Ahoj, kolik má Česká republika národních plemen holubů a která jsou na pokraji vyhubení? Děkuji.
Dejte si alespoň přezdívku když zakládáte vlakno. Na pokraji vyhubení jsou v podstatě všechna národní plemena. Další generace holubářů je velmi slabá a chovů je tak málo že se musí přikřižovat. Postupně z původního genofondu už nezbylo téměř nic a bude to už jen horší. Nikdo nemá zájem tak jak dříve a jednotky chovů plemeno naživu neudrží.
Tak to vaše psaní je velmi smutné ale určitě je na něm kus pravdy. Navštívil jsem pár menších výstav v posledním měsíci a chovatelé holubů jsou z 80% postarší pánové a já si kladu otázku proč to tak je. Veškeré chovatelství je asi v úpadku ale u těch holubů je to vidět až nejvíc. Papoušci, drůbež, tam nějaká omladina je, ale u holubů je situace tristní. Opravdu jsem nepřišel na to proč tomu tak je…
Znám lidi, kteří nejedí doma odchovanou drůbež, protože jim kupované kuřecí chutná, na rozdíl od doma odchovaného. Krůtí je schopno pozřít méně lidí a na holubi mi řeknou, že tam není co sníst, že je to jen olíznutí kostí. S lepší dostupností masa a vajec v obchodech lidé přestali s chovem, protože je to moc práce a starostí, taky nelze jet na dovolenou, protože se někdo musí postarat… Před nedávnem vzrostl zájem o slepice, kvůli vejcím, ale k holubům se nikdo nehrne.
Když jsem si před pár lety holuby pořizoval lidi v okolí reagovali slovy o okřídlených krysách a tak.