Obě varianty jsou správně. Kratší tvar je častější a delší tvar se používá spíše ve fyzice. Takže záleží, kde ten výraz použiju.
Viděla jsem pěknou hádku na fb, kde někdo, kdo se nazval profi korektorem, nehezky vyběhl na tazatele, že to má blbě, že tento tvar neexistuje a že tazatel mluví jako Tatar. Nebo Tatarka. Už nevím. Šlo o 3. os. mn. č. - umí x umějí. Ta kratší varianta, pro mn. číslo, prý neexistuje. Já su teda taky Tatarka. Pro mě je ta delší verze nepřirozená, ale není špatně. Ale než někoho seřvu, otevřu slovník. Každopádně ty internety jsou bezedná studnice (od slova stydět 🙂) vtipných sporek. I sporů. Všici se tam zhádaj.
Odpověď na příspěvek uživatele megi z 24.10.2024, 13:41:09
Dřív to tak bylo, správně byl ten delší tvar pro množné číslo, ale někdy v devadesátých letech se pravidla změnila a může se používat i krátký tvar, dříve určený výhradně pro jednotné číslo.
Učili jsme se i vzory. Vybavují se mi: prosí, trpí, sází
No, já si říkám, že je to natolik do očí bijící, že to SNAD musí být úmyslně 🙏
Není. Ty děti to dneska neřeší. Před chvílí jsem seděla u oběda s kolegyní češtinářkou a bavily jsme se o tom, jak je pro většinu studentů interpunkce sprosté slovo. Nepoužívají čárky ani tečky s argumentem, že je to přece jasné, co chtějí sdělit.
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 24.10.2024, 14:18:07
Aha, aha. Tyhle vzory. Díky. O té změně jsem nevěděla. O “dokáží” se tam hádalo taky… mně to přijde normální, asi patřím do jiné doby.
Poradna píše:
"Došlo k nějaké kodifikační změně v poslední době, že jsou možné tvary dokáží, háží apod.? Došlo ke změně u tvarů jako vrací, sází apod.? Odpověď: Tvary typu dokáží, háží apod. byly kodifikované vždycky. Tvary 3. os. mn. č., které byly kodifikovány při poslední aktualizaci morfologických pravidel v r. 1993, jsou zakončené na -ou: dokážou, hážou apod. Někteří lidé už vnímají tvary s koncovkou -í, tedy tvary původní, jako knižní nebo zastaralé, ale kodifikované jsou. U 3. slovesné třídy vzoru „sázet“ došlo při poslední aktualizaci ke zrovnoprávnění koncovek -ejí a -í ve 3. os. mn. č. Spisovné jsou tedy tvary oni sází i sázejí, vrací i vracejí."
Pro mě semeno = sperma alias ejakulát. Ale já jsem profesionálně deformovaná.
To mi připomnělo, jak před léty kolegyně přejmenovala piňakoládu na ejakuládu. Ale on ten koktejl tak opravdu docela vypadá.🙂 Pro nás veterináře. Se omlouvám.