Thielli: Zdravím své kolegy/ně pejskaře a prosím ty, kteří již mají zkušenosti, zda by se o ně podělili.
Naše feny celkem zvládly přivolání, a to i od zvěře v lese, takže jsem tento záchranný povel vlastně nikdy nemusela učit. Jenže přišlo opakované pokousání od jiných psů a i nějaký ten start na naší hnědou a hnědá se rozsypala do strachové agrese. Ona sama “jen zahání”, takže i když se mi dostala na menšího psa (zalehla), jen cenila pysky a řvala na něj, ale nekousla.
Situace řešíme primárně prevencí, tj. oči na stopkách a předcházení neřízenému kontaktu, nicméně i takto se ve městě může stát, že vyjde zpoza rohu problém a pokud ji nechci držet na vodítku celou cestu, chci zkusit naučit tento povel. Vím, že tento recall už nefunguje, jakmile “přepne”, takže bych ho chtěla spíš mít v záloze pro těch pár vteřin předtím.
Feně bude sedm a je mou vinou zmlsaná = Rozmazlila jsem je obě velmi chutnými pamlsky, je pro mě těžké teď najít něco ještě víc extra. Vidím to na půl grilovaného prasete v batohu…
Máte zkušenosti s učením v takto pozdním věku s problematičtějším psem? Pokud ano, prosím o vyjádření, a pokud si myslíte, že jsem se svým rozhodnutím úplně mimo, prosím rovněž o vyjádření. Unesu, když mi někdo řekne, že jsem z toho a toho důvodu “úplně blbé”, hlavně, že to bude funkční informace.
Díky.
Pokusím se přispět se svou troškou do mlýna, i když půjdu asi malinko proti proudu skvělých rad zde sepsaných. Pěkně jsem si početla a docela dlouho jsem přemýšlela, jestli se mám vyjádřit. Můj přístup je totiž méně vědecký či jak to říct.
Třeba vám pomůže náhled z jiné perspektivy s odlišným plemenem, snad něco z mých postřehů půjde aplikovat ve vaší situaci.
Punkt 1 - U mého plemene neexistuje, že by “celkem zvládlo” přivolání, že by “jen zahánělo”, že by “zalehlo” menšího psa a “jen cenilo pysky”. Představte si, že by tyto “jen” činnosti prováděl rotvajler. 😎 ❤️
Měla jsem rtw fenu, kterou se asi na půl roce snažila napadnout boxerka. Mladá holčina si na kolečkových bruslích fičela za placatým zvířetem, viděla jsem je z dálky. Uhnula jsem jim z cesty za strom, děvče zlaté asi ani netušilo, jak má brzdit, jak boxici zastavit, tak radši pustila v panice vodítko a boxerka šla po rotvici natvrdo. Štěně jsem schovala za sebe, boxerku odchytla, nedošlo k žádnému pokousání. Ale i to mé feně stačilo, aby do smrti nenáviděla přibíhající bezprizorní psy a zvuk skateboardu, kolečkových bruslí. Jsou plemena splachovací, moje mezi ně nepatří, sloní paměť… Čuba mi začala po tomhle zážitku víc sledovat okolí přesně jak vaše slečna Hnědá. Odhadovat, kde se kdo vynoří, kdo do ní bude chtít vlítnout. Preventivně rovnou “zabít” psa, který by k ní čuchnul (u ní nešlo o strachovou agresi, spíš to probudilo vnitřního démona).
Punkt 2 - Řešením pro nás tenkrát (je to 23 let) bylo nedat feně příležitost, aby musela cokoliv analyzovat. Všechny bekané podněty jsem řešila JÁ. To byla naše prevence. “You Shall Not Pass!” Panička je bohyně, panička se postará, aby nedošlo k nepříjemné události. Nebude mě pouštět s cizákama, stačí mi moje domácí psí kámošky, s radostí budu ostatní ignorovat. Nebude mě vystavovat kontaktu s nevychovancema, naopak je odežene/ postará se, aby vypadli z mé bubliny. Není to ale zadarmo, musím vykonávat jisté povely. Hlavní je odebrat se ihned po povelu k paničce.
Punkt 3 - Opravdu tak jednoduché to bylo. Přivolání. Alfa a omega. Odchod psa do zóny bezpečí/no stresu pod křídla paničky, ať situaci pořeší ona. Odměnou bylo samo přivolání, feně se ulevilo. Když měla moc emocí, tak po přivolání následovala akční hra s přetahovací hračkou, ať se vyvášní (sedět s očním kontaktem by na ni bylo příliš statický). Jindy stačila pochvala a podrbání s náležitou intonací, pamlsky jí v danou chvíli byly u zadele. Ale vždy to bylo o tom, že jsem fenu nenechala vyletět, četla jsem ji předem a stahovala jsem ji povelem (nebo klidně i šňůrou) zavčasu. Dala jsem jí najevo, že ona řešit nic nebude.
To je ale román. Šlo by to napsat krátce, že. Zamakejte na přivolání, nebudete muset řešit zbytek. 😀 Vymyslete odměny i na jiném principu než pamlsky a pamatujte, že fena nemusí být kámoška s každým psem. 🌹