Komentář pod krásným obrazem Jakuba Schikanedera… Mně se ten obraz fakt líbí, chtěla bych ho domů, je uklidňující, ale takovým jiným způsobem, že i člověk přemýšlí… Vyskočilo na fb: Renata NesmrtelnáTeta: Škoda že nejezdí všude to koňské spřežení to by byla krása a neposlouchejte názor vygumovanych mozků kdyby šlo mávnout proutkem aby jsem se vrátili byla bych asi první žádné napětí klyd a pohoda
To je snad stejná baba jako komentovala ten válečný snímek se starou tramvají z Prahy, tam mám dojem taky zazněl “klyd”, až na to lidi v komentářích upozornili (teda krom toho, že snímek byl z roku ´38, takže si nejsou jistí, zda by tam ona diskutérka skutečně chtěla).
Já si tu s dovolením odložím (vlastně bez dovolení): Mě by zajímalo, jaká je to generace. Jestli třeba myslej 15-ti letý, 30-ti nebo 50-ti letý.
Všichni si dneska myslí, že pokud nedají za číslovku příponu písemně, tak to nikdo nebude umět přečíst. Ale je to špatně a mně to trhá oči ze stopek 😀
Schválně jestli umíte přečíst správně tyto číslovky:
V Praze narazíme na mnoho památek z doby Karla IV. Tato akce je naplánovaná na 15. dubna. 5leté dítě by se již mělo umět základně vyjadřovat. Tento 800metrový svah ještě nikdo nepřekonal v čase kratším 1 minuty.
Správně poskládáno-Ona ta mluvčí v té větě nedala čárky na špatná místa. Správně?
Ještě tam někde chybí to “určitě”, protože to dává té větě trochu jiný význam. Vlastně mě nenapadá, jak by to mělo být jakože spisovně nebo stylisticky správně (za stylistiku jsem vždycky dostávala čtyřky).
Ona tam ta mluvčí v té větě určitě nedala čárky na špatná místa.
Někde jsou jistě nějaká pravidla pro skládání vět oznamovacích, jakože v češtině je první podmět, původce děje, s případným přívlastkem, pak závislé členy na podmětu, pak přísudek a pak závislé členy na přísudku. Třeba, nevím. To bude určitě někde popsané.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.12.2024, 11:43:14
V Praze narazíme na mnoho památek z doby Karla čtvrtého. Tato akce je naplánovaná na patnáctého dubna. Pětileté dítě by se již mělo umět správně vyjadřovat. Tento osmsetimetrový svah nikdo nepřekonal v čase kratším jedné minuty.
Pro slovosled nejsou úplně přesně daná pravidla. Nemluvit jak Tatar, jasně, ale…
“Ona tam ta mluvčí v té větě určitě nedala čárky na špatná místa.” Tohle chápu tak, že v té větě byla nějaká mluvčí. Mluvčí té věty bydlela ve větě. To je trochu blbé, ale jen trochu, šílené ne.
A proto používám tolik čárek, vsunutých vět, podotek, vsuvku, tak si pomůžu. Jenže. Jsem zjistila, že to lid v 99% nechápe a myslí si, že jsem blbá totálně. Ona tam ta mluvčí, v té větě, určitě nedala čárky na špatná místa. Lépe by asi bylo: V té větě tam ta mluvčí určitě nedala čárky na špatná místa.
Jo, psaní číslovek a čísel je těžké! A mně se teda vůbec nelíbí “25letá”. Složenina čísel a písmenek na mě působí hrozně divně.
A jo, s tou tramvají, to bylo o Brně, mám pocit. Nesměju se lidem, že neumí česky, nemám to ani ráda, ale tyto komentáře mě fakt dokáží rozesmát. Jako ta paní, co říkala, že Zem je stará jen 2000 let, takže… a to jsem zbytek zapomněla, ale dtto jako tramvaj.
Ale to je právě ono. Zádrhel není. Většina národa s trochou zkušeností v čtení číslovek to dá i bez nápovědy v podobě připrsklé přípony vedle. To jsem tím právě chtěla naznačit.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 05.12.2024, 10:03:04
Řádově používáme na kvízu u tipovacích otázek.
Např. - za kolik se vydražil klobouk, který nosil Napoleon Bonaparte? Tak vždycky licitujeme - budeme se pohybovat ve stovkách nebo tisících nebo desetitisících nebo… Nakonec jsme se usnesli na 1 234 000 a vyhráli jsme doplňovačku.😉
Zrovna to máti nedávno vysvětlovala jedné holčičce u nás ve stáji, jak se to používá 🙂
Já myslím, že to slovo nepoužívám… Ale neumím říct, jestli jsem ho někdy nepoužila blbě.
Hej, nedávno jsem byla chytřejší než máti, psala jsem jí o ližinách pro kočár a ona pak, když jsme se viděly osobně, pronesla něco o tom příšerném slově v tom mailu - tak jsem ji ujistila, že je to tak správně a ta zůstala koukat! Koukala jsem stejně, když mě dobří lidé z iFauny před pár lety opravili 😊 a já si to ověřila!
Komentář pod krásným obrazem Jakuba Schikanedera… Mně se ten obraz fakt líbí, chtěla bych ho domů, je uklidňující, ale takovým jiným způsobem, že i člověk přemýšlí… Vyskočilo na fb: Renata NesmrtelnáTeta: Škoda že nejezdí všude to koňské spřežení to by byla krása a neposlouchejte názor vygumovanych mozků kdyby šlo mávnout proutkem aby jsem se vrátili byla bych asi první žádné napětí klyd a pohoda
Ten klyd mě úplně rozhodil. 😀
Podle přezdívky - potvrzuje, že blbost je nesmrtelná !