dvě liliputky nebudou prášit méně než kuřata v té době podobné velikosti.
Slepice doma
Děkuju Espiro -takže to bývalo. Jsem ráda, že jsem nefabulovala úplně.
Ano bývalo. Vydávaly se hojně v sedmdesátých a osmdesátých letech a byly docela úsměvné. Jednak vymezovaly, v které části města se co konkrétně smělo chovat, jednak i omezovaly počty zvířat a podobně. Dneska naprosto neprůchozí omezování vlastnického práva.
Dík. Já si říkala, že to bylo asi tak přibližně z téhle doby.
To omezování práva - zas na druhou stranu mi ten zákaz hosp. zvířat ve městě - tedy převážně v bytech/jasně RD je něco jiného/ nepřijde od věci, protože dneska naopak nikdo nebere ohledy a je ochoten si pořídit do bytu čuníka. Stačil pošahanej soused ve vedlejším vchodě, kterej si do bytu pořídil………..lišku.
Jó, to jsou ta ústavní práva, no.
Fakt je, že tehdá se omezovala i zvířata v rodinných domech, tedy alespoň tady u nás.
Bodlinka:dvě liliputky nebudou prášit méně než kuřata v té době podobné velikosti.
A co myslíte tím že práší ? Jsem natvrdlík..
Doron:A co myslíte tím že práší ? Jsem natvrdlík..
Asi z peří. Ještě si pamatuji, že jako děti jsme měly doma korelu a jak to vypadalo, když se otřásla.
Ono ne jen z peří i z podestýlky. Slepice nebudou na novinách jako andulka v kleci, ale potřebují si hrábnout do něčeho, takže asi nejdostupnější budou piliny, které se pohybem a hrabáním drůbeže budou rozpadat a slepice je hrabáním budou posílat po celé místnosti 😲
no prostě práší.
takový charakteristický, velmi jemný, šedivý prach typického zápachu. lehce mastný, takže nejde třeba jen tak opláchnout.
nebude to z podestýlky, úplně stejný prach se vytvoří i v klecové technologii. je to prostě něco přímo z těch zvířat.
a není to ani peří, kuřata začínají prášit dřív, než jsou plně opeřená. teda ke kuřecímu prachu pak přibyde i vypadávající chmíří, to jo, ale ta jemná šedivá podstata je něco jiného
bude to asi do vzduchu rozptýlený trus.
Jj, vím, co myslíte. Je pravdou, že i v klecích bylo vždycky prachu habaděj.
Bodlinka:no prostě práší.
takový charakteristický, velmi jemný, šedivý prach typického zápachu. lehce mastný, takže nejde třeba jen tak opláchnout.
Tak mám slépky ( převážně 🤣) venku, tak to neznám… Musím je zítra očichat.. 😊. A osahat 😊 .
Jako šupinky kůže ?
To jste mi nasadila brouka do hlavy ..
na slípkách venku to nepoznáte.
není to kůže, je to sušivý prášivý hovno. jsem si tím téměř jistá, protože jediné období roku, kdy se na halách tolik nepráší, je v zimě, když je tam vyšší vlhkost
ale pak tam zase smrdí amoniak, tak si vyberte. a to samé se slepicí doma. když má uklizeno a sucho, tak bude prášit jak divá. když bude na vrstvě smradlavého vlhkého trusu, tak nebude tak prášit, ale bude to páchnout.
Prach jsem zaregistroval poprvý až při kuřatech v odchovně, měl jsem uvnitř nahoře ventilátorek kterej rozháněl vzduch a ochlazoval nad keramickou zářivkou a ten a okolí bylo po pár dnech úplně obalený tím hnusem.. V kurníku u starejch je jen poprašek a ten jsem přisuzoval křemelině, kterou tam všude rozprašuju. Humus to byl prvotřídní teda 🤪
Ono v kurníku to bude ta křemelina, já to tam mám taky a než jsem křemelinoval, tak tam prašno nebylo.