Dobrý den, synovec koupil výhodně dvě želvy, ale nedostal k nim, ani smlouvu, ani registrační listy. Údajně je paní někde ztratila a odmítá něco řešit. Asi se nedají nějak přihlásit?
Dobrý den, synovec koupil výhodně dvě želvy, ale nedostal k nim, ani smlouvu, ani registrační listy. Údajně je paní někde ztratila a odmítá něco řešit. Asi se nedají nějak přihlásit?
Vrátit želvy,peníze zpět,pokud tomu pani nebude chtít rozumnět ,policii.Jinak si zaděláváte na průšvih s držením živočicha cites 1 bez dokladů a registrace.Zrovna před čtrnácti dny jsem zelenavou koupil vnučce,férový chovatel,doklady hned do ruky.Případně jí zavolejte na toto téma a zapněte nahrávání hovoru,ať máte něco průkazného,musíte chytře,toto není sranda,to může být i jménem republiky,zákony jsou tvrdé.
Odpověď na příspěvek uživatele Novi841 z 10.08.2023, 19:13:31
Zdravím. Věc bych blíže neřešil, když není řešitelná. Přihlásit se oficiálně nedají, a pokud budete chtít věc řešit přes policii/ČIŽP, orgány si rádi zabuzerují soukromníka, co de facto porušil jednorázově pouze formální stránku - ale žádného týrání či organizovaných nekalých praktik se v reálu nedopouští.
Nespecifikujete, o jaké přesně jedince se jedná. Za mě tipuji, že původní majitelka není nikdo, kdo ve velkém jede byznys s nepapírovými odchovy či to tahá z dovolené v Chorvatsku.
Pokud je synovec neplánuje/nechce dále odchovávat na mláďata, tak je podle mě opravdu zbytečné věc jakkoli dále řešit.
Odpověď na příspěvek uživatele Novi841 z 11.08.2023, 13:39:45
Tříletá zelenavka, pokud je pěkně rostlá a v dobrém stavu - je za pětistovku prakticky zadarmo a cena tak plně bere v potaz, že nejsou s doklady. Lidově “ber nebo nech být”. Podle mě v tomto ohledu naprosto férové.
I k nelegálnímu obchodu jsou vždy potřeba dvě strany. Pokud neprokážete že jste byl záměrně uveden protistranou v omyl, skóre je 1:1. V každém případě jsou podobně získaná “citesová” zvířata pro další legální rozmnožování a následný prodej odchovů bezcenná, pokud tedy nechcete čarovat, protože nemají známý původ. Situaci nezlepšíte ani tvrzením že jde o nalezence atd., to se možná tak maximálně vyhnete pokutě.
To je samozřejmostí, že jsou potřeba dvě strany. Je to 13ti letý nedočkavec. A přesně, za tu cenu, je to fér. A to bylo i včetně vybaveného terária. Jestli je to pár tak držet odděleně. A asi to neřešit
Odpověď na příspěvek uživatele Novi841 z 11.08.2023, 17:17:18
z tohoto vašeho textu plyne, že o chovu máte velmi slabé (žádné) povědomí, tož si dovolím v zájmu želv a snaze zamezit jejich týrání ve zkratce zásady chovu - Tož pro testuda je optimum chov ve venkovním výběhu (4. - 11. měsíc + zimování ve zbytku roku (11 - 04)
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3, A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
Vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí. Máte-li jen 2, dejte si vedle do přepravky prosáté hobliny, naprosto mokré a tam je vždy večer zahrábněte a ráno je vyndejte a uvidíte rozdíl.
Máte pravdu. Zelenavé želvy nechovám, ale chovám už nějakou chvíli Sulcaty. Samozřejmě na něj dohlédnu. Příští tyden k němu jedu vybudovat výběh. Ja jsem věděl, že se na to “vybavené terarium” někdo chytí😀 a tipuji, že ani nikdy nezimovaly. O foto mu napíši a hned vložím. Ještě jsem je vlastně ani neviděl. Děkuji za rady.
Věk vzhledem k velikosti může být. Zásadní zdravotní problém také není patrný i když karapax tedy rezervy má. To je ten důsledek nedostatečné noční vlhkosti v kombinaci s ne úplně optimálním složením krmné dávky. Ale bývá leckdy podstatně hůř. Jste si opravdu jist že jde o Testudo hermanni ? Podezřele totiž připomínají Testudo graeca. Chcete-li jistotu ukažte plastron.
No právě, že nejsem. Já právě vždycky choval převážně varany a teď pár let ještě chovám sulcaty. A tyhle želvy nakoukané nemám. Bohužel, psal to, co mi napsal synovec.
Foto č1/ = 1,0 - č2/ = 0,1 plně dospělý pár s dobře vyvinutými sekundárními pohlavními znaky (nejen pouze délka ocásku ale i tvar análních a nadocasních štítků)
Další fotky jsou jen z pilnosti a doufám že vypovídají o nutnosti dodržovat základní pravidla chovu, která, ač jednoduchá, se mnohým stále nedaří respektovat.
Foto č3/ T. graeca, karapax těsně po vylíhnutí.
č4/ se tam jen tak připletla. Mazat jí nebudu, alespoň se nemusíme koukat každé želvě jen na zadek.
č5/ T.g., karapax ve dvou letech. Zde také stojí za povšimnutí potřeba úpravy drápků na zadních končetinách.
Víc fotek do jednoho příspěvku nevleze takže bude pokračování.