Ja im dávam cuketu / tekvicu - bielu/ oranžovú - cca 2kg to váži pre 20 sliepok - a zmizne to za 10min. Milujú to - vyzobú to do hola - zatial som si nič nevšimol čo do uhynu 🙂 .. Ale s tým poklesom znášky - no klesla - ale či to súvisí s tekvicou - nemyslím - skôr počasie / ochladenie a dážď …
Cuketa má smysl pouze ve výběhu bez trávy. Přerostlé nikdo nekrmí ničemu. Ve vaší směsi chybí aminokyseliny a vitamíny. Tvrzení “čmelíky nemáme” bych prověřil.
Má tam sojový šrot, to je z poloviny bílkovina, předpokládám extrahovaný, což methionin, jo, ale horší je, že inhibitory proteáz, což by měla ta úprava soji potlačit, ale jak moc…
Ale písá: šrotuju si sám. Takže prostě soja bez úpravy?
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 07.08.2023, 19:15:27
Přidávám každý den Nutrimix pro nosnice dle návodu(vitamíny), aminokyseliny by měly mít z toho sójového a řepkového extrahovaného šrotu, hrachu a slunečnice, ne? Živočišnou bílkovinu jim doplňuji tak, že jim každý den do míchanice dávám 0,3 kg vepřových škvarků, mám 1000 metrů výběhu, ale jestli je to málo, rád se nechám poučit.
K těm čmelíkům, dával jsem jim před dvěma týdny Exzolt a po týdnu znovu dle návodu, kurník mám z PUR panelů bílé barvy o rozměrech 500x200x200 cm veškeré spáry jsou přetmelené stavebním tmelem a spoje mezi panely oplechované a přetmelené, takže asi tak. Občas jsem je měl jen v malém množství pod dřevěnými hřady, jinak bych je viděl, nemají se kam schovat. Hřady mám na pantech kvůli čištění a proto bych je našel.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 07.08.2023, 21:28:28
O těch kvasnicích jsem přemýšlel, podle receptury, kterou mám přímo z mísírny ZZN ji přidávají 1% k 17% extrahovaného sójového šrotu, na rybí moučku jsem koukal, ale 2600,- za 25 kg od FF Skagen mi přijde docela dost, stejně se jí nemůže přidat více jak 3% do krmné směsi, jinak mohou smrdět vejce, ne? Kde nakupujete? Krmiva Hulín?
Rybí moučka bude mít lepší amin. profil, Hulín prodává levněji, ale dyť je jí potřeba málo, 50 % je bílkovina, některá i 70. A jak H. zajišťuje konzervaci, nevím, jak dlouho vydrží pytel. Hmyzí taky mají, ta mě docela zajímá. Já na červíky a larvičky nemohu koukat. Podle mě ta vejce pak mají stejnou chuť jako ze supermarketu. Co tak najít krmné maso? Nebo jednoduše, jak píše list - koncentrát. Což je soja, krmná mouka, umělý methionin a BHA + BHT. Při tom počtu nosnic, když nemám vlastní zdroje bílkovin, obilnin, nebo neznám levný zdroj, tak to už je lepší asi koupit paletu granulí.