Poraďte mi jak úspěšně novou kobylku začlenit do stáda ☹️ nedaří se mi to. prvně jsem ji nechala dva dny ve vedlejší ohradě, a dnes je dala do kupi, vypadalo to dost nadějně ale pak to přišlo a staré osazenstvo ji začalo kopat.... musela jsem ji zase odstavit a co teď.
Začlenění do stáda
Dva dny ve vedlejší ohradě byly očividně málo a pustit jednoho nováčka mezi x cizích koní bylo na kobylu moc. Nechte ji tam dokud ji starousedlíci nezačnou úplně ignorovat, přestanou na ni dělat nájezdy proti ohradě atd. Pak vezměte nejméně konfliktního koně ze stáda a nastěhujte ho k té kobyle. Jak se spolu srovnají, tak dalšího nejméně konfliktního a dalšího. Největšího potížistu nechte na konec.
KatyQ:Dva dny ve vedlejší ohradě byly očividně málo a pustit jednoho nováčka mezi x cizích koní bylo na kobylu moc. Nechte ji tam dokud ji starousedlíci nezačnou úplně ignorovat, přestanou na ni dělat nájezdy proti ohradě atd. Pak vezměte nejméně konfliktního koně ze stáda a nastěhujte ho k té kobyle. Jak se spolu srovnají, tak dalšího nejméně konfliktního a dalšího. Největšího potížistu nechte na konec.
Přesně tak.
Taky jsme nováčka dali nejdřív za pásku a pak přidávali postupně jednoho, druhého, dalšího už nebylo potřeba.
A opravdu kopou na kontakt? Nebo jenom do vzduchu? A všichni najednou? Třeba to není tak vážné, jak to z vašeho popisu vypadá.
Když si kamarádka dala poprvé svou kobylu k mému valachovi, tak kvičela a vyhazovala zadníma, div neudělala stojku. A pak byli nejlepší kámoši.
Oj, moje kone tak jedného pekného dňa prekopali kobylu (rakovina kopýt, dlho stála, s mojimi koňmi sa nepoznala, už vyliečenú som si ju vzala ku svojim) cez pásky do stádečka ku valachom a tým sa nad hlavami okamžite urobili srdiečka a bolo to vyriešené, chodila s chlapcami od toho dňa.
Ono také záleží, jak moc velký mají koně prostor a jak je řešená voda a krmeliště. Se svým koněm jsem zažila více typů ustájení a tím pádem i začleňování.
V současném ustájení je obrovský prostor, voda řešená inteligentně, vpouštěli jsme v pastevní sezoně. Žádná páska se nepoužívá, prostě se kůň do prostoru vypustí mezi ostatní. Funguje to tak roky, starý/mladý, stádo je poměrně velké. I když je nováček ostatními odhánět, pořád se může nažrat na trávě a k senu se ze začátku dostane podle denního biorytmu ostatních koní kteří stojí u sena jen část dne.
Když byl v padoku, kde bylo víc koní na malém prostoru a přes den výběh, byl zavřený v tomto prostoru v evekonkovním boxe, aby byl s nimi a zároveň chráněn - chodil s nimi pak jenom do výběhu.
Pouštěn nekonfliktního parťáka z apásku je taktéž řešení.
Tohle vše musíte zvážit sama, jaké máte koně a podmínky.
Hm, tak som zistila, že som sem napísala príspevok a on tu nie je...čudné...
Pokud byl ten předchozí jen jeden, tak tu je.
JanaJanaJanaJana:Pokud byl ten předchozí jen jeden, tak tu je.
Nie, písala som práve o veľkej ploche a stáde a ako sme nového koňa vyložili z vozík a ahoj...atď.