Aktuálně: 3 726 inzerátů211 260 diskuzních příspěvků18 263 uživatelů

Čeština je krásný jazyk

Fikovnice
Fikovnice 11.12.2023, 12:15:05 xxx.xxx.177.249
Anonymní:

Máte pravdu, že poruchy byly, jen jich nebylo tolik a také se na ně nesvedlo všechno. Nevím co je lepší, s úlevami či bez nich. Přece není “normální”, aby polovina třídy měla na něco papír.

Brácha byl jistojistě ADHD, by se dnes řeklo. Tenkrát prostě zlobil. A bez úlev z něj vyrostl seriózní úspěšný ( i vystudovaný) muž.

Možná některé úlevy spíš ublíží. Bude jim je někdo poskytovat celý život?

Zrovna včera jsme se s kamarádkou bavily o současné mladé generaci - ostatně říká se jim snowflakes (sněhové vločky). Emočně nestabilní, snáze onemocní, kdeco je vykolejí. Těžko říct, proč se to stalo zrovna lidem narozeným kolem začátku třetího milénia…

Bude to asi jednak tou lepší diagnostikou, třeba psychiatrických poruch…ale proč jsou obecně tito mladí lidé víc zranitelní, těžko říct.

Mmch.  já tedy vnímám, že jsou rozhodně méně pokorní. Vnímám to u studentů. Jsou požadovační, chtějí všechno a hned a chtějí často věci, o něž bych si já neřekla ani ve snu (např. “Teď hned chceme komplet celou přednášku v e-verzi!”).

assil
assil 11.12.2023, 12:22:33 xxx.xxx.206.172
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 11.12.2023, 12:15:05

Protože je vychovali lidi, kteří dospěli po revoluci a měli pocit, že dětem musejí dát všechno. Ty děti vyrůstaly ve zlaté kleci a pak když se dostanou mimo ní, tak je to prostě semele. Děti se musí otrkávat odmala a když se to nestane, nastane přesně tohle.

efe
efe 11.12.2023, 12:47:56 xxx.xxx.199.5

O tom se s kolegyněmi a kamarády bavíme často. Dnešní děti jsou tak odstíněny od reality, doma jsou králové, smí všechno, diktují rodičům atd. Ve škole úlevy, nedej bože, aby po nich učitel něco chtěl, to přilítne řádně přinasratý otec a zjedná nápravu (popř. hysterická matka). A pak dospějou a v prvním zaměstnání se střetnou s normálním životem a zhroutí se i z toho, že v kuchyňce nefunguje konvice. Měli jsme teď takový případ v práci, mladej 30 letej kluk, pro neschopnost dostal výpověď a rozplakal se personálnímu v kanclu… 30 letej chlap!!

assil
assil 11.12.2023, 13:17:59 xxx.xxx.206.172
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 11.12.2023, 12:47:56

U nás to samý, lidi po škole, takže věk 25-30, z 10 použitelnej jeden, ostatní půlka odešla sama do dvou týdnů s tím, že nepočítali, že to bude tolik práce a nechce se jim vstávat, druhá půlka vyhozená když dvakrát do týdne přijdou pozdě, že zaspali nebo nepřijdou vůbec protože rýmička (no spíš chlast), to se jim ještě tolerovalo, ale když ani po 2 měsícíh zaučování nebyli schopní samostatné práce, tak prostě letěli. Jo a taky furt místo práce čučej do mobilu. A to jsou VŠ, jazykově a pc vybavení, tady spíš řeknu to lepší.

Ale fakt jsem za celej svůj život neviděla takovýhle nemehla, kterým denně do hlavy vtloukám postup na tři kroky a když je to po 2 měsících nechám udělat samotné, tak to tak zkoněj, že to celý den napravuju.

Sarah01
Sarah01 11.12.2023, 13:49:12 xxx.xxx.225.167

Možná myslíte mladší děti, ale já mám 3 děti, 35, 34 a 22 let a takoví teda nejsou. Všichni za studia i brigádničili, třeba v Kauflandu u pokladny nebo u různých agentur, kde šlo například i o umývání hajzlíků v nákupních centrech. Všichni čtou papírové knihy, žádný z nich neměl ve škole žádné úlevy, spíš naopak, vždycky jsme jim říkali, že s učitelem musejí sami vyjít, ať je to jakýkoliv člověk, v zaměstnání taky nebude každý ideální a budou si muset všechno řešit sami. Značkové oblečení nebo mobily u nás taky nebyly a pokud je někdo z nich chtěl, musel si na ně vydělat. Myslím si, že všechno je především o výchově a nastavení v rodině a i když jsem svoje děti nechtěla vychovávat tak, jak jsem byla vychovávaná já, kdy bylo trendem, že škoda rány, která padne vedle, tak mantinely nastavené měly a žádné úlevy se nikdy nekonaly. A pevně doufám, že vnoučata budou vychovávaná v podobném duchu, nakonec jsem tady jako babička i já a spoustu toho můžu ovlivnit a že se teda budu snažit.

assil
assil 11.12.2023, 14:03:13 xxx.xxx.206.172
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 11.12.2023, 13:49:12

Ano, je to o rodině, bohužel je dost rodin, které z dětí dělají nepoužitelný nemehla, ale to se samozřejmě nevylučuje s tím, že některé děti to mají jinak.

Jen holt ted tak posledních 10 let ti vadní začínají převažovat.

Orionka (neregistrovaný) 11.12.2023, 14:03:16 xxx.xxx.191.252

…"i já a spoustu toho můžu ovlivnit"…

Ha,ha. Jen, co vám řeknou “ to jsou taky lidi, jen malý, taky mají nárok na svůj názor ”

A čtyřletá vám řekne “hračky? uklidit?, já ne, to paní” - myšlena paní na úklid.

Naštěstí to není moje rodina, já mám vnoučata velká a vychovaná téměř normálně.

Sarah01
Sarah01 11.12.2023, 14:13:06 xxx.xxx.225.167
Orionka:

…"i já a spoustu toho můžu ovlivnit"…

Ha,ha. Jen, co vám řeknou “ to jsou taky lidi, jen malý, taky mají nárok na svůj názor ”

A čtyřletá vám řekne “hračky? uklidit?, já ne, to paní” - myšlena paní na úklid.

Naštěstí to není moje rodina, já mám vnoučata velká a vychovaná téměř normálně.

My a paní na úklid? Tak to jste mě fakt rozesmála. 😂

efe
efe 11.12.2023, 14:31:59 xxx.xxx.30.165
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 11.12.2023, 13:49:12

Zaplaťbůh existují i takoví. Jinak by společnosti už nemohla fungovat samozřejmě.

Bobca
Bobca 11.12.2023, 18:00:05 xxx.xxx.20.192

hodně dělá i televize..děcka kopírují různé chování mladých k rodičům,hlavně ve stupidních sitcomech(stačí vidět ukázku)..neberou to jako nadnesené..Dovolují si pak k rodičům být drzí,a ti,aby je náhodou “neurazili”,tak si to nechají líbit..Už kolikrát nestačí za každým slovem “vole”(i vůči rodičům)ale i p..o,a matka si to nechá..prý to nebylo oslovení,ale jako “vole”..vsuvka..!!kam to spějem?Já mám taky děti už dospělé,i vnoučata..ale co vidím jinde…

Buggyra
Buggyra 12.12.2023, 07:09:05 xxx.xxx.198.226

Jsem kdysi zažila dítě, co ke mně chodilo na koně. U mě se chovalo normálně, asi ve škole taky mělo mantinely, a já jsem zvyklá nastavit pravidla a meze hned na startu, a pak se toho držet, to mě naučila zvířata. U mě prostě to dítě nevybočovalo, jen nějak nemělo ten typický vztah ke zvířatům, kdy bych čekala, že bude trochu empatické, a když mu řeknu, že tomu zvířeti nějaké zacházení vadí, tak s tím zvířetem tak nebude zacházet (vysvětluju i důvody, dítěti bylo 13, nebylo proč to nepochopit). Vypadalo to místy jako že místo koně jezdí na kole, a zachází s kolem slušně jen proto, že já tam stojím jako dozor s blesky v očích, než že by ono dítě nechtělo to kolo poškodit.

A tak jsem si žila v přesvědčení, že dítě se prostě nenarodilo s citem pro zvířata, ale dítě to bavilo, dítě docházelo, jak mělo, pracovalo (když mu někdo stál za zadkem), chovalo se relativně slušně. 

A pak jsem vyslechla jednou rozhovor toho dítěte s dědečkem. Dítě mělo dědečkův dům přes dvě louky, deset minut chůze, jestli. A normálně chodilo domů pěšky. Ale bylo nějak tma a hnusně, tak dítě pravilo, že zavolá dědovi, zda pro ně nepřijede autem. A volá: “no dědo, kde jsi?” … “no, skončili jsme, přijeď pro mě!” … “já domů jako v tomhle pěšky nejdu, nezbláznil ses? Koukej pro mě přijet, a ať tady mezitím nezmrznu!” a to jsem se do toho už vložila, a okomentovala jsem, jak to mluví s dědečkem… A dítě dovětilo “tak dělej, já čekám!”. Tak jsem dítě milé vzala za flígr a povídám, kde to slyšelo, takovéhle chování k prarodiči, a že jestli ještě jednou něco takového uslyším, tak dítě šupajdí z kroužku a vracet se nemusí, a že až přijede dědeček, že ať mu dítě kouká pěkně poděkovat, že kvůli němu startuje auto, no  vztek mnou cloumal, málem jsem se dopustila kriminálního chování. Dítě tahlo k autu zkroušené, netuším, co řeklo dědovi v autě, no předpokládám, že žádné slušné chování se nekonalo.

Dítě ke mně záhy ke koním přestalo chodit. Po půl roce jsem se náhodou dostala do stáje za kopcem, kde jsme si byli obhlídnout přepravník na koně, a tamní dozor povídá “my jsme tu asi od vás měli dítě” … “tak si jednou to dítě vzalo našeho koně tady ze stáje, aniž by to mělo dovolené nebo dalo komukoli vědět (pozn. aut. stále ještě max. 15leté), a jelo si na vyjížďku, a když jsme ho hledali, ještě se rozčilovalo, tak jsme ho vykopli” :-O A pak jsem slyšela, jak milé dítko obráží stáje po okolí (bohužel všude hlásilo, že přichází ode mě…), hledá tu zelenější trávu, a tak nějak bylo kupodivu odevšad vypoklonkované, až skončilo v jezdeckém oddíle, kde bylo celou dobu pod dohledem, jako u mě… No je vidět, že jsem nedala jeho pravé povaze vůbec šanci se projevit, protože co pak chodilo za zkazky…

Pak jsem se dozvěděla, že doma maminka všechno dovolí, co si dítě poručí, to se pořídí, zvířat plný dvůr, ale stará se o to matka, otec někde jezdí po služebkách, takže ten domů zavítá jednou za 14 dní, hlavně posílá peníze. Dítě má doma absolutní volnost, resp. rodina skáče jak dítě praví. A já si říkám, jak nepěkně takhle rodiči sabotované dítě narazí, až se setká se životem. Takové dítě přece nemůže být použitelné, a taky že společnost ho prostě takto nepřijme. Navíc matka ho evidentně podporuje i v názorech typu “za špatné výsledky můžou ti, co mě učí” a “když se mi někde nelíbí, je to vina těch, kteří mě tam dozorují”… No je to smutné, to dítě za to vlastně nemůže, u mě se chovalo slušně, za správného indivindy vedení by mělo šanci se z toho vybabrat, ale kdo tady má suplovat ty rodiče a jejich indivindy vedení? Škola? Dozor na kroužkách? Zaměstnavatel? Uf.

Bobca
Bobca 12.12.2023, 07:34:37 xxx.xxx.20.192
Sarah01:

My a paní na úklid? Tak to jste mě fakt rozesmála. 😂

já dělala “paní na úklid”..měla jsem svého času 4 zaměstnání..hlavní,pak po noční nad ránem uklidit hernu,i v sobotu-nonstopka😕..jednou za týden úklid v kancelářích a u jednoho vozíčkáře uklidit,vyprat,vyžehlit,vytřít..to jen tak bokem-mimo téma😇

Bobca
Bobca 12.12.2023, 07:44:34 xxx.xxx.20.192

narazí, až se setká se životem. Takové dítě přece nemůže být použitelné, a taky že společnost ho prostě takto nepřijme.

Stane se z něj arogantní,sebevědomý,necitlivý jedinec..pokud ho někdo “nesrazí”-nějaká autorita třeba na vyšší škole,ale i kantoři dnes mají omezené možnosti,hm?

Moje švagruše-dnes v důchodu,učila na gymplu celý život,,Jezdila s dětmi na výměnné pobyty do Francie,dělala i průvodkyni..Jednou-zrovna jsem u ní byla,brečela a vykládala mi,co jí “její děti” provedli..Byla z toho úplně vykolejená,chtěla odejít do předčasného důchodu…Vlastně se rozbrečela už před nima..Dopadlo to relativně dobře,děcka uznali,že to přepískli,koupili kytku a omluvili se jí..🌼

Sarah01
Sarah01 12.12.2023, 08:06:43 xxx.xxx.11.197
Bobca:

já dělala “paní na úklid”..měla jsem svého času 4 zaměstnání..hlavní,pak po noční nad ránem uklidit hernu,i v sobotu-nonstopka😕..jednou za týden úklid v kancelářích a u jednoho vozíčkáře uklidit,vyprat,vyžehlit,vytřít..to jen tak bokem-mimo téma😇

Jako firemní úklid nebo u vozíčkáře to chápu, ale u běžné rodiny to není obvyklé. Spíš mají paní na úklid podnikatelé.

Orionka (neregistrovaný) 12.12.2023, 08:13:49 xxx.xxx.189.102

Základem ve škole by mělo být, že žáčci při vstupu do školy odevzdávají (odkládají) mobily. Jednak by je nerušily při práci a za druhé by nemohly děti dokumentovat učitele. Někde to jde, někde protestují rodiče, musí být s dětmi v kontaktu.

Buggyra
Buggyra 12.12.2023, 08:25:35 xxx.xxx.198.226

Jojo, taky mě kdysi škola informovala, že mě děti coby učitelku zřejmě natáčely nebo fotily a někde na internetu se tomu smály - mně to bylo jedno 😀 Ale škola to děsně řešila a kyberšikana a policie a všechno. Zřejmě zatli dětem tipec razantně, protože druhý rok už se to neopakovalo, resp. asi se na to nepřišlo 🙂

kometa
kometa 12.12.2023, 08:39:37 xxx.xxx.224.101
Orionka:

Základem ve škole by mělo být, že žáčci při vstupu do školy odevzdávají (odkládají) mobily. Jednak by je nerušily při práci a za druhé by nemohly děti dokumentovat učitele. Někde to jde, někde protestují rodiče, musí být s dětmi v kontaktu.

Jenže to se trochu tluče s požadavkem, abychom využívali při výuce AI.

A přiznám se, že účelné využívání mobilů mi nevadí. Např. při pitvě kočky jsme objevili škrkavku -  tak si najděte, o který druh by se mohlo jednat.

Ale když někdo při výuce kouká do mobilu a očividně nedává pozor, je hned vyvolán.

kometa
kometa 12.12.2023, 08:41:24 xxx.xxx.224.101
Buggyra:

Jojo, taky mě kdysi škola informovala, že mě děti coby učitelku zřejmě natáčely nebo fotily a někde na internetu se tomu smály - mně to bylo jedno 😀 Ale škola to děsně řešila a kyberšikana a policie a všechno. Zřejmě zatli dětem tipec razantně, protože druhý rok už se to neopakovalo, resp. asi se na to nepřišlo 🙂

Jo jo. Onehdá nám kolegyně ukazovala, jak nás na nějaké školní skupině děti počítačově upravily. Nikoho to neurazilo, naopak nás to pobavilo. Protože si s tím daly práci.

Bobca
Bobca 12.12.2023, 12:11:29 xxx.xxx.20.192

někde protestují rodiče, musí být s dětmi v kontaktu.

Během výuky??ráno prostě odevzdám,po škole vyzvednu a zavolám mámě,néé?Chápu na nižších stupních,že chtějí být rodiče v obraze-ale až po škole snad,aby věděli,kdy děcko dojde..ale psaní smsek během hodiny???PROČ?  "mami,co bude k obědu"?

Chápu,že za nás bylo víc “bezpečno”..ale zažili jsme spoustu dobrodružství během cesty do školy i domů..Jsem z dědiny..rodiče o nás strach neměli..V zimě na bruslích 2 km po potoku,domů přišli zmáchaní,když se led prolomil..

Ale teď to vození do a ze školy třeba 1-2 kilometry??Učíme je nesamostatnosti..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.