Chceme si na zahrádku pořídit několik slepic, tak jsem přečetla knihu Františka Tuláčka - Chov hrabavé drůbeže, kde je i pro začátečníka celkem srozumitelně popsán chov slepic, ale stojím před otázkou jak slepici zabít, když už není vhodná k dalšímu chovu. Není to zrovna příjemné téma, ale s chovem drůbeže přece souvisí. Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2023, 08:04:02
Dobrý den, správně se má slepice omráčit a zabít. Omráčíte úderem např topůrkem do zátylku a zabijete useknutím hlavy, nebo podříznutím. Měla by se řádně vykrvit.
Na omráčení se dá pořídit i omračovací pistole na drůbež, ale nevím, jak to bude fungovat u slepic, přece jen mají malou hlavičku. Tam podržíte hlavu, přiložíte pistoli a zmačknete spoušť a je omráčená a vlastně mrtvá. Pak podříznout a vykrvit.
To vykrvení je důležité před konzumací. Pokud utrácíte slepici aniž byste ji chtěli jíst (jako většinou my), tak to řešit nemusíte (pokud neutrácíte podříznutím).
Já dávám jinak vysloužilé slepice svojí známé, dávám jí je živé, ona si to umí zpracovat.
Ale myšlenka konzumace se mi zalíbila, a kdesi na iF byl též návod, jak zpracovat i starou slepici na pečínku, a to bych chtěla zkusit, takže jen čekám, až bude nějaká na porážku, a jdu do toho 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.08.2023, 09:33:01
Jj, utrácení mě nenapadlo. Bral jsem to jako vyřazení vysloužilé nosnice 😉A taková může posloužit, když bude “šlapat nudle”, jak to někdo nazýval na ifauně 🤭Jasně, vykrvení je důležité v případě, že se chystáte slepici sníst.
Já mám ve špalku naštoubovaný dva dlouhý vruty zhruba 4cm od sebe a tam nasunu a natáhnu tím krk a nehrozí tolik netrefení se. Jak pak ale mlátí křídlama, tak je krev všude. Přemejšlím nad vykrvovacím trychtýřem a buď podříznout(to se mi ale moc nelíbí) nebo mě napadlo chytit hlavu levou rukou a pravou ustřihnout hlavu nůžkama na drůbež. Co myslíte, není to blbý?
normálně prostě zabít, v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání
v jednom člověku je asi nejjednodušší zařezání
a já osobně teda umím dislokaci vazu, používám hodně a často a pro účely konzumace prostě následně tu hlavu uříznu nožem, aby se to dobře vykrvilo. má to jedinou nevýhodu, do polívky se kvůli podlitinám nehodí celý krk, no tak se tam vyvaří kostra a krk dostane Nora, no. Výhoda je zřejmá, absolutně žádná fixace zvířete a obrovská rychlost toho procesu, slepici vlastně zabíjím už při příchodu na místo zpracování, tam už se jen vykrví, oškube, vykuchá
jo, k tomu škubání. dělám málokdy, většinou stahuju.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.08.2023, 09:49:51
Bezhlavou drůbež strkám ihned po popravě do připraveného kýblu. Od krev je tím pádem jenom slepice a kýbl.
Jinak tedy polévka ze staré, opravdu staré slepice by vzkřísila i mrtvého, nosila se šestinedělkám do kouta. S domácími nudličkami… A ne, to co se prodává v obchodech pod názvem slepice, není slepice ale odrostlejší kuře.
Já mám ve špalku naštoubovaný dva dlouhý vruty zhruba 4cm od sebe a tam nasunu a natáhnu tím krk a nehrozí tolik netrefení se. Jak pak ale mlátí křídlama, tak je krev všude. Přemejšlím nad vykrvovacím trychtýřem a buď podříznout(to se mi ale moc nelíbí) nebo mě napadlo chytit hlavu levou rukou a pravou ustřihnout hlavu nůžkama na drůbež. Co myslíte, není to blbý?
Nevím, ale ta sekyrka mi přijde rychlejší, jako gilotina. S těmi nůžkami, když se trefíte zrovna na obratel, nepůjde to hůř? A tím pádem to bude déle trvat?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.08.2023, 11:14:06
záleží přece na nůžkách
a taky na inteligenci chovatele. koneckonců když zařezáváte, tak se taky nepokoušíte řezat to přes obratel, nebo snad ano? vezmu slepici, škubnu si na patřičném místě peří, na správném místě je přesně taková drážka mezi obratli, šmik, je to. aplikace zařezávacích nůžek do stejného místa bude mít stejný efekt.
a taky na inteligenci chovatele. koneckonců když zařezáváte, tak se taky nepokoušíte řezat to přes obratel, nebo snad ano? vezmu slepici, škubnu si na patřičném místě peří, na správném místě je přesně taková drážka mezi obratli, šmik, je to. aplikace zařezávacích nůžek do stejného místa bude mít stejný efekt.
Já si při podříznutí představuji přerušení cév, bez kontaktu s obratli. (jako Jack Rozparovač). Praktické zkušenosti nemám.
A nůžky na drůbež - se mi vybavily akorát ty kuchyňské. A pitevní.