Ja nevim, no. Mam k podriznuti nozem tak nejakej odpor. Useknuti hlavy beru jako nejlepsi, nejrychlejsi pro to zvire. Koupil jsem normalni masivni nuzky na drubez(kuchynsky, nechal bych je jen na ty popravy) u nich vim, ze krk jde normalne strihnout najednou, prijde mi to stejny jako sekyrka, jen bude slepka v trychtyri fixovana a nebude to pak tak “divoky”.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.08.2023, 19:36:40
Jo, ty nůžky mi přijdou dobrý. Sekyrou jsem už viděl dost nepovedených exekucí, kdy se slepice pohnula, proto zase raději říznu ostrým nožem. Ale ty nůžky se mi líbí👍
Jak píše Bodlinka..Máma přidržela slepici mezi koleny,zohla jí jednou rukou zobák dolů i s krkem,přiržela…oškubala peří na šošolce a přesně v té “drážce”,jak píše Bodlinka,jí řízla..A nechala i v této “pozici” vytéct krev,takže nikde žádné cákance,ani modřiny..když přidržíte konce křídel za peří až k pařátům…Já klidně zapíchnu prase,ale slepici tímhle způsobem nedokážu zabít..ani možná useknout hlavu…To jsem naštěstí nemusela-hlavy sekala tchýně.Jsme zabíjely i 20 brojlerů zaranu..2-3kilových…a spolu jsme zabíjely i 15kilového krocana…a to bylo teprv ródeo👌
Krocany jsme zabíjeli pod kolečkem.Sedět na 20kg krocanovi,tak to člověk odjede i s ním.Takže pod kolečko,na kolečko pořádnýho chlapa a ven jen hlavu a zaříznout.
Jo, ty nůžky mi přijdou dobrý. Sekyrou jsem už viděl dost nepovedených exekucí, kdy se slepice pohnula, proto zase raději říznu ostrým nožem. Ale ty nůžky se mi líbí👍
Tak mám za sebou starou 2letku a jednoho mladýho kohoutka, zatím pro zkoušku nemám trychtýř, ale zvohnul jsem si takovej z lepenky z krabice a místo koupenejch nůžek na drubež(ještě že sem je nejdřív testnul na koupeným kuřeti a roztahnou se-koupil jsem šmejd) vyčlenil jsem na to nový zahradní nůžky. Dám do trychtýře(pod trychtýř lepenku kvůli krvi), v levý ruce ubrousek chytnu hlavu, natáhnu krk, střihnu zezadu páteř, předek krku zůstává viset na kůži, hned doříznu nožem a je to. Vše probíhá v klidu a rychle. Když to srovnám s tou divočinou se sekyrkou tak tohle je fakt super(když pominu samotnej ten hnus zabíjení, kterej nesnáším). Teď ještě koupím profi trychtýř, osvědčilo se to.
Jinak koukám, že se prodávaj i zařezávací kleště, ale píšou v popisu “slouží k usmrcení drůbeže metodou prostřižení hlavy nad zobákem”, což moc nechápu. To střihaj hlavu v půli?
Krocany jsme zabíjeli pod kolečkem.Sedět na 20kg krocanovi,tak to člověk odjede i s ním.Takže pod kolečko,na kolečko pořádnýho chlapa a ven jen hlavu a zaříznout.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 27.08.2023, 10:26:45
Tak to je super, asi si taky koupím nůžky 👍
K těm zařezávacím kleštím je i popis jak porážet, dovolil jsem si zkopírovat níže. Jen moc nerozumím tomu, proč hrabavou pod krkem a vodní drůbež za krkem. To mi moc smysl nedává. O prostřižení hlavy tam toho moc nepíšou. Taky si to neumím představit a přijde mi to zbytečně složité.
“Hrabavou drůbež zabíjíme nejlépe tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme (chceme-li krev dále v kuchyni využít) a následně přeřízneme krční tepnu. Drůbež držíme hlavou dolů tak, aby krev dobře vytekla. Práci lze si lze usnadnit různými porážkovými přístroji (jateční pistole) nebo vykrvovacím trychtýřem.
Další variantou porážky je takzvané prostřižení hlavy nad zobákem kleštěmi.
Při průmyslových porážkách se drůbež omračuje elektrickým proudem a následně podřezáváme krční tepna.
Vodní drůbež zařezáváme za hlavou, krev se v tomto případě využívá výrazně častěji i v kuchyni, než u hrabavé drůbeže. Důvody jsou v zásadě dva: Je jí více a je chutnější. Krev vždy mícháme, aby nedošlo k jejímu srážení. V případě, že se krev srazí, je možné ji buď rozšlehat, nebo zcedit jemným sítkem. Krev se rychle kazí a zpracování se doporučuje co nejdříve! (rozhodně již v den zabití drůbeže)”
Zdravím. Slepici zabíjím tak, že ji chytnu za nohy , chvíli držím hlavou dolů a pak useknu hlavu sekyrkou. Pokud to děláme ve dvou, mám starý plastový kýbl s dírou ve dnu, slepici chytím za nohy zas chvíli držím a pak strčím do kýble, hlvou k díře. Můj muž jí hlavu uřízne.
Ten způsob s kýblem je lepší, protože není všude krev.
“Hrabavou drůbež zabíjíme nejlépe tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme (chceme-li krev dále v kuchyni využít) a následně přeřízneme krční tepnu.”
Že prostě podřezat, ono to zvíře ztratí vědomí a zabijete ho tak jako tak ne? Tam už jsou vteřiny jedno.
Že mně to dává smysl, ty slípky a krocani mají takovou měkkou bradičku, tam ten nůž zajede jak nic. A u kačen to jde blbě blbě, takže do zátylku přes páteř.
Ono ty vteřiny se právě počítají, proto se má omráčit. Na jatkách se zvířata také napřed omráčí a teprve po té vykrví, konkrétně drůbež se omračuje elektrickým proudem. V malochovu je možné použít omračovací pistoli, nebo omráčit úderem do zátylku a po té vykrvit, nebo právě dekapitovat zezadu, aby došlo k přerušení míchy a okamžité smrti zvířete.
Já si zas kladu otázku, kdy jakýsi samčí chromozom napsal příspěvek přímo k věci, nedej bože něco kloudnýho poradil. Zatím to jsou jen urážky, napadání, kritika a “vyhrožování odchodem" z tohodlenc diskuzního fórumu 🤔
Ono ty vteřiny se právě počítají, proto se má omráčit. Na jatkách se zvířata také napřed omráčí a teprve po té vykrví, konkrétně drůbež se omračuje elektrickým proudem. V malochovu je možné použít omračovací pistoli, nebo omráčit úderem do zátylku a po té vykrvit, nebo právě dekapitovat zezadu, aby došlo k přerušení míchy a okamžité smrti zvířete.
Sice slepice nechovám, ale souhlasím s Vámi.
Ten stres před smrtí ☹️, plus vyplavení stresových hormonů do těla zvířete…
Teď jsem se jakýmsi omylem dívala na Výměnu manželek (nějakej starej díl) a chlápek tam zabíjel slepici tak, že ji uvázal na strom hlavou dolů, visela za pařáty. Na ty měl na stromě kličky z provazu. Jenže se mu nedařilo dát tam slepici druhou nohu, ta se škubala. No, přiznávám, stopla jsem to a přesunula o kus dál.
Já si zas kladu otázku, kdy jakýsi samčí chromozom napsal příspěvek přímo k věci, nedej bože něco kloudnýho poradil. Zatím to jsou jen urážky, napadání, kritika a “vyhrožování odchodem" z tohodlenc diskuzního fórumu 🤔
Už aby to bylo. Myslím, ten odchod. Ale takové štěstí mít nebudeme.😕
A pozor, bavíme se o drůbeži. Tam je samčí chromozóm XX. Tak aby nedošlo k nedorozumění.😉