- Příspěvek #140891
- Nahlásit
Cuketa může být i jedovatá. Stará, přerostlá, hořká. Vaření to nespraví. (Jestli je to toxické i pro slepice, nevím.)
Kolegové a kolegyně,
je možné, že když jsem začal slepičkám tzv. přilepšovat přerostlými strouhanými cuketami, několik mi jich uhynulo a snáška poklesla o cca 60 procent?
PS: Čmelíky nemám a slepice jsou odčervené.
Včera jsem byl u vete a po provedené pitvě na to taky koukal jak Bulhar do mlátičky, nic se nezjistilo…
Jak moc “přilepšujete”? Jak se změnila krmná dávka?
Cuketa může být i jedovatá. Stará, přerostlá, hořká. Vaření to nespraví. (Jestli je to toxické i pro slepice, nevím.)
Anonymní:Cuketa může být i jedovatá. Stará, přerostlá, hořká. Vaření to nespraví. (Jestli je to toxické i pro slepice, nevím.)
http://www.ueb.cas.cz/cs/content/cuketa-zabijak
Taky proto se možná u okurky, cukety atp. odkrajuje konec… a prostě ty hořké se nejí, ale nedávají ani zvířatům. Pro jistotu.
Proto se ptám, jak se změnila krmná dávka.
To mě taky dost zajímá. Kolik cukety na kolik slepic. Asi ani není potřeba moc, když to zabije aj člověka.
tak dvě hrsti nastrouhané pro 50 slepic
šrotuju si sám, složení krmné směsi:
sušené pečivo 1 kg
pšenice 6 kg
triticale 4 kg
hrách 0,5 kg
sójový šrot 3 kg
řepkový šrot 1 kg
kukuřice 4 kg
slunečnice 0,5 kg
plus každý den Nutrimix pro nosnice 0,3 kg a vápenný grit dle libosti
Ja im dávam cuketu / tekvicu - bielu/ oranžovú - cca 2kg to váži pre 20 sliepok - a zmizne to za 10min. Milujú to - vyzobú to do hola - zatial som si nič nevšimol čo do uhynu 🙂 .. Ale s tým poklesom znášky - no klesla - ale či to súvisí s tekvicou - nemyslím - skôr počasie / ochladenie a dážď …
dvě hrsti na padesát slepic by nemělo mít žádný vliv. plus ty jedovaté cukety jsou hořké a slepice by to asi nežraly
Moje nechcou ani gram cukety, jen okurku, ale jak vidí slupku, odchází…
2 kg na 20 slepic… no, to… bych nedělala. Su srab.
A proč vlastně se to dává slépkám? Mně z toho chutná řízek. Jsem jediná, kdo nenadává na srpen pro “Čau, nechceš cuketu?” 🙂
cuketa je prostě taková divná věc, která zase nemá tolik využití, aby člověk nezkoumal kam to udat
morčata to třeba nežerou
a já jím mám relativně ráda jen grilovanou tak jednou dvakrát do roka. takový ty různý zoufalý snahy zamaskovat to do buchty mě taky nikdy nenadchly
dobrovolně bych si to na zahradu nikdy nedala.
Cuketa má smysl pouze ve výběhu bez trávy.
Přerostlé nikdo nekrmí ničemu.
Ve vaší směsi chybí aminokyseliny a vitamíny.
Tvrzení “čmelíky nemáme” bych prověřil.
Tak já naopak cuketu ráda, když mi jí někdo nabídl, tak jsem se tam vždycky vracela za pár dní pro další 😀
Až letos mi poprvé vyrostly vlastní a už jich mám ve sklepě 9 a dalších mnoho na záhonu a nikomu je nedám, sním si je sama.
Má tam sojový šrot, to je z poloviny bílkovina, předpokládám extrahovaný, což methionin, jo, ale horší je, že inhibitory proteáz, což by měla ta úprava soji potlačit, ale jak moc…
Ale písá: šrotuju si sám. Takže prostě soja bez úpravy?
Přidávám každý den Nutrimix pro nosnice dle návodu(vitamíny), aminokyseliny by měly mít z toho sójového a řepkového extrahovaného šrotu, hrachu a slunečnice, ne? Živočišnou bílkovinu jim doplňuji tak, že jim každý den do míchanice dávám 0,3 kg vepřových škvarků, mám 1000 metrů výběhu, ale jestli je to málo, rád se nechám poučit.
K těm čmelíkům, dával jsem jim před dvěma týdny Exzolt a po týdnu znovu dle návodu, kurník mám z PUR panelů bílé barvy o rozměrech 500x200x200 cm veškeré spáry jsou přetmelené stavebním tmelem a spoje mezi panely oplechované a přetmelené, takže asi tak. Občas jsem je měl jen v malém množství pod dřevěnými hřady, jinak bych je viděl, nemají se kam schovat. Hřady mám na pantech kvůli čištění a proto bych je našel.
Já bych nedával škvarky, ale pořídil pivovarský kvasnice, nebo třeba rybí moučku a protein doplnil tím.
A na čmelíky lze doporučit křemelinu, používám ji u slepic, holubů i exotů a naprosto bez problému.
O těch kvasnicích jsem přemýšlel, podle receptury, kterou mám přímo z mísírny ZZN ji přidávají 1% k 17% extrahovaného sójového šrotu, na rybí moučku jsem koukal, ale 2600,- za 25 kg od FF Skagen mi přijde docela dost, stejně se jí nemůže přidat více jak 3% do krmné směsi, jinak mohou smrdět vejce, ne? Kde nakupujete? Krmiva Hulín?
Já používám spíš proteinový koncentrát, občas kvasnice. Kupuju v okolí, což Hulín tedy není, spíš Chorušice, nebo Mělník 😉
Lisakpedro:Kolegové a kolegyně,
je možné, že když jsem začal slepičkám tzv. přilepšovat přerostlými strouhanými cuketami, několik mi jich uhynulo a snáška poklesla o cca 60 procent?
PS: Čmelíky nemám a slepice jsou odčervené.
Včera jsem byl u vete a po provedené pitvě na to taky koukal jak Bulhar do mlátičky, nic se nezjistilo…
Tak jinak.
Cuketa není žádné přilepšování.
Úhyny nevyvěštíme. Většina “vetů” pitvou nezjistí vůbec nic.
Pokles snášky ředěním dávky cuketou pravděpodobný je.
Rybí moučka bude mít lepší amin. profil, Hulín prodává levněji, ale dyť je jí potřeba málo, 50 % je bílkovina, některá i 70. A jak H. zajišťuje konzervaci, nevím, jak dlouho vydrží pytel. Hmyzí taky mají, ta mě docela zajímá. Já na červíky a larvičky nemohu koukat.
Podle mě ta vejce pak mají stejnou chuť jako ze supermarketu.
Co tak najít krmné maso? Nebo jednoduše, jak píše list - koncentrát. Což je soja, krmná mouka, umělý methionin a BHA + BHT.
Při tom počtu nosnic, když nemám vlastní zdroje bílkovin, obilnin, nebo neznám levný zdroj, tak to už je lepší asi koupit paletu granulí.