Aktuálně: 3 718 inzerátů209 801 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

prosba

Doron
Doron 24.08.2023, 18:02:37 xxx.xxx.162.126
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 24.08.2023, 13:58:23

Tak on měl Sandy hodně potomků a byli vyvedený. Ale nekamenujte mě, tenkrát se to tak nebralo a já byla dítě, když za mnou přišel nějakej dospělák, že přivede fenu , tak se tak akorát zeptala v kolik😅. Pak pamatuju ještě jeho dva vnuky, ti byli překrásní, nějak se ty geny dobře porovnaly.. 

Zdá se mi, že tenkrát byli NO takový víc variabilní, i ti s PP, různý barvy, který se už moc nevidí, hlavně odstíny vlkošedý, lišili se i trochu stavbou těla , vybíralo se hlavně podle povahy a výkonnosti rodičů, ona asi ta výkonnost i prověřovala zdraví..

balu
balu 24.08.2023, 18:07:50 xxx.xxx.120.137
Odpověď na příspěvek uživatele Raspic z 24.08.2023, 17:54:37

Kde se berou zdraví bezpapíráci? Jsou to potomci těch nemocných papíráků… Není to absurdní?

megi-the-pes
megi-the-pes 24.08.2023, 21:29:04 xxx.xxx.61.16
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 24.08.2023, 17:03:42

Někdo mi vysvětlete, když mám doma dva pudly, papírové, budou mít děti, ale bez klubu, tak ty děti jsou najednou vzhledově a povahově jiné než rodiče?

Jistě že na další množení budu potřebovat to stejné, ale nepříbuzné. A furt to budou příslušníci plemene, ale nikde nezapsaní.

To teda pardon, ale je to nesmysl.
Jako by si tím, že mi nedali rodný list, změnila DNA. 
To snad nemyslíme vážně. 🙂

Upřesním: ten chov je v mé režii a mého bratra třeba, já mám psy, značím je např. tetováním, on má psy, dtto, množíme psy, žádnému zájmovému spolku to nehlásíme. 
Štěňátka pudlů se tím změní ve vlčáky? 🙂

Sarah01
Sarah01 24.08.2023, 21:31:09 xxx.xxx.162.253
Raspic:

Stále dokola…. Množírny jsou a budou. A vůbec to nemá nic společného s PP, nebo bez PP. Život zvířat není jenom o papírech. Sám mám fenu s PP, ale také jsem měl už několik psů bez PP. Dvě feny bez papírů se dožily 16 a 14,5 let. Papíráci 9,11 let. O zdravotních problémech papírků ani psát nebudu. Je každého věc, jaké zvíře si pořídí ať už s papírama , nebo bez. Také jednou planuji nakrýt čubu a budou další bezpapíráci. A je mi úplně jedno, co si kdo myslí. Určitě se nebude jednat o množírnu nebo nějaké zbohatnuti!!!!!! Klidně se každý může přijet podívat, jak se má zvířata mají…….s pozdravem Štětina Petr 

Obrázek Obrázek

Tak to je smutný, že nechápete podstatu chovu s PP. Protože kdyby ho nebylo, tak nejsou ani ti bezpapoši. V chovu bez PP se absolutně nikam neposunete, takže by mě docela zajímalo proč, jaký je důvod. I když pravda, to že jen můžete a nemá vám do toho kdo co kecat, je taky důvod, že jo. 

megi-the-pes
megi-the-pes 24.08.2023, 21:32:10 xxx.xxx.61.16

Zdraví bezpapíráci, to je jednoduché. Ti nemocní totiž umřeli, takže se množilo to nejlepší. 😀 

Lendsýr je v zemi původu bezpapírák, a to dokonce i ten, co má v občance, že je lendsýr. On je lendsýr jen podle FCI. To je docela dobré, že? 😀

Sardullah
Sardullah 24.08.2023, 21:34:29 xxx.xxx.221.216
balu:

Kde se berou zdraví bezpapíráci? Jsou to potomci těch nemocných papíráků… Není to absurdní?

Jo tak tohle by mě taky zajímalo. Pořád člověk slyší, čte, že čistokrevní psi bez PP jsou zdravější, že to není tak zdegenerované jako chov s PP. Ale, kde se teda berou ti zdraví čistokrevní psi bez PP po rodičích s PP?? Vždyť ti rodiče jsou  tedy ti zdegenerovaní a nemocní psi z PP chovů.

Jak je tedy možné, že jsou bezpapíráci dle “jedna paní povídala” a já jsem měl psa bez PP a ten se dožil xy let a měl jsem psa s PP a ten nevydržel tak dlouho?? Že by tedy “chovatelé” bez PP pečlivěji vybírali budoucí rodiče štěňat?? A podle čeho je tedy vybírají? Udělají xy všech dostupných zdravotních testů. Prověřují u služebních a pracovních plemen výkonnost nějakými zkouškami?? Popř. jsou rodiče pracovními resp. pracujícími psy.

Nejsem PP fanatik, sama jsem měla i psy bez PP. A budu se opakovat, ale když naprosto opomenu fakt, že PP by mi měl zaručit, že si kupuju opravdu čistokrevného jedince daného plemene, tak pořád jde o dohledání informací. Pokud si takové štěně beru od známých, kde znám rodiče štěňat, vím jací ti psi jsou, znám ty lidi, vím v jakých podmínkách psy mají a můžu i minimálně spekulovat o zdraví rodičů…protože třeba i vím, jestli dosud psi měli nějaké zdravotní problémy. Znám povahu psích rodičů, eventuelně jak pracují. Tak fajn…informace mám, dle PP rodičů můžu dohledat informace o tom, z jakých jsou chovů, jak je na tom příbuzenstvo. Ale pokud kupuju psa od člověka, kterého neznám, tak tak max můžu věřit a nebo nevěřit tomu, co mi ten člověk řekne a to může být pravda a taky nemusí. Takže u mě je to přesně tak…psi bez PP a křížence jsem měla od známých. Ale když jsem si pořizovala štěně od cizích, tak jedině s papírama, protože tam jsem v dnešní internetové době schopna najít spoustu informací.

Třeba teď mám berňáka. BSP je plemeno profláklé zdravotními problémy a krátkou dobou dožití. Tak to řeknu klidně, že tohle plemeno bych si bez PP asi nepořídila ani od své nej kámošky…pokud by to teda nebylo štěně po psech z určitých CHS a neměla bych jistotu, že to tak skutečně je a že rodiče mají minimálně povinné zdravotní testy. Ano pokud by měla fenu i psa třeba z CHS Queen Elsa a Bohemia Bernica, tak bych po takovém štěněti za určitých podmínek i skočila, ale jinak…

megi-the-pes
megi-the-pes 24.08.2023, 21:37:58 xxx.xxx.61.16

Pardon, jsem nechtěla citovat balu, za to mohou ty kočky! 

Štětina Petr prostě jen nechápe, co to ten papír je a jak se v těch písmenkách HD OFA RCND VWD LAD … vyznat. 
Ale tak jako… já zas nemůžu jít koupit auto. Že tomu upadla noha, vidím. A tím končím. 😀 

megi-the-pes
megi-the-pes 24.08.2023, 21:43:57 xxx.xxx.61.16

Hnědý NF je taky výmysl FCI, v CKC bezpapírák. Takže se tady posbírali nestandardní psi, něco se tam přidalo a hle, nové plemeno. No, tak to já taky můžu dělat. 🙂

Doron
Doron 24.08.2023, 21:50:16 xxx.xxx.5.165
balu:

Nemusí to být nutně absurdní.

Pro oživení plemene se často přikřižovali jiní psi, exteriérově ne dokonalí ( ne tak líbiví) psi mohou být zdravější. Někdy. 

Sardullah
Sardullah 24.08.2023, 21:52:53 xxx.xxx.221.216
Doron:

Nemusí to být nutně absurdní.

Pro oživení plemene se často přikřižovali jiní psi, exteriérově ne dokonalí ( ne tak líbiví) psi mohou být zdravější. Někdy. 

No to by snad nikdo nerozporoval, ale otázkou je, jestli chovatel bez PP má takhle ušlechtilé cíle. 

balu
balu 24.08.2023, 21:57:55 xxx.xxx.86.77
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.08.2023, 21:50:16

Jací jiní psi? Jiného plemene? To by bylo křížení. Nebo bezpapíráci? Ti ale jsou zase jen potomky těch prokletých a veskrze špatných papíráků.

megi-the-pes
megi-the-pes 24.08.2023, 22:20:00 xxx.xxx.61.16

Ano, jiné plemeno se přidá. Je to nutné, protože ti chovatelé papíráků (se) chovají jak utržení ze řetězu. Bezpapírák je i pes divoký, původní. Basenji např. A i jiní bezpp, potomci těch proklatých pp. Protože papírový chov vede k tomu bez, i kdybychom se na hlavu stavěli. Málo dobrých jedinců, musíte přikřížit. No bóže.

Doron
Doron 24.08.2023, 22:53:45 xxx.xxx.5.165
Sardullah:

No to by snad nikdo nerozporoval, ale otázkou je, jestli chovatel bez PP má takhle ušlechtilé cíle. 

No, jak kterej, moc jich nebude. Ale některý lidi, který potřebujou psy opravdu na práci to dělaj. Hlavně u těch pastevců ukázaná platí , vídám je teď když jezdím za kamarády do rumunských hor. Oni ti ovčáci vlastně jejich rodokmeny znají, ale nemají je na papíře 😅. A vybírají spojení kupodivu docela pečlivě.Jsem si s nima o tom hodně povídala a bylo to dost těžký, protože mluvili jenom rumunsky 🤣.

A často i chovatelé s PP z mého pohledu množí. Exteriérově třebas pěkný, ale povahově špatný psy. 

Vím, že nikoho odtud se to netýká😊.

Nejsem příznivec nekontrolovaného chovu bez rozmyslu, ale chtěla jsem nabídnout i jiný pohled..

balu
balu 24.08.2023, 22:56:09 xxx.xxx.86.77
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 24.08.2023, 22:20:00

Přikřížení jiného plemena pro oživení krve je mimořádně citlivá záležitost, která vyžaduje hluboké znalosti a která se musí dělat s velkou obezřetnosti. Ani nevím, jestli se něco takového v současnosti u nějakého plemena praktikuje.

Doron
Doron 24.08.2023, 23:05:36 xxx.xxx.5.165
balu:

Přikřížení jiného plemena pro oživení krve je mimořádně citlivá záležitost, která vyžaduje hluboké znalosti a která se musí dělat s velkou obezřetnosti. Ani nevím, jestli se něco takového v současnosti u nějakého plemena praktikuje.

Taky nevím. Četla jsem si o briardech, když už ho mám a tam snad připrskli i pudla, podle některých pramenů 🙄.

Oni to asi dřív lidi dělali bez hlubších znalostí genetiky ( resp bez možnosti genetické analýzy), tak nějak intuitivně?

Ale stejně mě mrzí, že jsem v genetice skončila u hrachu, zkusím se v tom ještě trochu vzdělat 😅.

Doron
Doron 24.08.2023, 23:08:10 xxx.xxx.5.165
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 24.08.2023, 22:56:09

No, teď se dělají ti různí doodli přece…

Makaj na tom 🙄!

balu
balu 24.08.2023, 23:16:23 xxx.xxx.86.77
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.08.2023, 23:08:10

To je přece něco jiného! Kříženec dvou jedinců různých plemen v generaci F1 dostane název, jako by to bylo nově vyšlechtěné plemeno. Chápu toto křížení protože generace F1 má většinou ty dobré vlastnosti z obou plemen a tak se tito kříženci používají jako dobří vodící a asistenční psi. Jinak pro křížení pochopení nemám. Generace další, F2 a dál, se většinou vůbec nepovedou, a spíše se u nich projeví a zdůrazní nežádoucí vlastnosti výchozích plemen.

Doron
Doron 24.08.2023, 23:27:45 xxx.xxx.5.165
balu:

To je přece něco jiného! Kříženec dvou jedinců různých plemen v generaci F1 dostane název, jako by to bylo nově vyšlechtěné plemeno. Chápu toto křížení protože generace F1 má většinou ty dobré vlastnosti z obou plemen. Generace další, F2 a dál, se většinou vůbec nepovedou, a spíše se u nich projeví a zdůrazní nežádoucí vlastnosti výchozích plemen.

Jo takhle?  Takže ten třeba labradoodle je jen F1?

Já myslela,že  vytvářejí nový  nový plemeno …, jsem to vůbec nepochopila..

balu
balu 24.08.2023, 23:32:35 xxx.xxx.86.77
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.08.2023, 23:27:45

Ano, pokud vím, tak labradoodle je F1. Ale nevylučuji, že se někdo někde nesnaží vyšlechtit labradoodle jako plemeno. Je to ale běh na velmi dlouhou trať a je u toho velký “odpad”, do chovu jde jen třeba jedno štěně z celého vrhu nebo žádné. To je obecné při šlechtění nového plemena.

Doron
Doron 24.08.2023, 23:59:34 xxx.xxx.5.165

No, já mám právě pocit, že se snaží vyšlechtit..

Co od toho čekají nevím…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.