- Příspěvek #208986
- Nahlásit
Vsimli jste si, ze na tom jidelaku neni jedine jidlo z kurete?
Jídelní lístek z roku 1965 samozřejmě ne, to jsem nebyla na světě. Z cigaret znám jen startky, a to jen od vidění. A v automatu Koruna jsem nikdy nebyla. To ostatní znám. Tu hliníkovou krabici na jídlo máme.
Na co se pamatujete ?
Pamatuji si první čtyři fotografie. Coby dítě a puberťák. A vlastně i později - ještě na VŠ jsme se coby studenti vešli se smažákem s hranolky a pivem do 10 korun. Možná i s moučníkem.
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-srnec-zmlatil-na-plazi-statneho-otce-rodina-filmovala-40475358#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Pusťte si tam video.
🙂)
Vsimli jste si, ze na tom jidelaku neni jedine jidlo z kurete?
Protože je tam plno vajec. 🙂 Divné.
Ale nevšimla, šla jsem si to přečíst. Zajímavé. I když… nevzpomínám si, že bych jako děcko jedla kuřecí řízek nebo “čínu” atp.
Všimla jsem si jenom dibule. 🙂
Mimochodem slépky šly spát na stromy, su zvědavá, jak je sundám.
jj. jidlo bez masa= jidlo s vejcem
je to zajimave srovnani s dnesnim beznym jidelakem. ( ceny me fakt nebavi srovnavat 😄)
A Severka - to je ta Mostecká? 🤔😂
😄 Tj. OC Severka v LBC. 🙂 Mi připomíná polárkáč. Vždy takhle v deset večer dostanu takový bezva nápad.
Trochu si pamatuji na Korunu, když jsme byli v Praze, občas jsme tam na nějaké jídlo šli, párky, já toho moc nejedla. Pamatuji si, když jsme tam byli naposledy, tak mi strejda bez ptaní koupil jahodový koktejl, pak koukal, že ho nepiju, tak jsem mu řekla, že ho nemám ráda, že se omlouvám a on ho vypil na ex brblaje, taková dobrota, co já bych za to dal, kdyby mě na něj někdo pozval 🤭.
Ph:Vsimli jste si, ze na tom jidelaku neni jedine jidlo z kurete?
Všimla jsem si a uvědomila si, že jsme doma jedli jen pečené kuře nebo slepičí vývar, ale nic jiného z drůbeže, to až po revoluci.
Protože kuřata se prodávala jenom celý
A bylo zakázáno doma kuřata porcovati!
Fakt je, ze na kureci rizek si taky nevzpominam, ze by se delaval
A kazde kure v sobe melo pytlik s drubkama🙂
Kdyz jsme na psim foru - to ani neexistovalo krmit psa drubezi. A neni to tak dlouho. To si dneska uz malokdo dokaze predstavit
U vás v kuchyni byla kamera? U nás ne, doma si každý dělal co chtěl. Az teď si lidé voli jinou cestou, hromadně a dobrovolně.
megi-the-pes:A bylo zakázáno doma kuřata porcovati!
hm? asi to nikoho nenapadlo🤔?Určitě se porcovaly,ale možná se nedělal řízek?Jako děcko jsme chovali jen králíky,ty na řízek byli,slípky na vajíčka-po vynesení byla polívka..kuřata se nekupovala-nevím vlastně,jestli na dědině u řezníka vůbec byla..jako vdaná pak jsme měli brojlery(i 50ks-bylo nás moc),a myslím,že jsme je taky jenom pekli vcelku..nebo naporcované,ale řízek??myslím že né-byli to macci-3-4kg.…Později menší kuřata jsem dělávala na stojánku-bylo jak grilované..
Cigára si pamatuju ze střední,smažený sýr byl za 7,20,knedlík s vejci za 5,a něco..krupice nějak za 4,5..tu kvůli nám pak přestali dělat,bo jsme na ni chodili na “Růžek”v Kostelci n.Orl.1974
megi-the-pes:Protože je tam plno vajec. 🙂 Divné.
Ale nevšimla, šla jsem si to přečíst. Zajímavé. I když… nevzpomínám si, že bych jako děcko jedla kuřecí řízek nebo “čínu” atp.Všimla jsem si jenom dibule. 🙂
Mimochodem slépky šly spát na stromy, su zvědavá, jak je sundám.
My jsme kuřecí na čínu dělávali už kdysi dávno, protože pečený se brzo přejedlo a s řízkama se pokaždý piplat všem nechtělo. Ale byla to taková čína bez těch ochucujících omáček, bez výhonků, dnes by se spíš řeklo kuřecí nudličky na tradičním koření. 😀 Přidalo se, co se doma našlo. A časem se tak začal dělat i králík. Protože jinak ho už fakt nikdo nechtěl. Možná jen na guláš.
my měli pečeného,na máčku a smaženého..mezitím maso z konzervy..zabíjačka se dávala do plechovek..kroupy,jitrnice,maso,bůček(něco se vyudilo)polívka…klobásy.
ty na řízek byli
Ti na řízek byli🌺
tyvole kometo
ty vole, kometo - když už jsme u té češtiny. A Bobče to nevadí, jinak bych nereagovala. Je to tak, Bobčo?