Dobrý den, mám bengálku. V únoru bude mít 5 let. Začala hodně pít a zvracet. Na veterině mi doktor řekl, že má zvýšený kreatinin, že jsou to ledviny. Prý jen velmi mírně, takže asi v začátku. Jsou svátky, tak jsem poběhala všechny zverimexy okolí a koupila všechno, co se dalo a co se týkalo renal diety. Nic z toho ale nechce. Jediné, co jedla byl Royal renal kapsičky s rybou. Už jsem naobjednávala ze zoohitu, ale kdo ví, kdy to dojde. Dnes opět zvracela a vet bude, až zítra. Nemám žádné zkušenosti, tak vezmu jakoukoliv radu. Nerada bych ji léčila a dávala ji něco, co by ji přitížilo.
Dobrý den, mám bengálku. V únoru bude mít 5 let. Začala hodně pít a zvracet. Na veterině mi doktor řekl, že má zvýšený kreatinin, že jsou to ledviny. Prý jen velmi mírně, takže asi v začátku. Jsou svátky, tak jsem poběhala všechny zverimexy okolí a koupila všechno, co se dalo a co se týkalo renal diety. Nic z toho ale nechce. Jediné, co jedla byl Royal renal kapsičky s rybou. Už jsem naobjednávala ze zoohitu, ale kdo ví, kdy to dojde. Dnes opět zvracela a vet bude, až zítra. Nemám žádné zkušenosti, tak vezmu jakoukoliv radu. Nerada bych ji léčila a dávala ji něco, co by ji přitížilo.
u pětileté kočky bych se s touhle “diagnózou” nikdy nesmířila, protože ta nemá důvod jen tak něco, tam si to zaslouží dodiagnostikovat, případně léčit, nějaké možnosti jsou, řekně vám to o prognóze, případně dědičnosti.
jo a pokud je zvýšený kreatinin kvůli ledvinám, není to žádný začátek, ale 70% pryč.
Tedy bengálové by problémy s ledvinami mít neměli. Tedy geneticky může mít problémy se srdcem (ale většina chovatelů své chovné jedince testuje).
A s těmi kapsičkami, bych počkala - především, aby jste si nezpůsobila další problémy. (myslím průjem).
Asi bych zkusila ještě další názor - dle všeho základní problémy bengálů jsou Gastro (velmi jednoduše se posere, a často se drobné problémy rozvinou v zánět a větší náchylnost k parazitům) a pak genetické problémy se srdcem, ale to si každý zájemce ověří při koupi.
Tak tedy opravdu jsem o problémech s ledvinami u bengálů neslyšela - možná by bylo nejlepší se obrátit na chovatele bengálů třeba by řekl něco více.
Základní kniha, která se podle mého věnuje bengálům a je opravdu skvělá (tedy nepopisuje pouze vzhled a vznik rasy, ale i zdravotní problémy)
Bengalen - die goldenen Katzen od Claudia Rohner
Pak je na trhu ještě kniha od Susanne Herzog - Bengal Katzenpflege, ale podle obsahu - se těmito problémy ani nezabývá, jelikož jimi netrpí (ale zatím jí nemám dočtenou).
Ahoj, znovu vířím téma. Známá má téměř plnoletého kocoura se stařeckým odcházením ledvin. Nějakou renální dietu prý dlabe, tuším od RC (ale nevím, zda granule nebo jen kapsy). No a známá by potřebovala vědět, co z doma připravitelných komponent mu může ještě dát? Svalovinu teda ne, ale co třeba vývar? Přílohy mistr samozřejmě nežere, možná by si dal třeba rozkňafanou uvařenou mrkev v něčem… nebo hrášek. Je něco, čím by šel jídelníček domádo opestřit?
Doporučím jí ty podpory, co tu jsou ocitované od hmn, děkuji. (Amin Avast, Pronefra, Ipakitine - v případě nadbytku fosforu v krvi)
Kocour je pod veterinárním dohledem, nevím, do jaké míry se o tom známá s veterináři bavila, ti jí jistě doporučili ta dietní kompletní krmiva. Tak jen tak sonduju, zda má někdo další zkušenost. Minimálně jako alternativu, kdyby si milostpán tu oblibu té kompletky rozmyslel.
Tak to on něco žere, zatím. Zatím je tam to klíčové slovo. Samozřejmě pokud žrát přestane a odmítne jakoukoli renal dietu, tak do něj bude cpát zase pečená kuřata (jako vážně, peče kočkám kuřecí hřbety v troubě…). Protože zase játra, žeano. Tak jen vymýšlíme, co by se dalo případně ještě vylepšit.
No a známá by potřebovala vědět, co z doma připravitelných komponent mu může ještě dát?
Asi nesmí dostat komplexní bílkoviny hádám? Ale to fakt jen hádám. A co jiného teda? Protože “blbý ledviny - nízkobílkovinná dieta”, to umím vyplivnout na známou i já. No a známá odpoví “a co teda mu mám uvařit?” Říkám, že teda další základní komplexní živiny jsou cuky (sacharidy) a tuky, žejo. Tak jako dobrý, ale “a co teda mu můžu uvařit?”. Tak jen jestli se někdo setkal s něčím, co by kočku bralo. Musím se podívat, do jakých procent může být obsah proteinů. Třeba by moh´ zakysanku. To on by asi i rád. Nebo Pacholíka. Ale to už je mix s tvarohem, tak musím naštudovat ty proteiny.
A koukám, že ještě větší problém asi je fosfor, než bílkoviny…
ještě nějaké info o psech, kočky to mají asi trochu jinak https://www.dromy.cz/blog/ledvinova-dieta-barf/ Jen tady teda spíš vylučují ty mléčné výrobky kvůlivá tomu fosforu. Asi by se dalo tomu pomoct těmi vyvazovači fosforu, nakonec od toho jsou 🙂
Píšu, že chce alternativu k tomu něčemu, co žere. On toho totiž nežere moc. A když se rozhodne, že ani ta určitá značka, co vzal na milost, mu nevyhovuje, tak samo známá zkusí znovu předložit všechny, co jsou dostupné, ale pokud se kocour nechytí, potřebuje do něj dostat něco domádo. Pečená kuřata mistr žere. Takže tím je to vyřešené.
A jo, známá kombinuje grancle a vaření, protože je to u těch koček levnější než krmit to konzervama. Při dvaceti kočkách. Dostávají od řezníka zbytky a dělají z toho šmakuládu, kterou pak kočkám frknou v zadělávací míse (vydrží to dvacet minut).
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.09.2024, 10:17:54
Asi nesmí dostat komplexní bílkoviny hádám?
Smí, nesmí. Ono když měl kocour nežravou, tak jsem mu nabídla klidně i nezdravou, kořeněnou tlačenku. Jak jsem psala, pro mě bylo důležité, aby nebyl hlady. Jestli mu to zkrátilo život, nevím. Ale pět let vydržel a dožil se devatenácti.