jbb: Já vždy říkám, že jezdění na koni je lacinější sport než sportovní létání... A dodávám - o trošku. Naopak cyklistika či golf budou rozhodně lacinější, o běhu ani nemluvě.
Mít koně je prostě životní styl, obzvláště když ho máte doma - měsíční náklady pak nejsou velké, ale člověk musí trošku zapomenout, že třeba kdysi kupoval pozemky, stavěl boxy, pořizoval traktor s mulčovačem na nedopasky, stavěl ohrady, atd... Když tohle všechno máte, tak už je to laciné ;-)
Pokud já bych mohl něco doporučit - ideální když je to společný zájem obou. Protože pokud ne, tak to bude vždy drhnout (ledaže by ten druhý měl to letadlo, to si pak asi nemůžou nic vyčítat).
Drhnout to nemusí. Pokud má člověk štěstí.
Během vztahu se současným partnerem jsem se po pár letech ke koním vrátila, neprve jezdecká škola, což stálo něco z mých peněz a čas jednou týdně, dále plný pronájem + úvahy o vlastním koni, roční vzájemné rozvahy a rozhovry o tom, co by to přineslo. Podotýkám, že nejsem zastánce teorie, že "není to ten pravý, když ti nepovolí koně" - umím se n ato podívat hlouběji a z více stran. Kdybych neměla pocit, že nedokáže přijmout to, co "kůň do domu" (třebaže v ustájení) přinese, nikdy bych do koupi nešla, můj partner má přemnoho kvalit a není ten typ, který by mi koně "zakazovalů z vlatsní pohodlnosti, ale spíš ze stranu o budoucnost (děti, prostředky, čas blablabla).
Teď je kůń už pár let s námi, mluví o něm jako o našem, kdybych nevyšla, vím, že za mně průšvih cvakne a nebude mi to vyčítat. A je rád, že ho do toho nenutím, poňuná se rád, na procházku vyjde, ale prost ěho to nepohltilo, je však rád za mně, že něco miluju a podporuje mě v tom.