Jo tak v bonitační kartě mají dokonce i kolonku pro výšku u psů 56-61 a fen 53-58. https://www.bcccz.cz/dokumenty/bonitacni_karta.pdf váhu ani neřeší. Takže to fakt jen člověk najde orientačně.
Za mě je to plemeno, u kterého člověk může dostat v podstatě cokoliv. Tím, jak je to populární, tak to úplně plemenu nepomáhá.
U dlouhosrstek se nesetkávám s takovou variabilitou, co se týče výšky a váhy.
Nový pes
V pohodě, já jsem se pozastavila jen nad pojmy samec a samice v souvislosti se psy. Je to asi z nějakých anglických stránek, že…
Kdybych já měla volit, tak si nikdy borderu nepořídím. Ani australáka. Ale dlouhosrstou kolii. A nejspíš trikolor.
Australák je, podle mě, lepší než bordera. Není takový “magor”, je víc ovčák - ve smyslu hlídá, brání. Ale to může být někdy na obtíž.
Úžasní psi. Jasně, ne všichni.
Dnes jsme na koních potkali zase jednu borderu, štěně čtyři měsíce, jako náš Framík. Fram by si býval chtěl hrát, ale borderáček naježenej, přikrčenej, hodně nedůvěřivej pejsek. Panička v ruce klikr, poslouchal jí pěkně, ale ta povaha se mi nelíbila.
To je teď specialita ifauny. 😀
No podle mě je to prostě +- rozdíl 10 cm a 10 kg a to je docela dost.
Tohle je tak přibližně rozdíl 10 kg
Už jsem potkala i vyloženě agresivní borderku. Malina se s nima chtěla očichat a ty borderky se málem poprali, ale na dovolené měl jeden známý psa border kolii a to byl přátelský mazlivý chytrý úžasňák.
Ale mezi nejmenší dlouhosrstkou a nejmenší borderkou není deset cm a deset kilo. Na fenu to bude cca 5kg a 10cm, ale takhle male borderky nepotkávám Můj pes má cca 37cm a každá borderka je ve výšce cca těch 50cm s tím, že některé jsou lehčí a některé nikoliv. Plus se velikost u borderek moc soudit nedá ani skrz rodiče, protože jim to tam hodně skáče. Takže zrovna velikost a váhu bych v potaz nebrala. NEBO bych si vzala nějaké stabilnější plemeno, které není plus mínus 10cm a 10kg.
Čemuž odpovídají i bonitační karty. Takže teoreticky může mít člověk štěstí, ale reálně vychytá spíše psa ve velikosti dlouhosrstky. Váha se u nich nesleduje, ale poybuje se kolem 20kg, co tak vidím.
V bonitačních kartách je minimum borderek kolem těch 46cm. Drtivá většina je kolem 50cm https://www.bcccz.cz/?r=akce&s=bonitace_vysledky