Levnější ceny.😄
Hostka je strašný tvar.
Hostka je strašný tvar.
balu:Hostka je strašný tvar.
Kamarádku češtinářku poslední dobou vytáčí fráze - levnější ceny. A mě zase minulý týden na ČT 24 - bomby dopadly na Ukrajinské území.
Kdo jiný už má ovládat český jazyk?
levnější ceny 😂
Levnější ceny.😄
Ok, já si asi stojím na vedení, ale co je na té větě o bombách blbě?
Velké “u”.
Aha, já to brala jako že ta věta s bombama zazněla per huba, tak to jo.
Buggyra:Aha, já to brala jako že ta věta s bombama zazněla per huba, tak to jo.
To by se nedalo poznat. Běželo to v těch podtitulcích, co mají na ČT 24. Takže mě to praštilo do oka.
Hostka hodně jede v podcastech. Ze začátku mě to tahalo za uši, ale už jsem si zvykla. Ono v těchle nových slovech jde asi fakt jen o zvyk.
Hnus slovo. Mě to asi rozčiluje víc než i/y.
Když budu kravinu (lež) říkat často, stane se slovníkovým slovem (pravdou).
Zajímavé je, že v tomto ohledu se liší současná čeština od češtiny staré. Ve Slovníku staročeském (Academia 1970) Jana Gebauera je uvedeno jak heslo host = maskulinum, s významem ‚cizinec, host‘, tak heslo hosti = femininum, ‚cizinka, host‘ (Učiň také po mém chtění, proši tebe, družko milá, aby (ty) také má hosti byla). Do dnešní češtiny se však femininum nedochovalo. Podstatné jméno host řadí mluvnice k tzv. vespolným podstatným jménům – ta označují osoby obou pohlaví bez rozdílu.
Cože?? Byla u nás hostkou. To je jak hrstkou nebo nevěstkou.
…k tzv. vespolným podstatným jménům – ta označují osoby obou pohlaví bez rozdílu…
Nj, ale co ta ostatní pohlaví, aha?!
efe:…k tzv. vespolným podstatným jménům – ta označují osoby obou pohlaví bez rozdílu…
Nj, ale co ta ostatní pohlaví, aha?!
To budou hostové. 😀
Ta ostatní pohlaví budou časem všudezdejší, čili nikde nebudou hostem nebo hostkou.
Jak se čeština při přechylování jen do dvou forem popasuje s nově bujícími formami pohlaví, to tedy budu s napětím sledovat 😀
Buggyra:Jak se čeština při přechylování jen do dvou forem popasuje s nově bujícími formami pohlaví, to tedy budu s napětím sledovat 😀
Znáte nějaké jiné pohlaví? Myslíte že se tím nakazí většina lidí?
Já je znám jen z doslechu.
Bych řekla, že tam bude “ono”.
Ono je též host.
Myslím, že nakažlivé to není. Blbost také není nakažlivá.
Ale pravopis si mezi trotlíky, co kašlou na pravidla, zkazíte hned.
My máme blechy. Heč.
To je slovo, co? Heč. To už dnes nikdo neřekne.
Espiro:Ta ostatní pohlaví budou časem všudezdejší, čili nikde nebudou hostem nebo hostkou.
Zabila 🤣
megi-the-pes:Bych řekla, že tam bude “ono”.
Ono je též host.
Myslím, že nakažlivé to není. Blbost také není nakažlivá.
Ale pravopis si mezi trotlíky, co kašlou na pravidla, zkazíte hned.My máme blechy. Heč.
To je slovo, co? Heč. To už dnes nikdo neřekne.
Já jo! Heč!