Dobrý den, toto téma řadím mezi koně. S koňmi nějaké zkušenosti mám, ale co mám děti už s nimi nejsem tak v kontaktu, žádné stáje, ježdění atd. Ale teď se mi nabízí možnost koupit oslici na které by mohli jezdit děti, zvyklá na děti. Je pětiletá. Unese i 60 kg člověka? Nevím zda tu má někdo zkušenost s osly?
Osel
Řeší se to tu dokola, pořád.
Stádové zvíře není vhodné chovat v jednom ks, ovce a koza je znouzectnost a často to není dostačující. To už byste, milá Venďo, mohla vědět od koní, když s nimi máte ty zkušenosti. Zvíře není hračka pro děti.
Osel unese vzhledem ke svojí váze hodně, je to neskutečný dříč, měl by však nosit ideálně max . 20 % své váhy. Takže 60 kg by bylo ideálně pro jedince většího vzrůstu a těch u nás moc není.
Líbí se mi ten poitouský, takový ten velký francouzský 🥰.
Ti by se mi hodili k briardovi , ale musela bych mít vozík, na šedesát už určitě nezhubnu..
To by byl styl 🤣.
Venďa:Dobrý den, toto téma řadím mezi koně. S koňmi nějaké zkušenosti mám, ale co mám děti už s nimi nejsem tak v kontaktu, žádné stáje, ježdění atd. Ale teď se mi nabízí možnost koupit oslici na které by mohli jezdit děti, zvyklá na děti. Je pětiletá. Unese i 60 kg člověka? Nevím zda tu má někdo zkušenost s osly?
Viz JanaJana….
Mít jednoho osla je totéž jako mít jednoho koně. Neboli špatně od začátku.
Mám zkušenost s oslíky a těžko říct, když nevíme, co je to za oslici. Jsou oslové, kteří zvládnou 60 kg celkem i jako pravidelnou zátěž, ale k těm se rozhodně většina české populace neřadí. Takže spíš takhle od boku bez dalšího bych řekla NE.
Druhá věc je, že jestli máte jakousi základní zkušenost s koňmi, tak vězte, že s osly je to v tomhle úplně stejné - je to zvíře stádové, a držet osla bez oslího kamaráda/více kamarádů je trápení toho zvířete.
Třetí věc je, že i když máte jakousi základní zkušenost s koňmi, i tak není snadné pořídit si koně “domů”. Naopak bych řekla, že je to přímo nesnadné. U osla počítejte s nesnadností tak o čtvrtinu větší, protože prostě osel je v našich končinách dost neobvyklé zvíře, a proto třeba už jen sehnat na něj padnoucí postroje je pořádná výzva. Natož třeba sehnat kováře, který zná specifika.
No a poslední věc v řadě těchto nešťastných náhod je, že žádné zvíře nepatří do ruky dětem. Ona ta oslice bude hodná týden, 14 dní (nebo taky ne), a pak dětem vysvětlí, zač je toho loket (zlomený), a protože to není žádný šlechtěný tolerantní koník, ale osel, může to taky velmi citelně vysvětlit vám, pokud nad vaším společným počínáním (myšleno vás a dětí) nebude držet odborný dohled někdo, kdo je značně zkušený alespoň ve výchově a výcviku koní.
Prosím nepořizujte si zvíře na vození pro děti a děti nechte za daleko příznivějších podmínek (pro ně, pro vás i pro ta zvířata) docházet do nějakého jezdeckého kroužku.
Ještě jsem kdesi kdysi četla, že koně jsou daleko náchylnější k laminitis než běžný kůň….dokáže mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit? K tomu by se pak vázal i trochu jiný management než má běžný kůň.
No pokud bych měla srovnávat, tak jsou náchylní jako záživný poník. Prostě jsou uzpůsobení pro vyždímání maxima z potravy, takže z vydatné potravy vyždímou vydatně. V dnešní době vlastně v podstatě normální primitiv z tohoto pohledu 🙂 A ano, tím pádem teda osla budu menežovat jako shetlanda a nikoli jako KWPN.
JanaJanaJanaJana:Ještě jsem kdesi kdysi četla, že koně jsou daleko náchylnější k laminitis než běžný kůň….dokáže mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit? K tomu by se pak vázal i trochu jiný management než má běžný kůň.
Asi jste chtěla napsat osli.
Co si pamatuji, tak ano, jsou náchylnější, protože pocházejí z podmínek dosti nehostinných. A tudíž si opravdu vystačí s málem a s porostem nevydatným.
Podobně, jako když poníka nebo hucula vypustíte “bez varování” na bohatou jarní pastvu.
Jasně, díky za opravu, samozřejmě jsem myslela osly….díky za upřesnění 🙂