Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.08.2023, 11:54:56
To nie, ale proste manipulácia s tými alpakami, čo poznám, je o hubu, treba to uloviť, povaliť - lebo sa im injekcie pichajú im kdesi snáď do stehna, alebo kde, žily tomu idú kadejako, sedácia na zuby je príšerná, dg gravidity- sonda sa zasúva cez taký plastový bazmek do rekta, lama pri tom leží a treba ju fixovať…pritom to vreští a kope…no ďakujem pekne 😀
Priamo chovateľ odporúčal vakcináciu proti klostridálnej infekcii a tuším leptospiróze, odčervovací protokol je tam iný a tak vôbec…čo ja viem…načo to chovať ?
Ale teda berte to tak, že nemám rada alpaky a ani sa mi nepáčia, tie druhé, také tie väčšie, elegantnejšie, to sú pekné zvieratá, ale s tými nemám osobnú skúsenosť, vidím ich vždy iba v nejakom zvieracom kútiku, alebo pri jednej reštaurácii, kde sú v takom hnusnom výbehu bez tieňa spolu so schvátenými somármi ☹️
Kameruny- zase poznám iba strašne hlúpe zvieratá a v kuse bľačia, kupodivu nedávno som bola prizvaná ku dystokii u mladej kamerunky, ovca prežila, jahňa nie.
Super su quessanstké ovce, ale to tiež bľačí ako o život, no tie sú celkom k ruke a nie sú blbé 🙂
Ale- zmenila som názor na somáre, ten, čo som s ním v pravidelnom kontakte sa ukázal ako úžasný tvor , predtým chodil po farme navoľno, často zmizol v lese na pol dňa, občas sa ohlásil, toho uspať na kastráciu, to bol tiež zážitok…
No ak bol v stajni nejaký kôň na box reste, somár ho chodil zabávať, často sa hrali celé hodiny a somár chodil pravidelne za ním, to som veľmi ocenila.
No a teraz, keď som tam bola naposledy, tak sme potrebovali s niekým dať mlaďocha, čo prišiel z kliniky po vytĺkaní zuba, so svojou ženou nemohol, mala žriebä a ešte s nikým nebola a somár šiel s pacientom do výbehu a potom sme dali s matkou a žriebäťom somára samého- tá kobyla je ostrá huculka, no bez problémov k nemu pustila žriebä stala sa z nich taká nejaká rodina, až sme sa smiali, že malá začne híkať 😀
Nakoniec sme dali k nim aj pacienta a hucula na neho bola véééľmi prísna, dobrý týždeň nemohol ani pozrieť smerom k žriebäťu, somár bol od prvej chvíle schválený ako vhodný kandidát ku žriebäťu, to bolo veľmi zaujímavé.