megi-the-pes: Ani u mých slépek nevím, kolik PŘESNĚ je v jejich kostech čeho. Pohledem vidím, že jedna je vypasená jak prasík, jedna je hrozně tenká, zdá se mi starší než ostatní. A tam budou kosti tvrdé, už bych je psovi nedávala, budou se štípat jak sviňa, leda do mixéru, jenže se mi včera rozbil...
A to se také ví, že starší kost je taková.
Kdybychom brali vše takto, přesně na mikrogramy, tak se nikam nedostaneme, leda do Kromclu, a to nejde, neb tam nedávno chtěla odejít polovina lékařů, kdo ví, co bude dál, to bych si pomohla.
Bere se, že obecně kupujeme pro psy jídlo v tesku, barfshopu a tak. Kuřata nežijí ani měsíc a průměrně - a s tím počítáme - je v jejich kostech tolik Ca a tolik P.
Jasně, nepotřebuje kosti. Já operuji s tím, že jako zdroj vápníku, zábavy a možná čištění zubů je lepší kost než cokoli z lahvičky. Být v té lahvičce drcená kost a znát zdroj, tak pro psy staré nebo nemocné to řešení je. Ale čím jiným ten Ca získat? Chci se vyhnout zbytečné chemii.
Jistě že se snažím hledat zdroje dobré, u mě neprojde ani prací prášek typu ariel colgate převlečená vyrážka.
Nemyslím si, že pes žere kosti. Psi jedli vždy zbytky. Až na psy šlechty atp. Ale hlavně to byly kaše, obilí, luštěninové placky, mléčné věci.
Dnes mají hromadu masa... říkám krmím masem = svalovina, vnitřnosti, chrupavky, kůže, chlupy, tuk, kosti... ale dnes je to fakt nemocné celé, psovi se dá od každého druhu masa, ovoce, oleje, semínka, ... vyfotit na insta... Raději ať si lid z diskuze odnese to, že ty kosti potřeba jsou. :-)
Pro psy se doporučení také mění. V poslední době právě hodně. Konečně. Strašné bludy se šířily. Už ale i veterináři uznali, že granule senior nic dobrého senior psům nepřinášejí, taky že z kupy proteinu nezemře pes na ledviny a tak. A pár let už taky víme, proč nám psi hynuli na srdce.
Jo, je to takové vtipné, jak říkají - nejezte to a to, cholesterol, jezte ryby. Pak nejezte ryby, jsou tam těžké kovy. Ale omega 3. A zabijte se mezitím vysokým obsahem vit. A.
Že lid nezná míru, neumí třídit informace, se ví. Na to jsou dobré i ty diskuze, mně to hodně dalo, protože jak vidím, že hromada lidí něco opakuje, ale vlastně neví proč, kde je toho zdroj, tak hned vím, že je to blbost. :D A jdu pátrat. Ale to je na dlouho, někoho to nebaví...
Mě zajímá ta historie psů, jejich využití, jídlo pro ně... A tam je jeden takový obrovský rozdíl... Psi dnes jsou (někteří) namáháni o dost víc. Jsou nízcí, takže dýchají ten hnus z aut, máchají se v kdejaké kaluži, chceme po nich špičkové sportovní výkony, ...a to prostě znamená jiné nároky na výživu než u psa, který bydlel v hraběcí stáji a jednou za týden/měsíc vyběhl na lov divočáků nebo dělal doprovod kočáru.
Jo, víme toho hodně a čím víc, tím víc blbostí vymýšlíme. :-) Můj obranný/kompenzační mechanismus dělá to, že až zjistím hodně moc, zjednoduší mi to a řekne - hele, berem průměr, nazdar.
Tak si tady píšeme romány a já bych ale pořád chtěla vědět, čím ty kosti nahradit. :-)
Megi, Vy jste tak nedovtipná..
Chvd již přece mnohokrát odpověděl...