Protože nám zmínka to tomto zmizela v propadlišti IF, prosím znovu o tipy na sranda překážky či úkoly, které se dají s koněm překonávat ze země. Díky ;)
Teď jsem dostala vynadáno za zařazení “palety, kterou si doma nemůžou natrénovat” 😀 Je to obří (tak dva na dva metry) paleta z fošen a hranolů, na které přivezli do místní pekárny nějaký velký stroj. Nedá se jí v jednom člověku ani manipulovat. Ale unese i pár beganů 🙂 A tentokrát měli účastníci úkol na ni koně postavit, odložit a obejít ho dokolečka.
Na pony soutěži dobrá disciplína - přijít s koněm na ruce k složenému deštníku, deštník otevřít (přitom držet koně), s otevřeným deštníkem přejít nějakou vzdálenost (pro pokročilé si umím představit ještě u toho nějaké bariéry na zemi nebo slalom) a deštník zase složit a odložit.
V prostoru zavěšená obruč (mezi dvěma stojany na překážky). Vodič dojde k obruči a má za úkol obručí prolézt a koně si přehodit z ručky do ručky. Obruč se dá vyšperkovat igelity, fáborky, větrníky, balonky… Na pony závodech jsem viděla i obruč na prolézání s koněm - právě ofáborkovanou.
Potřebuju si vymyslet trailík k předvedení morgáněte a ráda bych zařadila i takovéto kousky. Zatím mám na seznamu:
- ulička z plachty, do které koně vyšlu
- branka
- velký plyšák - posadit koni na záda a nechat chvilku stát bez držení
- side-pass přes kavaletu do L/U/Z
- couvání mezi kavaletami do L/U/Z
- obrat kolem zádi s tím, že zadní nohy stojí v obruči na zemi a přední nohy se točí vně kruhu/obrat kolem předku s tím, že přední nohy stojí v obruči na zemi a zadní nohy se točí vně kruhu
- pneumatiky (to musím nejdřív zkusit) - postavit 4 na zem a kůň musí do každé šlápnout jednou nohou při pohybu vpřed
- možná nějaký fáborkový stojan, kterým musí kůň projít
Většinu vymyšlených překážek si budu muset s sebou vézt sama, takže mostky apod. nepřichází v úvahu.
Pak jsem viděla také prostrkávat obručí koně. Obruč dostatečné šířky (a dostatečně lehce rozbitelnou) navléknete koni přes hlavu a postupně zvedáte všechny nohy a prostrkáváte obručí. Případně necháte koně stoupnout zadními do obruče, vytáhnete ji podél nohou nahoru a přes zadek a prostrkáte jen přední nohy a sundáte přes krk.
Do jedné soutěže jsem postavila červený gymnastický míč, kterého se koně měli dotknout 🙂 Můžete nechat morgáně ho kopat po jízdárně - případně dokopat na nějaké místo.
Můžete zkusit něco aportovat (přenést z místa na místo v hubě) 🙂 Třeba mrkev 😀
Když jsem nacvičovala s našimi tažení břemene před závůdky, tak jsem si brala delší lano, na jehož konci byl ten bílý strašidelný pytel, co se táhnul, a lano jsem koni přehodila přes prsa. Já jsem držela konec lana v ruce, od mojí ruky šlo lano přes koňova prsa a po druhé straně koně směrem k břemenu. Když se kůň otáčel směrem ke mně, šmrdlalo mu lano o vnější zadní nohu a tak. Samozřejmě když ho-lano držíte v ruce a nastane panika, stačí pustit a jste z toho venku 🙂
A díky za inspiraci na naše závůdky, určitě využiji vaše tipy!
Potřebuju si vymyslet trailík k předvedení morgáněte a ráda bych zařadila i takovéto kousky. Zatím mám na seznamu:
- ulička z plachty, do které koně vyšlu
- branka
- velký plyšák - posadit koni na záda a nechat chvilku stát bez držení
- side-pass přes kavaletu do L/U/Z
- couvání mezi kavaletami do L/U/Z
- obrat kolem zádi s tím, že zadní nohy stojí v obruči na zemi a přední nohy se točí vně kruhu/obrat kolem předku s tím, že přední nohy stojí v obruči na zemi a zadní nohy se točí vně kruhu
- pneumatiky (to musím nejdřív zkusit) - postavit 4 na zem a kůň musí do každé šlápnout jednou nohou při pohybu vpřed
- možná nějaký fáborkový stojan, kterým musí kůň projít
Většinu vymyšlených překážek si budu muset s sebou vézt sama, takže mostky apod. nepřichází v úvahu.
Ani matrace? Nebo PET flašky? Když na obé musí kůň šlápnout a přejít. Letos kamarádka zařadila i pytel. Který bylo nutno přetáhnout z bodu A do bodu B. Viz Buggyra.
No taky to musí být natrénovatelné v krátké době 😀
Ale díky Vám mě napadl target. Někam do prostoru zapíchnout target a vyslat morgáně se dotknout. Jen nevím, jak by toto fungovalo v rušném prostředí (diváci, hudba…).
Co místo plyšáka posadit morgáněti na záda žok (big bag)? 🙂 Plyšáka umí každý, ale neforemnou bílou hroudu, která vydává při mačkání divné zvuky…
Pamatuju jak jednou na parkurech začalo pršet a já jsem měla v autě takovou tu modrou krycí plachtu. A oba koně jsem s ní přikryla a stála jsem pak mezi nimi jako pod stanem. A ostatní účastníci parkurů na mě zírali jako na zjevení 😀