Pro přežvýkavce nevhodné? Vždyť se dává ve velkém skotu ? To jsou také přežvýkavci.
Dobrý den, krmí někdo melasou? Mám možnost z družstva vždycky kyblík donést. Je to sladká tekutina z cukrové řepy. Je vhodné polévat s ní krmivo nebo dávat sólo ?
Dobrý den, krmí někdo melasou? Mám možnost z družstva vždycky kyblík donést. Je to sladká tekutina z cukrové řepy. Je vhodné polévat s ní krmivo nebo dávat sólo ?
pro přežvýkavce je to nevhodné krmivo
polívat krmivo tím můžete tak praseti, utrhá vám ruce.
Bodlinka:pro přežvýkavce je to nevhodné krmivo
polívat krmivo tím můžete tak praseti, utrhá vám ruce.
Viz bodlinka. Koledujete si o acidózu bachoru.
Pro přežvýkavce nevhodné? Vždyť se dává ve velkém skotu ? To jsou také přežvýkavci.
na to “ve velkém” pozor, to je nebezpečné slovo
ano, může se použít i k ochucení krmné dávky pro skot nebo prostě pro přežvýkavce obecně, ale
je to krmivo, které dokáže způsobit krásnou smrtelnou acidózu a když se někdo ptá, jestli to může nosit ovcím po kýblech
jediná správná odpověď je prostě NE.
Tak já chovám koně, ovce, kozy. Melasu dávám všem zvířatům, ale “jenom” přes zimu. Je to kalorická bomba ale v zimě jim pomáhá jednat přitápět a druhak jim pití zamrzá o něco později, nebo vůbec ne. Bodlinka má pravdu v tom, že se to nesmí přehánět. Že to anonym nosí po kýblech není žádné kritéríum. Já sjedu do cukrovaru a koupím 500 litrů, zkrmím to ale třebas až za 3 roky (podle toho jaká je zima). Na melasu si musí zvíržátka pomalu zvykat. Pokud se dávka přežene, tak se prostě a jednoduše po…ou a to je jednoduché zásadní kritérium. Já melasu přidávám do pití. Do kyblíku s vodou 20 lt doporučuji začít dávat tak 1-2 decky a postupně dávku zvýšit maximálně na 3-4 decky. Koně v zimě nechtějí pít a hrozí nebezpečí koliky. Pokud jim přidávám melasu do teplé vody, tak by se uchlastali. Jsou potom jako průtokáč, kudy chodí, tudy čůraj. Vše je OK a problém s acidózou jsem za 30 let chovu nikdy neměl. Takže asi tak. Vyberte si z toho kdo chcete a co chcete. Klidně kritizujte. Já jsem si svoje “postupy” vypiplal metodou pokus a omyl. V žádném případě je nebudu měnit na základě v praxi neověřených “závěrů”.
fajn, dělejte si to jak chcete, nikdo vás tady nekritizuje
problém je v tom, že v praxi to vypiplání “pokus omyl” může klidně někdo zaplatit životem a chovatel to nebude, ten bude akorát čumět jak péro z gauče
sám vidíte, že ta bezpečná dávka melasy je docela malá a přesně tak se používá, k dochucení. třeba lizu, nebo granulí.
U ovci je to zbytecny, ono tech zbyzecnosti lidi delaj vic, nez ze tomu hrnou kde co.
Milá Bodlinko, pokud je účelem této diskuse strašit a né radit, tak přeji hodně úspěchů. A “bezpečná” dávka ? Krávy dostávají až 1 kg melasy denně !!!
🤣
jo. až. kráva. s obsahem bachoru trošku větším než má ovce. po návyku. s močovinou.
prostě ne všechno se dá radit drobnochovatelům, víte?
pif:Milá Bodlinko, pokud je účelem této diskuse strašit a né radit, tak přeji hodně úspěchů. A “bezpečná” dávka ? Krávy dostávají až 1 kg melasy denně !!!
Bodlinka je vet a její rady jsou k věci. A nemůžete přece srovnávat bachor krávy a ovce, co se týče jeho objemu.
Ano vím. Jako výživový poradce se ale snažím drobnochovatelům spíše poradit, než odradit. U vet by to snad nemělo být jinak.