Tak k mému překvapení, jsem ráno za barákem našla bobek, teda spíš takový sračkoid to byl, koukám na to…tohle vypadá jak od ježka?? Néé, určitě ne, ti už dávno spí😏 Večer jdu zavřít dveře od pracovny, u kterých leží přemrzlý kocour a hledím, proč jsou vevnitř nafrnkané oschlé zbytky kapsičky, které nedojezené vyhazuju do misky ven, kocouru tulákovi. A misky, čumím jak vejr, ježek!😲 No a ne moc velký teda. Hned jsem mu nasypala do misky koťátkové granule, ale nevím, nevím, jestli byl na zimu dost velký. Mám to nějak řešit, kdyby se ještě objevil?
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 07.11.2024, 22:56:12
URčitě řešit, jestl je malej nepřežije, oslov nejbližší záchrannou stanici, poradí kroky a případně ho může člověk odvézt tam. Má-li průjem, je to blbý. Cíleně bych na něj číhala, rozmístila mu dlábes a udělala maximu, abych ho odchytila, spíš než ho mít doma a tam ho zazimovat to vzhledem k tomu průjmu bude chtít tu záchrannou stanici.
Já právě nemám nejlepší zkušenost. Odvezla jsem kdysi ježka, který byl očividně nemocný, byl apatický na veterinu. Tam na něj koukli a jen řekli, že už nic, že zdechne. Nic mu ani nezkusili dát, mě bylo jedno, kolik by to stálo. Volala jsem se sovou do záchranné stanice, tam mi řekli, že ji mám sledovat, jinak nic. Byla zima, sníh, majzla do okna. Ano, pak uletěla, ale že mám zvíře sledovat vím také, mě spíš ale zajímá, jestli mu mám dát něco najíst, napít, nebo nějakou medicínu.
Jídlo sem mu dávala a dávám ven doteď, ale tohle je jiný ježek, ten ,,náš" byl mnohem větší. Tohle, není jako úplně malý prcek, ale je hodně drobnější. Jestli na něj narazím večer, zkusím ho teda pro zajímavost zvážit. Nevím, jestli má bejvák. Vloni jsem nachystala bydlení pro tuláka Macka(kocour) ale byl v něm ježek(v přízemí) a Macek na patro dlabal. Letos jsem si říkala, že Mackovi zkusím objednat tu polystyrenovou bedýnku, co má pro kočiny Nikča, tak nakonec nevím, jestli ji nezbudouvat zase raděj pro ježka.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.11.2024, 11:28:51
Já jednou v listopadu našla na zahradě malýho ježka, měl asi 480 g. Tak jsem ho vzala domů zachraňovat - do přepravky, slámu, listí, maso, granule, voda. Ale po pár dnech mě to nějak přestalo bavit, ježčí hovínka moc nevoněji a já nebyla naladěna mít doma smradlavý zvíře, kterýmu se musí čistit záchod. Tak jsem ho vypustila s tím, že příroda.
Psal se rok 2011, no a v únoru 2012 přišly třítýdenní mrazy - v noci -25, přes den -20.
Na jaře v dubnu si tak pracuju na zahrádce a najednou za mnou přišel ježek, asi tak 480 g. Dostal trochu kočičích granulí, popovídali jsme si o prožité zimě a šel si zase po svých, do přírody. Evidentně přežil na naše poměry krutou zimu i s touto malou váhou. Pokud ho teda doma neměl někdo, komu nevadilo celou zimu čistit ježčí záchod. Ale spíš si prostě zvířata kolikrát dokážou poradit i bez zachraňování.
No já na ,,víčka" psala letní anabázi s ježkem, kterého jsme nevědomky na noc zavřeli v baráku a on nám pokadil celé přízemí(naštěstí krom obýváku) všechny kouty, kam se chtěl schovat, dokonce pod linkou, kde je sokl (švírkou snad 7cm tam prolezl) ve špajzu pod regálema, kde bylo nastrkané kde co…já ty hovnajzy po čichu hledala týden, než všechny…to byl úděsný smrad😲 Do té doby jsem vůbec netušila, že ježek (neřkuli exkrementy) tak příšerně smrdí👎 Jak bylo ve vedru všechno pootevírané až do půlnoci, co chodíme spát, tak chodil každý večer do pracovny, dojedl kočkám jídlo, prošel kuchyňi, špajz, který byl otevřený, protože špatně větral…když hartusil miskama, tak jsme věděli. Jenže pak zalezl asi ve špajzu pod ten regál a my zavřeli ven a šli spát. No a ráno…totální kalamita😲Takže ubytovala bych ho tak možná v zahradním domku, kde nemrzne😎
Tak k mému překvapení, jsem ráno za barákem našla bobek, teda spíš takový sračkoid to byl, koukám na to…tohle vypadá jak od ježka?? Néé, určitě ne, ti už dávno spí😏 Večer jdu zavřít dveře od pracovny, u kterých leží přemrzlý kocour a hledím, proč jsou vevnitř nafrnkané oschlé zbytky kapsičky, které nedojezené vyhazuju do misky ven, kocouru tulákovi. A misky, čumím jak vejr, ježek!😲 No a ne moc velký teda. Hned jsem mu nasypala do misky koťátkové granule, ale nevím, nevím, jestli byl na zimu dost velký. Mám to nějak řešit, kdyby se ještě objevil?
Granule nee, jejich ostré, jehličkové zuby si s nimi moc neporadí, lépe masitou stravu
Poradí. Jí je celý rok. Dávám jim koťákové, ty jsou malé, stačí chroupnout jednou. Jinak dostávají kapsičky, co kočky nedojí. Naše kočky žerou jen felixy(vím, je to šunt, ale vysvětlete jim to😏) a to jen olížou ten rosol a to ostatní ,,maso" dostává ježek a kocour tulák. Zbytky opravdového masa, co kocour nedojí. Odřezky, když jdu vařit.
Ježurka přišel, tak jsem ho před chvilkou chňapla a dala na váhu, má 630g. Ještě snad něco zvládne dopapat.
Myslím, že s touhle váhou a plnou miskou to dá. Nezapomeňte k těm suchým granulím na vodu. Ať ji nemusí hledat a šetří energii. To hovínko je myslím OK. Asi před třemi týdny se u nás taky objevil malý ježek, 305 g. V záchranné stanici mi řekli, že se do zimy kočičími granulemi vykrmí (krmíme N&D grain free). Do týdne ale umřel. Asi tedy nebyl v pořádku..
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 08.11.2024, 21:39:29
Jo, jo. vodu má v jezeře, metr od sebe. Je tam mělčina s kačírkem, i kočky tam chodí pít. Jestli jde k baráku zprava, jde kolem potůčku. Dneska dostal i vepřové, co nedojedl kocour k snídani. Granule má Applaws kitten.
granulema jim jen zkracujete život (zbytečná chemie + obroušení chrupu), že tak krmí i “blbochovatelé + množitelé” cizokrajných ježků není relevantní, ježci krmení přirozenou potravou žijí o 3 -5 let déle
Pokud budou celý život jenom louskat granule, tak ke stáru pak většinou chcípnou hladem, protože se už pro opotřebované zuby nenažerou. Je možné krmit konzervama a střídat to hmyzem s namletýma drobama.
Granule ne. Kočičí konzervu, kuřecí krčky- syrové, vajíčko, moučné červy apod.
Není problém granule namočit do trochu vody,aby změkly..předloni jsem tak krmila přes zimu malinkého ježečka..granule,konzerva,vařená vajíčka plus miska s vodou..krásné přežil do jara v kotci kralikarny,naplněném senem,zateplená dvířka..🦔🦔🦔
Tak jestli ježek zchroupe kuřecí krky, nebojím se, že by s garnulema měl problém. Vím, že zchroupe, krky dostávali ježci často, když byli psi, protože jim na ně chodili. Kočky krky nejí, tak už je nekupuju. Jako hlavní jídlo mají tu kapsičku olízanou od koček. Jídlo mají na přilepšenou, v zahradě mají miliony slimáků a všemožného hmyzu. Kdybych chtěla být ,,chovatelka ježka"😉 tak se podle toho zařídím a nakoupím mu, co je potřeba. A vyžírání granulí nezabráním, protože je ven dostává tulák Macek.