Ahoj, mám odborný dotaz.
Obsedla jsem si a přijezdila svého chlaďase cca 2 roky zpět, řekněme samo-dómo. Samozřejmě se spoustou chyb, kůň se samozřejmě valí po předku, ale chvíli jsem měla dobrou trenérku a úplně mi to nezdrbala, je to prostě cesta. Kůň mi alespoň chodil hezky uvolněný.
Mým cílem bylo jezdit bezdudilově. Kůň byl zvyklý na stihlo 16 mm, vždy na co nejvíce zahozené otěži, no před půl rokem jsem ho zahodila a začala jezdit na sidepullu. Vše v pohodě, ale pár týdnů zpět jsem se dostala do situace, kdy mě na bezudidle kůň silou stahoval do strany za jinými koňmi, situaci jsem zvládla, ale řekla jsem si, že je čas asi přejít na chvíli zase na udidlo a začít dělat především na jízdárně.
Vrátila jsem se do původního módu, vyjížďka na stihle na co nejvolnější otěži. V případě zpomalování dříve na koni stačilo zasednout, přenést váhu dozadu, zádrž. Teď se mi v úplně stejné situaci stane, že se mi kůň při pobrání otěže do ruky položí a má snahu mě vézt. To samé když chci jet například v klusu v mém, pomalejším tempu, začali jsme se o otěž prát.
Prostě si najednou a velmi nerada vyrábím z ničeho nic tank s plechovou hubou. Rozhodla jsem se tedy zbytečně problémovým situacím nevycházet v ústrety a prostě nejezdit sama ven, kde se kůň nejvíc rve, ale spíš s dalším koněm a prostě snažit se pracovat na ohybání na jízdárně. Ale úůně nevím, co to udělá. Ještě mne pak napadlo vyměnit udidlo za slabší, že má kůň prostě diskomfort.
Sedlo sedí, zuby by neměly být problém.
Trenérka má zdravotní indispozici, takže čekám na ni a nechci jí teď otravovat, má svých problémů dost…proto to prvně zkouším zde, jestli mi třeba někdo neporadí. Moc díky!