Kde vlci už jsou a kde všude ještě ne? Na jihu, ve většině republiky v centrální části, v Orlických horách až Ostravsko ještě škody nebyly, je to tak? Jaké jsou reálné možnosti a systémy ochrany před vlky, (nejde prostě udělat ploty kolem rozsáhlých ploch jak mají v Africe pro lvy)?
Vlka jsme potkali v lese blízko Mařenic (okraj Lužických hor). Bylo mu jedno, že jde s námi pes, přeběhl nám přes cestu a po chvilce ji přešel zpátky… Fotka nekvalitní, holt to bylo překvápko. Byl to prosinec 2021
Kde vlci už jsou a kde všude ještě ne? Na jihu, ve většině republiky v centrální části, v Orlických horách až Ostravsko ještě škody nebyly, je to tak? Jaké jsou reálné možnosti a systémy ochrany před vlky, (nejde prostě udělat ploty kolem rozsáhlých ploch jak mají v Africe pro lvy)?
Vím, že jsou v Novohradských horách, ale o škodách nevím. Nepohybuji se v komunitě chovatelů ovcí. Jenom vím, že před dvěma roky psal kolega posudek na stržené zvíře s podezřením na rysa.
Tak už se nedávno objevil poprvé i nedaleko mého bydliště 🙄 asi budou brzy opravdu všude. Co vím tak zrovna kolem Rokytnice jsou chovány ovce ve výbězích dost.
Říkal mi jeden myslivec, jak jde na Šumavě večer na posed, tak slyší vytí vlků ze všech stran a do pár let nás čeká jejich přemnožení. Už má strach chodit na posed pěšky a to má zbraň. Já vůl jsem se ho zapomněl zeptat, jestli hrozí nějaké nebezpečí od vlka člověku. Jestli ve smečce napadne i člověka. A ve vedlejší vesnici prej spatřili zase šakaly, a to je pro mně naprostá neznámá. Co je horší vlk nebo šakal?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.10.2023, 11:01:36
Tak to je pěknej hlupák ten myslivec. Statisticky víc lidí zabije jelen nebo divočák než vlk. Šakal zahání lišky a sám se vyznačuje tím, že neloví ptáky, to může být v některých oblastech i přínosné.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 12.10.2023, 17:55:07
Jelen neřve, jelen troubí, ty jeden sedmiměsíční imrvére. Vzhledem k tomu, že většina těch vlkočoklů nemá původ z divočiny, je vypuštěná z různých uzavřených chovů, zvyklá na člověka a dokonce má i prokázanou psí DNA, je ten útok na člověka pouze otázkou času. A zajímalo by mne, jestli vůbec tušíš, co ten termín “přemnožení” vůbec znamená.
Minimálně nějakou vědeckou práci na mezinárodní úrovni citovanou v odborných kruzích. Fascinují mě lide, kteří pobírají své vědomosti v prorežimní propagandě a víc je nezajímá, chtějí na vše co není součástí hlavního proudu zdroj protože to nezapadá do jejich představ…