Dobrý den, mám akvárium asi 250 litrů a v něm momentálně ostnovce skvrnité, nějaké cihlidky ramirezky atd... všechny tyto rybky se dožívají asi 4 roky, máte někdo nějaký typ na nějaké hezké rybičky co žijí třeba i deset let a více? tyto rybky mám již víc jak 4 roky a pomalu mi to začíná hynout...ráda bych měla něco na delší dobu, tlamovci se dožívají dlouho, ale ty tam nechci, měla jsem a nechci tolik agresivní ryby co demolují dno a vyrývají kytky.
Většina cichlid jsou dlouhověké ryby. Zkuste třeba pestřence červené, minimum 6 let. Hodně záleží i na tom, jak se rybě v akvárku daří. To píši z vlastní zkušenosti, nikdy jsem péči až tak nehrotila, ale přesto sekavce koňské jsem měla asi 13 let, udává se 7, ancistrusové byli skoro nesmrtelní a skaláry, které se mají dožít zhruba 10 let, měl nejstarší prokazatelně skoro 20 let. Akvárium bylo 240 litrů.
Mám peřovce albína už přes 20 let,dostala jsem ho už většího od souseda který rušil akvárium….ale většinou je schovaný takže žádnou velkou parádu nedělá 🤭