Ahojte, pojďme se pobavit kam směruje chovatelství exot. ptactva. Za posledních 15 let jsou ceny +-stejné, takové rosely pestré před 15 roky za 500 Kč, dnes stále 500 Kč, mezitím období pár let kdy byly kolem 300 a nikdo je nechtěl. Výkupní ceny také stále stejné v létě andule za 40 Kč, v zimě za víc. A náklady na krmení? Ty rostou a rostou. Kde je únosná hranice? Už dost množitelů andulek skončilo. Kolik opravdu skutečných chovatelů je mezi námi, kteří jsou ochotni a schopni chov dotovat?
Tak ono jste si sám odpověděl - buď to dělám jako koníček a dotuji to nebo množím druhy, které zrovna letí (střídám to dle to, co zrovna “frčí”) a cpu to případně i do výkupů, atd. a vydělám na tom.
Já chovám andulky 20 let, s manželem chováme větší papoušky 7.rokem a žádný rok si ještě nevydělali ani na krmení. Vím to 100"%, máme ŽL a vedu účetnictví.
Nějakou únosnou hranici neřeším, prostě mě to baví tak se tohoto koníčku nikdy nevzdám. Jsou roky že je chov ztrátový a někdy zase výdělečný ale tohle neřeším. Chovám jen 4 druhy a celkem mám 6 párů středních papoušků takže je sto spíš relax a zábava takže nějakou ekonomickou stránku neřeším.
Přesně koníček je koníček. Chovám 17 let a vlastně peníze za mladé stačí tak na krmivo. Nové ptáky a veterináře těžce dotuji z peněženky. Převážně odchovávám pouze andulky a dříve ob rok papoušíčky. Od každého 2 páry.
Krmivo teď šlo dost nahoru a ceny ptáků též. Vyrovnané to není. Též se dost lidí zbavuje chovných párů co si všímám inzerce. Takže bych řekla, že lidi zhodnotili situaci a buď už to nechtěj krmit, nebo možná zkouší prodejnější dražší druhy, aby se jim to rentovalo či vydělali. Část chovatelů co spoléhali na výkup tak věřím že to vzdali, možná i proto ty chovné páry na prodej. A mazlíčkáři už též váhaj, zda si zvíře koupí bych řekla. Peněz nemá nikdo dost teď po covidu si myslím.
Pravda je taková, že největším strašákem současnosti jsou pozitivní seznamy. Pokud ty projdou se s chovatelstvím jako takovým konec. Desetitisíce lidí budou bez práce - prodejci krmiv, výrobci klecí, zverimexy atd. Pokud seznamy neprojdou nevidím to s chovatelstvím zase tak zle. Určitý vývoj prodělává pořád, má světlejší a tmavší období a to se střídá. Takže za pár let by zase bylo lépe. Trh se pročistí a budou se chovat druhy, po kterých bude sháňka. Většinou větší druhy papoušků, kterými budou začínat i amatéři a mladí chovatelé.
Nějakou únosnou hranici neřeším, prostě mě to baví tak se tohoto koníčku nikdy nevzdám. Jsou roky že je chov ztrátový a někdy zase výdělečný ale tohle neřeším. Chovám jen 4 druhy a celkem mám 6 párů středních papoušků takže je sto spíš relax a zábava takže nějakou ekonomickou stránku neřeším.