ale tak je jich výrazně méně než minulý rok a minulý rok byla příroda úplně stejně rozbitá jako dneska
a minulý rok jsem neměla na zahradě tolik trvalek jako letos a stejně nejsou.
Tak já musím napsat, že oproti loňsku, předloňsku, předpřed…atd. letos snad vůbec nejsou můry.
Já vím, že to není dobře, ale moje kočky můry holt loví… A letos, co si vybavuji, tak mi vlétla do bytu jedna jediná chcíplotinka. Už jsem se na to chtěla taky zeptat…a koukám, že je to teda přinejmenším tak nějak celorepublikově.
Bohužel, motýl je vymírající hmyz. O motýli se zajímám +- 40 let. Hodně druhů u nás mizí. Nejvíce okáči a hnědásci.
Letos na naší zahradě jsem viděl jen bělásky řepové, babočky admirál a bílé c , otakárky ovocné ( našel jsem i vajíčko ) a modráska krušinového. A to jen díky tomu, že máme na zahradě motýlí keř. Vloni na něm byly hojně babočky paví oko, předloni babočky kopřivové.
Z nočních motýlů jsem letos pozoroval martináče hrušňové 2ks, lišaje lipového a včera stužkonosku topolovou.
Ano, letos je extrémně málo motýlů. Malé Babočky v Císařském lese zcela schází, létá pár admirálů (jeden-dva). Z jara bylo běžné při procházce zahradou pozorovat desítky-stovky modrásků, letos slovy DVA samečky, žádnou samici. Je to velká bída.
Nočních motýlů je dostatek. Byl tu i lišaj. Konečně mi došlo, proč se hejna špačků zdržují kolem krav. Když místní “zemědělec” vypustí krávy do vysoké trávy, ty plaší noční motýly a špačkové je chytají.