Čeština je krásný jazyk
Plaka:“Sice” je přesto ale tedy ovšem krásné slovo. 😀 Sice byla lasice sytá. Ale slepice zardousila. Nějaký překlad strojový a chytlo se to?
Škoda, že tu není Varaxi, jistě by sem vnesla světlo a obohatila nás. Nebo která to byla ta chytrá přes ČJ.
Nejnezpravděpodobnostňovávatelnější blb vlk čtvrtsmršť pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč.
Kdy mohou splatiti Ti ti tiší hoši dluh?
Za domama má má máma má malá kolečka.
Mám dotaz. Kuli kuli kuli? 😀
balu:Tohle je na mě moc - https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-novou-mluvci-ukrajinske-armady-byla-jmenovana-transgender-americanka-40439847#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Je mi líto všech, co se doopravdy “narodí ve špatném těle”, ale připadá mi, jako by se s těmi lidmi roztrhl pytel, jako by to byla móda. To dost dobře vystihuje příběh, který tu byl zmíněn, kdy dotyčný/dotyčná lituje změny pohlaví. Je hrozivé, jak málo stačí v naší republice (vyspělém světě?) k závažné nevratné chirurgické změně. A ještě hrozivější, že si o tom může rozhodnout vlastně jen samo děcko.
Já myslím, že to snad i móda je.☹️
Bavíváme se o tom s výše uvedenou mojí kamarádkou, a ta říkává, že ten enormní nárůst počtu žádostí o tranzici jí skutečně připadá jako “módní výstřelek”.
Co jsem zaznamenala (ale až tak podrobně to nesleduji), tak Německo snad schválilo (nebo uvažuje o schválení?), že by si lidé sami mohli intersexuálně měnit identitu…? Prostě žena by se prohlásila mužem a naopak. Pokud by to byla pravda, nemám slov.
Anonymní:Kdy mohou splatiti Ti ti tiší hoši dluh?
Nese se se sesečené louky…😉
Mám dotaz. Kuli kuli kuli? 😀
Krásná čeština: D
Kuli kuli kuli, nebo kuli nekuli?
Fikovnice:Ne ne, Ali Ty neznáš Alžbětko?🤣
To se akorát lepí na silnici a tak…
Bylo hostem (?) pořadu Miluše Bittnerové, dost úděsný rozhovor. Alžbětko si s sebou vzalo jakousi kytku v květináči, že je to jeho kamarádka či co a všude chodí s ním.😉
Toto fakt neznám a spletla jsem si to s Marií Feryna, kterej je taky teda případ. 🤣
Sarah01:Toto fakt neznám a spletla jsem si to s Marií Feryna, kterej je taky teda případ. 🤣
Ali, to zas neznám já…musím kouknout!😉
No myslím, že těch trans bude nějaký procento jako homosexuálů, asexuálů apod. (a myslím, že ty jako nebinární jsou asexuálové), ale osobně mi dost vadí, že se prosazují tak, že z toho chtějí dělat normu a požadují po většinové heterosexuální populaci, aby se přizpůsobila, viz unisex záchody a podobný.
To se mi krutě nelíbí, že by se někdo prohlásil za paní/za nic a šel se mnou na WC. Co takové sprchy v sauně, bazénu? Paráda, ne. 😀
A to já se zase osprchuju klidně s kýmkoli, i s koněm nebo se slonem nebo s šuplíkem z psacího stolu 🙂
Jen by mě asi osobně uráželo sprchovat se třeba s pojistkovou skříní. Nebo měničem napětí. Že.
Čeština je krásný jazyk. To vám tak vypadne jedno písmenko…
Espiro:Čeština je krásný jazyk. To vám tak vypadne jedno písmenko…
😂
Fikovnice:Ali, to zas neznám já…musím kouknout!😉
Působil na klinice (to je ten squat v Praze) a píšu schválně mužský rod, protože pokud znásilňoval ženy mužským nástrojem, tak je to chlap. Prý se tedy cítí být ženou, ale nebude se zbavovat toho, co k němu patří.
megi-the-pes:To se mi krutě nelíbí, že by se někdo prohlásil za paní/za nic a šel se mnou na WC. Co takové sprchy v sauně, bazénu? Paráda, ne. 😀
Taky by mně to vadilo a to teda hodně. Společný sprchy a záchody na kolejích Tvrdého v Brně pro mě byly šokem. A už vůbec si neumím představit, že bychom ve škole i třeba na prvním stupni měli záchody společné. Ještě dodneška mám v živé paměti, kdy k nám ve 4. třídě přímo do třídy přišla očkovat lékařka a po všech chtěla svléknout do půli těla. To jsem se ták strašně styděla.
Je správně “jatečné” nebo “jateční” např. zvíře? Mě to první strašně tahá za voči, ale asi to blbě není…?
Zvíře jen jatečné, zde skloňování pod tím trojúhelníčkem
https://www.nechybujte.cz/slovnik-soucasne-cestiny/jate%C4%8Dn%C3%AD?
Jateční je ženský rod.
Myslím, že to není o rodu. Ne jen o tom. Jednotné, množné, berani jsou též jateční. Však když řeknu berani jatečný, tak to je jak “dobrej” místo “dobrý”. Mladí, staří, jateční… živí kluci.
Nějak jako že proces/věc bych to rozlišila, ale tam v těch tabulkách to mají taky tak.
Chovná/chovatelská. 🙂