Koala, vzor předseda. V neodborných kruzích je možný i ženský rod vzor žena.
Čeština je krásný jazyk
Když já si ještě pamatuji, že to býval medvídek koala. Nebo taky koala medvídkovitý. Takže podle vzoru pán? V druhém případě vlastně nevím.
Titulek článku na Seznamu: Zraněnou dívku museli po pádu muže v pražském autobusu operovat
Takže to vypadá tak, že holčinu operovali v autobuse 😄
no já dycinky “ta koala”..jsem se teda mýlila😊zase jsem chytřejší..Nepřemýšlela jsem o ní jako “ten medvídek koala”…
kometa:Když já si ještě pamatuji, že to býval medvídek koala. Nebo taky koala medvídkovitý. Takže podle vzoru pán? V druhém případě vlastně nevím.
Vlastně vím - to je ten vzor předseda.
No vidíte a ja myslela, že ta koala a pán v televizi je blbej 🤭.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-stado-kosatek-potopilo-jachtu-v-gibraltarskem-prulivu-40471671
Stádo??! Opravdu stádo kosatek? Nemělo by to být hejno?
Edit - možná, že je to opravdu stádo, když si o tom čtu víc. By mě nenapadlo…
Savci stádo, ptáci a ryby hejno. Si myslím.
A jak to pak bude se zralokama? 😀
Dobrá, přidávám paryby.😉 K hejnu.
Jj, ale i tak i pro ty savce ve vodě mi sedí víc hejno, můj subjektivní problém, bych to měla špatně v nějakém kvízu. Aspoň jsem se něčemu přiučila, jsem to ale trubka.
Nejste. Mně se hejno kosatek vlastně taky líbí víc. Vznesu dotaz ke kolegyni češtinářce. Bude mít radost.🙂
Možná - na souši je to stádo, ve vodě nebo ve vzduchu hejno?
Stádo kosatek pobíhá po savaně, že jo.
Stádo je tvořeno cca kopytníky a tak… hejno ryb, ptáků, hmyzu (až na roj, jasně).
Nemáme 100% pravidlo.
Cit.
Stejně jako nepěstujeme psy.
Stádo ani hejno třeba u medvědů?
A group. A herd. No ty sou taky… Plaka bude muset zkusit herding herda. Teda herding kosatky. A hned budem vědět. 😀
Zprávu překládali, takže byl výběr - stádo, houf.
Ano, je to o citu.
Takže všechno, co má kopyta nebo kopýtka nebo paznehty… dělá stádo. Co plave nebo lítá = hejno. Šelmy mají smečky.
A co surikaty nebo lemuři? Tam se tuším používá označení klan. A co gorily nebo paviáni?
Je to složitý. Ale jak píšete, vždycky můžeme použít slovo skupina nebo houf.😉
Stejně jako nepěstujeme psy.
To byste koukala, kolik lidí pěstuje psy! A taky kočky, dobytek, slepice a králiCi! 🤮
A kolika lidem pes nebo králík pelichá.
a spousta lidí neseje, ale sází.
Demagog: „Kam vás zavedlo vítězství demokracie, vláda? Do ponížení a hladu, do zmatku a bezmocnosti! Ušlechtilé národy strádají; protože ti, kdo byli předurčeni, aby vládli, byli vyštváni lůzou! Jsme vybráni prozřetelností, abychom zdvihli z prachu národy vyvolené a méněcenným vykázali jejich místo. My umíme vládnout, oni pracovat. Takovou spoluprací nastolíme blahobyt, který lůza chtěla ukrást světu!" Prokop: „Mně je z toho špatně." D"Hémon: „Toho si nevšímejte. Vycvičili jsme si ho, aby zfanatizoval lidi proti demokracii. Potřebujeme válku, aby začaly zbrojovky prosperovat."
A co je tam česky špatně?
?????