Tiež som si rezervovala žriebä, keď ešte ani nebolo na svete. Kobyla sa tvárila ako jalová, nakoniec prekvapenie vyprdla na moje narodeniy, žrebčeka, ako som chcela 🙂
Medzitým som dostala do daru iné žriebä, ryšavú kobylku, podľa tradície, takže budú nakoniec dvaja 😀
Výhody- sú to hucule, plemeno, ktoré milujem a ktorému rozumiem (si myslím).
Rodičov poznám, pokojná povaha, žrebec je nová krv, ale aj po ňom podedili skvelú povahu, sú to čistokrvné kone, takže viem dohľadať pôvody až do roku páně 1920…Je v nich kus histórie, pravda, aj vo forme fjordov a Rokoša (kríženec koňa Przewalského a bilgorajskej kobyly, koho toto napadlo..)- ale aj toto patrí k histórii chovu huculského koňa na Muráni.
Vyrastajú v zmiešanom stáde v horách- nebude problém ich začleniť inam medzi iné kone.
Budú čistý list- neskazené, nezbuzerované ľuďmi, bez zlých návykov, pravda, bez akýchkoľvek návykov- hoci kobylke som už dvíhala kopýtka, miluje škrabkanie, nechá sa ošetrovať bez fixácie (iné žriebä jej odhryzlo kus chvosta- áno, aj to sa stáva)- tu nečakám žiadny problém kým bude malá, ale aj tak- je to kobylka, isto bude mať svoj názor na niektoré veci.
Žrebček je plachý, je druhý najmladší v stáde, už nebolo času ho ňuňať, narodil sa keď tam nikto nebol, je to ešte taký pavúčik, uvidíme, s chlapcami je väčšinou lepšia dohoda.
Také žriebä potrebuje naučiť dať si ohlávku, vodiť, zastaviť, možno krôčik zacúvať, dvíhať nôžky, držať nôžky na korektúry…a to je asi tak všetko.
Ideálne je ich naučiť odchádzať od koní, to je obrovské plus.
A trošku vychytať výživu.
Samozrejme kvalitne odčerviť.
Na vybudovanie vzťahu máte minimálne tri roky, záleží, kam žriebä pôjde a ako ste si poradili s prvým koňom.