Zdravím, bude lepší pro starši kobylku 13 let přirozená inseminace hřebcem nebo umělá spermatem? Mám ji necelý rok, hříbata už v minulosti měla, jakou cestou netuším. Co je jistější?
Inseminace nebo hřebec?
Magdy:Zdravím, bude lepší pro starši kobylku 13 let přirozená inseminace hřebcem nebo umělá spermatem? Mám ji necelý rok, hříbata už v minulosti měla, jakou cestou netuším. Co je jistější?
13 let není žádná stařenka.
Za mě je praktičtější inseminace v kombinaci s repro vetem, který vyšetří a řekne - teď!
Ale máte-li hřebce poblíž, lze i přirozeně. My takhle na kobylách jezdili k hřebci - zkušebnímu. A když to vypadalo, že jo, naložili jsme a jeli za ženichem. Čtyři kobyly, čtyři hříbata. Asi jsme měli i štěstí, no.
My jsme naložili při začátku říje,odvezli k hřebci a týden se připouštělo přirozeně,dokud kobyly neřekly dost 🙂
Jedna zůstala,druhá ne,ale tam jsme to trochu očekávali…
Minioslíka jsme připouštěli přirozeně,ale z ruky s veeelikou dopomocí a povedlo se…
Istejšie v akom zmysle? Z hľadiska bezpečnosti určite inseminácia. Z hľadiska šance na žrebnosť tak isto. Šanca sa zvyšujú chladeným semenom, u mrazených treba viac vychytať naćasovanie.