Zajímá mě jak často se musí na koni jezdit nebo chodit na vyházky, aby byl šťastný a neztrádal? Jak dlouhé musí být projížďky?
Jak často jezdit
Věrka:Zajímá mě jak často se musí na koni jezdit nebo chodit na vyházky, aby byl šťastný a neztrádal? Jak dlouhé musí být projížďky?
Vycházky a nestrádal.
Kůň bude šťastný i bez ježdění, pokud mu zajistím odpovídající péči (vodu, krmení, pobyt na pastvě nebo aspoň ve výběhu ve společnosti kámošů, kováře a veterináře)..
Pokud chci s koněm smysluplně pracovat, byť na rekre úrovni, tak za mě je minimum 4 - 5x týdně. Délka projížděk záleží na kondici koně (i jezdce), profilu terénu, intenzitě zátěže...
Kůň musí mít hlavně kvalitní ustájení, kde bude moci trávit co nejvíce času venku )i když je boxovaný), druhým měřítkem je pak temperament koně. Jsou koně, kteří i na ustájení 24/7, které je podněcuje k neustále migraci po výběhu, potřebují pravidelně a dost dělat, aby byli pod sedlem příjemní a spolehlivý. Ale obecně se zkušeností prokazuje, že nadpoloviční většina koní je v takovém ustájení spokojena a bez práce to zvládnou. Nicméně kůň je prostě zvíře prostoru a není pro jeho fyziologii dobré, aby většinu dne stál na značce, i když bude dělat dvě tři hodiny denně. Zajistit prostor, kd bude moci alespoň část dne popocházet, je naprosto bazální.
Třetí parametr je záživnost koně, tzn. koně se sklonem k obezitě/laminitidě třeba ke svému štěstí ani tolik člověka nepotřebují, ale pro vlastní zdraví je velmi žádoucí, aby dělali dostatečně, když je chcete udržet ve zdraví.
A v neposlední řadě je potřeba zmínit, že někteří koně jsou z různých důvodů na svém majiteli zavislí, i když jsou ve stádě, a kontakt se svým člověkem velmi vítají a jsou bez něj nešťastní. Takových koní je ale podstatná menšina.
Tolik asi v krátkosti, asi mě doplní ostatní, je to velmi, VELMI komplexní dotaz a nelze na něj odpovědět jednoduše. Sama musíte vědět, co je pro vašeho koně vhodné.
JanaJanaJanaJana:Kůň musí mít hlavně kvalitní ustájení, kde bude moci trávit co nejvíce času venku )i když je boxovaný), druhým měřítkem je pak temperament koně. Jsou koně, kteří i na ustájení 24/7, které je podněcuje k neustále migraci po výběhu, potřebují pravidelně a dost dělat, aby byli pod sedlem příjemní a spolehlivý. Ale obecně se zkušeností prokazuje, že nadpoloviční většina koní je v takovém ustájení spokojena a bez práce to zvládnou. Nicméně kůň je prostě zvíře prostoru a není pro jeho fyziologii dobré, aby většinu dne stál na značce, i když bude dělat dvě tři hodiny denně. Zajistit prostor, kd bude moci alespoň část dne popocházet, je naprosto bazální.
Třetí parametr je záživnost koně, tzn. koně se sklonem k obezitě/laminitidě třeba ke svému štěstí ani tolik člověka nepotřebují, ale pro vlastní zdraví je velmi žádoucí, aby dělali dostatečně, když je chcete udržet ve zdraví.
A v neposlední řadě je potřeba zmínit, že někteří koně jsou z různých důvodů na svém majiteli zavislí, i když jsou ve stádě, a kontakt se svým člověkem velmi vítají a jsou bez něj nešťastní. Takových koní je ale podstatná menšina.
Tolik asi v krátkosti, asi mě doplní ostatní, je to velmi, VELMI komplexní dotaz a nelze na něj odpovědět jednoduše. Sama musíte vědět, co je pro vašeho koně vhodné.
Já myslím, že se ptá nějaké dítě, které zatím jenom sní o tom, jak bude mít vlastního koně.
kometa:Já myslím, že se ptá nějaké dítě, které zatím jenom sní o tom, jak bude mít vlastního koně.
Nevadí, osvěta musí být, i kdyby to to případné děvče mělo přivést na jedinou novou informaci.
A dotaz je i dobrý, zajímá se o welfare koně :)
JanaJanaJanaJana:Nevadí, osvěta musí být, i kdyby to to případné děvče mělo přivést na jedinou novou informaci.
A dotaz je i dobrý, zajímá se o welfare koně :)
Však ano. Proto jsem odpověděla k věci a vstřícně.