Ahoj, chovám hempšírky, podařilo se mi vylíhnout 6 slípek a 4 kohouty. Chtěl bych je držet asi až do jara. Může to tak být nebudou se mi kohouti rubat mezi sebou nebo je to blby i ten poměr 4:6 ? Děkuji za zkušenosti.
Prosím, napište mi někdo. Jaká je celková roční snáška zdrobnělých hempšírek? Máte s nimi někdo nějaké zkušenosti? Děkuji.
Začnu sestavením chvného hejna. pro zdárný odchov je poměr 1:10, ale některý kohout to nestíhá a jiný stihne i více. Silně individuální. Ten kohout by měl být ke slepičkám nepříbuzný. Zcela výjmečně, může zkušený chovatel v jednom roce zařadit i příbuzného kohouta a u odchovů musí provést důslednou selekci. Zdrobnělé hempšírky jsou slepičky, které snášejí (alespoň u mne) celoročně, tedy i v zimně. Podle toho, jakého jsem zařadil do chovu kohouta se roční snáška u mne pohybuje 160 až 180 kusů vajec/nosnici. Vyřazuji kvočny a slepičky s malou hmotností vajec. Nicméně, jsem jednou zařadil do chovu kohouta po importech(opravdu krásný) a snáška prudce klesla na 110 kusů/rok a plno kvočen. Další tři roky trvalo, než jsem se dostal na svá obvyklá čísla. Nasazuji do líhně vajíčka hmotnosti od 38 do 41g. I na výstavách se slepičky líbily a mám celou řadu slušných ocenění. Na fotkách je extrémně velké vejce od zNH a lepší průměr hmotnosti.
“Nicméně, jsem jednou zařadil do chovu kohouta po importech(opravdu krásný) a snáška prudce klesla na 110 kusů/rok a plno kvočen. Další tři roky trvalo, než jsem se dostal na svá obvyklá čísla.” Právě proto se kohout nekupuje. Ten se musí odchovat doma…
“Nicméně, jsem jednou zařadil do chovu kohouta po importech(opravdu krásný) a snáška prudce klesla na 110 kusů/rok a plno kvočen. Další tři roky trvalo, než jsem se dostal na svá obvyklá čísla.” Právě proto se kohout nekupuje. Ten se musí odchovat doma…
Určitě je ideální odchovávat vše doma z několali nepříbuzných kmenů. Má to však (alespoň pro mne) jeden zádrhel. Málo prostorů pro odchovávání. I když jsem míval 2 nepříbuzné kmeny, vždy nastal rok, kde bylo třeba něco doplnit. Rozhodně ideál je nakoupit např. 5 slepiček, nebo, alespoň 3 a připařit s vlasním kohoutkem a líhnout od dvoletých. To se mi moc nedařilo, neboť slušné slepičky “na trhu” většinou nebývají a stejně do nich člověk “nevleze”, jak na tom jsou geneticky (vyřazování kvočen a zdarvotní selekce), takže kohoutů je v nabídce většinou více, ale je tam větší riziko přenosu nežádoucích vlastností, neboť kohout je 50% hejna, co se týká genetiky. Moje zkušenost a praxe, odchovat cca 50 kuřat, selktovat a do 2. roku zbývá pro násadovky 3-5 slepiček. V 70 létech minulého století, kdy byly drobnochovy na velmi slušné úrovni, v plemenných chovech se jela individuelní snáška, byl cizí kohout lepší volba, než slepice. Ale to je dnes již jedno. Zde mluvím o zdrobnělých hemšírkách.
Jj. Vše je omezeno prostorem a časem. Kohout ukáže svou genetiku až u svých dcer…, slepice ihnet. Slepice prodá málokdo... Pak je možnost nákup násadových vajec.