A je to tady.😄
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/560137-myslivci-se-bouri-proti-novemu-zakonu-myslivost-to-znici-tvrdi
Nutně potřebujeme umělou inteligenci ve vedení. Ne že by to byla výhra, ale alespoň nějaká tam bude.😄
Tady se vzácně shodneme. Já jsem v tom vyrostla a vím, že myslivci jsou jeden hot a druhý čehý. Ale vadí mi na tom to, že můžou být takto trestaná i sdružení, která se snaží a odvádí svou práci dobře. Ono totiž populační ne/růst zvěře neurčuje jen počet odstřelů….a počet odstřelů je závislý také na mnoha faktorech.
Hlavne je to konicek po praci. Kdy si nekdo max hraje s pejskem nebo cumi do telefonu atd.
N:To snad po schválení ani nechodit do lesa.😄
😄 👍
JanaJanaJanaJana:Já ještě k té evropské ochraně vlka dodám pár podstatných věcí:
1. Co se týče poklesu biodiverzity, tak vlci jsou na tom celosvětově fakt dobře - ztratili pouze třetinu svého původního areálu, a to je při tragickému mizení jiných živočišných druhů fakt málo.
2. Velmi často se uvádí, že vlci snižují stavy spárkaté zvěře - to ji polopravda. Jelikož profesor Okarma (PL) dokázal, že tohle funguje jen do určité hustoty populace, nad určitou hustotu výskytu druhu spárkaté zvěře se tato schopnost snižuje a vlk získává především tzv. sanitární funkci - tj. odstraňuje staré a nemocné kusy. Prostě velmi jednoduše - čím víc je spárkatá přemnožená, tím se snižuje schopnost vlčích smeček tyto populace regulovat.
3. Pro každou zemi je potřeba postupovat opravdu individuálně, a to především s ohledem na reliéf a urbanizaci. To, co funguje na Slovensku, nelze na 100 % převzít například ze Slovenska. Nastavit roční kvóty je taky blbost, jelikož to se pak střelí, co se hne. Když střelíte alfu, tak nikdo nenaučí mláďata lovit. Zonace taky nemá smysl, může se vyskytnout stejný problém, vlci nejsou indiáni a hranice nějakých klidových zón respektovat nebudou. Cestou v našich podmínkách je opravdu kvalitní monitoring a pokud se nějaká smečka začne chovat nestandardně, pak lze odstřelit nějakého jejího jedince, a s ohledem na uvedené výše, ideálně ne vůdčí pár. Vlci nejsou blbci a zkušenost ze zahraničí ukázala, že kde se provede toto, vlci si dávají sakra majzla. Ono i když někde střelíte prase, tak tam ta tlupa nějakou dobu nechodí.
Jenže tohle chce znalosti, čas, prachy. To se dnes bohužel nenosí, dnes se všichni snaží dělat ideální rychlá řešení.
Že by tedy tu “čučení” na vlky přece jen bylo ku prospěchu věci?
Naháňka. Napsala jste to za mne. Střilením z posedu ty stavy hoši moc nesníží. Jenže při naháňce zase zdecimují stavy svoje. Nebylo by to poprvé.
Jenže na vlky se při kvalitním monitoringu čučet nechodí.
A monitoring je velmi úspěšný , když “ochranáři” spolupracují s lokálními lesníky a myslivci.
Ano, i to existuje, stále jsou končiny , kde jeden nefluše na druhého.
A je to tady.😄
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/560137-myslivci-se-bouri-proti-novemu-zakonu-myslivost-to-znici-tvrdi
Nutně potřebujeme umělou inteligenci ve vedení. Ne že by to byla výhra, ale alespoň nějaká tam bude.😄
Ladd:Naháňka. Napsala jste to za mne. Střilením z posedu ty stavy hoši moc nesníží. Jenže při naháňce zase zdecimují stavy svoje. Nebylo by to poprvé.
😄 Pět prasat, dva kolegové a šest “no plísáků”.😄
Ladd:Naháňka. Napsala jste to za mne. Střilením z posedu ty stavy hoši moc nesníží. Jenže při naháňce zase zdecimují stavy svoje. Nebylo by to poprvé.
No naháňka je pěkná věc, ale na to potřebujete lidi. A třeba u nás nevidno myslivce, jak je rok dlouhý. Je vidno akorát krmné hromady a tak jednou ročně vyměněný posed. Musím se místního jednoho, co má povolení k lovu (jestli je to myslivec, to nevím) zeptat, jak to s tou místní komunitou je. Jestli je jich vůbec tolik, aby naháňku poskládali… Ale jeleních skoků tu máme několik. Já právě myslela naháňku do oplůtku, takovou, aby se nemuselo střílet během toho prostupu krajinou. Pak, až bude zvěř v oplůtku, se dá vyhodnotit, co se střelí, a co se zachová, a u toho už civilisti a ožralci být nemusejí. Ale třeba si to představuju jak Hurvínek válku 😀
Nejsem myslivec, takže pohled úplného amatéra. Je pravda, že za posledníc 10let, co mohu hodnotit, zvěře fakt přibylo hodně. Jen v našem okolí, srnčí a jeleni, na každém kroku, když se vracím kole desáté domů autem, tak na 20km průjezdu lesem a pastvinami potkám bezproblémů 50 zvířat. O lišky , jezevce, psiky mývalí zakopáváme, vlci už taky dorazili, králíci, zajíci, bažanti a tak to je taky všude. Prasata taky, ale i draví práci, volavky, čápi…, na jednu stranu krása, ale za chvíli nás vystehuji.
Já už slyšela o případech, kdy majitel louky (akorát na seno pro svoje zvířata, žádný velkopodnik), přesvědčil místní myslivecký spolek, aby mu tu louku na jaře uvláčel a pak uděl sena, protože to bylo tak rozryté, že si na tom odmítl ničit svoji techniku 😀
O pokusu vyjmutí z honitby jsem slyšela taky… No ani náhodou, co na tom, že čtvrtina plochy je zrytá a majitel nemůže nic, jen doufat, že si zas nějaký šikula nesplete jeho tele z liškou (ano stalo a ano výmluva dotyčného byla opravdu záměna s liškou, za bílého dne)
Byl i případ záměny prasete se strakatým hříbětem…
(ano stalo a ano výmluva dotyčného byla opravdu záměna s liškou, za bílého dne)
Byl i případ záměny prasete se strakatým hříbětem…
JAK TO, ŽE NIKDO TAKOVÝHLE HOVADO NEJEN, ŽE NEVYLOUČÍ ZE SPOLKU, ALE HLAVNĚ NEODEBERE MU ZBRAŇ? Jestliže tak špatně vidí = obecný ohrožení.
Tohle je to, co mě na myslivcích točí jako hodně, že ze svých řad neeliminujou takovýdle kretýny. Já bych nechtěla, aby mi někdo dělal takovouhle ostudu. Okamžitě by letěl, plus odevzdáš dobrovolně zbroják, nebo jdu na policii.
No to je jedna z věcí, kterých se bojím. Dva malí černí poníci… A tady si říkám, jak je bezva, že tu máme těch myslivců málo, a když už nějakého, že nelezou po venku 😀
Hele, je to zájmový spolek, beru, ok, ale nějak hodně spjatý se státem je, protože jinak by neměl právo takhle obhospodařovat cizí pozemky. A tohle musí mít nějaká pravidla.
Ať mu stát dává výplatu (dotace dává, tak eště nějakou tu výplatu) a taky ať není vše honitba, majitel pozemku musí mít v tomhle bordelu nějaká práva.
Není možné, aby přišel člen Mladých dřevorubců, že si u mě na zahradě vezmou nějaké stromy, protože to je ve vyšším zájmu.
Chápe to tady někdo, nebo vám už vážně jebe?
Jsou sbory, které na pozemek pustit musím - hasiči, policie,…
Pěvecký sbor to opravdu není.
Pokud je to spolek, tak ať si koupí les (platí myslivecký spolek majitelům pozemků? a platí škody, když už naše vše užívá zdarma?) a tam si dělá, co chce.
Pokud hospodaří na našich pozemcích, pak se musí postarat o to, aby tam nevznikaly škody. Když už ne platit normální pronájem. Ať si to dohodne s tím farářem Výborným, co je mi do toho, kolik stránek má zákon o myslivosti? Já si koupila pozemky, oni mi je ničí
a ani nemají povinnost udržovat ten stav v nějakém normálním stavu?
Já si koupím les, ale zvěř mi nepatří. Pak se o ni musí starat stát/myslivci.
Teď se takhle vyřešili rybáři - chytají zdarma (fakt někomu přijde normální, že povolenku prodává někdo jiný než majitel pozemku?), neuklidí si po sobě a majitelovy lodě nemají kudy. Hehehe.
Tak jsem se zasmála,
přeju krásnej den. 🙂
Hlavně myslivec se stará, aby ty stavy byly vysoké, tj. krmí zvěř, aby nepocházela v lesích hlady (a že ty svině tam dostávají lahůdky, o jakých se našim mazlíčkům nesní), tak by se taky měl postarat, aby ty vysoké stavy taky neškodily. Vůbec nechápu, proč ti myslivci tu zvěř v takových počtech udržují, může mi to někdo vysvětlit? Proč to drží přemnožené, proč to krmí, aby to přežilo zimu? Stačilo by přestat krmit. No ale to se dalo udělat tak před 20 lety. Dneska by zvěř tiše nepochcípala, ale vlezla by do města a tahala lidem děti z kočárků…
😂
Dyť si je kupují a strkají do lesů, tak je krmit musí. Týrání, ne.
Z polí zmizely pícniny sekané zemědělci na zelenou píci, které zajišťovali zvěři kvalitní krmivo od dubna po pozdní podzim, zmizeli drobní chovatelé králíků a dalšího zvířectva, kteří pilně obsíkali každý okraj cesty a lesa a zajišťovali tak zvěři na mladé trávě další krmení až do zimy. V lese vymizely volné paseky a podobné prostory, které zase vysíkali myslivci na seno pro zimní krmení zvěře, protože soukromí majitelé to všechno hustě zalesnili. A zmizely mladé náletové porosty jako další zdroj krmení zvěře, zase soukromí majitelé divoké nálety odstranili a tu plochu, aby z ní měli užitek, zalesnili produkčními dřevinami. Zvěři tak zbyly na pastvu jen kousky porostů na rozhraní pole a lesa a jen na duben a květen., než to zaroste všelijakou stařinou. Po zbytek roku jim na pastvu zbyly mimo jiné nově vysázené nebo vyrašené stromečky na zalesněných pasekách a hospodářská pole.
A přestat krmit na zimu? Jako fakt nechat hladovět? Už jen proto, že zvěř je braná jako chov ve volné přírodě, by se jednalo o týrání, nemluvě o morálních důvodech.
Buggyra:Hlavně myslivec se stará, aby ty stavy byly vysoké, tj. krmí zvěř, aby nepocházela v lesích hlady (a že ty svině tam dostávají lahůdky, o jakých se našim mazlíčkům nesní), tak by se taky měl postarat, aby ty vysoké stavy taky neškodily. Vůbec nechápu, proč ti myslivci tu zvěř v takových počtech udržují, může mi to někdo vysvětlit? Proč to drží přemnožené, proč to krmí, aby to přežilo zimu? Stačilo by přestat krmit. No ale to se dalo udělat tak před 20 lety. Dneska by zvěř tiše nepochcípala, ale vlezla by do města a tahala lidem děti z kočárků…
No, k tomu krmení, nebejvávalo. Desítky let je to bohužel uzákoněné, což je samozřejmě špatně. Navíc se krmí naprosto nevhodně. Díky velkým smrkovým kalamitám teď bude mnoho mladých porostů, kde se bude zvěř zdržovat a loupat. Ohledně množství prasat, co jsme se učili ve škole už dávno neplatí. Nějací “odborníci na slovo vzatí” totiž uzákonili, že se prasata můžou mydlit hlava nehlava. Tudíž hierarchie tlupy šla do kelu, už tam není hlavní kňour, který hlídá chrutí, takže loňčáci skáčou na lončačky a chruje se vlastně už prakticky celoročně. Tudíž musí logicky následovat nárůst populace. No a zemědělci a jejich “hospodaření” je kapitola sama o sobě. Lány řepky, kukuřice atp. Netřeba vypisovat. A prasata zakempí v té kukuřici, kde jim nic nechybí, pokud mají někde blízko vodu, tak vůbec nevylezou. A myslivec nemá šanci se jim dostat na pírko. A to ani při sklizni, poněvadž lov při ní je v zákoně o myslivosti zakázán. A navíc nezapomeňte na jednu důležitou věc, platnou pro všechnu zvěř. Ona není blbá. Hrozně její inteligenci podceňujete. Ona dobře ví, kde se loví a kdy a kam se má schovat. No a to že lidi se nasáčkují všude plus čokli na volno, zvěř nemá nikde nerušené místo, kde by “neškodila”. A není přemnožená, je jí pouze tolik, kolik jí prostředí dovolí potravy. Ekosystém je strašlivě složitý. Vše souvisí se vším, a pokud se jede článek toho propojeného řetězu naruší, projeví se to na jeho druhém konci. A když člověk vidí, jací umělci dělají zákony, tak se chce brečet…