Ahoj, mám speciální dotaz. Několikrát se mi při vaření stalo, že rozklepnu vejce se dvěma žloutky. Kdyby na takovém vejci kvočna seděla vylíhla by se z něho dvě kuřata nebo by jedno uhynulo ve vývoji? Čistě teoreticky kdyby se vylíhla, asi by byla kuřátka hodně malá?
No u plazů je to docela běžné, že z jednoho vejcete vylezou dvě mláďata, konkrétně u želv to není zase až taková rarita, takže tam to funguje u ptáků nevím.
nezkoumala jsem to do podrobna, nemyslím si, že zárodky srostou, spíš bude zásadní problém chorioallantois, protože k zásobení zárodku kyslíkem potřebujete velkou plochu, veškerou dostupnou plochu a na dva zárodky není dost plochy. koneckonců nedostatečná plocha chorioallantois je důvodem prudce snížené líhnivosti neotáčených vajec
no a i kdyby se to teda nějak povedlo, tak nezapomeňte, že ptáci jsou k líhnutí ve vejci složení určitým konkrétním způsobem a vadí třeba i když mají hlavu pod jiným křídlem, natož když je naopak. jakmile se zárodek netrefí do vzduchové komůrky, má problém, jakmile nemá místo aby se otáčel při klování, má problém.