Zdravim. Precetla jsem celou diskuzi a podelim se s nasi zkusenosti s librelou. Mam fenu akita inu, uz kraji 14. rok. Do lonskeho kvetna v podstate bez problemu - mirny epileptik (mela par mirnych zachvatu cca 1x za rok, vet nasadila phanaemal a od te doby 5 let bez zachvatu) + hypofunkce stitne zlazy a potvrzena alergie na roztoce, ktera casem v podstate vymizela, nebo se neprojevuje. Chuzi a beh mela v podstate normalni, samozrejme s vekem trochu zpomalila. Bohuzel loni v kvetnu si z vyletu z luznich lesu i pres obojek privezla kliste, ktere ji nakazilo anaplazmozou. Resp. nejdriv se nevedelo, z ceho prameni najednou jeji apatie atd, az jsem si vzpomnela na to klsite, tak udelali test a byla tam. A to spustilo retezovou reakci. Bylo to preleceno atb a kortikosteroidy, to ji pomohlo hodne, ale samozrejme to nebylo dlouhodobe reseni, tak ji vet pichla librelu. Po prvni davce jsem nic nepozorovala, ale rikala jsem si, ze asi dojizdi efekt tech kortikoidu, navic pry je treba pro uplny efekt 2 davky. Po 2.davce taky zadna zmena, cekala jsem asi 5 tydnu, kdy jsme meli jit na 3., ale protoze jsem zadny efekt nezaznamenala, nakonec jsme nesly. misto toho jsem nasadila s podzimem Alavis a ten teda opravdu zpusobil zazrak, kam se hrabe librela. Zase behala jako driv. Jenze dalsi problem, ktery se objevil asi mesic po tom klisteti, ze ji nahodne zacala vypadaval srst do tvaru kruhu, na kuzi se tvorily krusty, pak to od prostredku zas zacalo dorustat a pak se objevila jina. a porad dokola. nijak ji to netrapilo, nesvedilo, jen to byla proste kosmeticka vada. Vet minila, ze bychom meli udelat biopsii kuze, ze ma podezreni sebaceozni adenitidu (dedidne onemocneni, akity maji predispozici), ale to se mi nezdalo, protoze mi prislo divne, ze by se objevila az ve 12 letach, navic priznaky neodpovidaly zkusenostem, ktere jsem si hledala vsude po netu. No ale nakonec jsme se v zime domluvily, ze stejne potrebuje odstranit zubni kamen, takze v ramci te narkozy udelame i tu biopsii a taky rtg, at vime, jak na tom ten pohybovej aparat je. No tak v ramci te dentalni prace ji chudince vyrvali 7 zubu a u rtg stanovili ze ma spondylozu patere a mozna artrozu v jednom lokti, ale nebylo to prukazne. Ta kozni nemoc se bohuzel potvrdila. Takze vet znovu navrhla librelu, protoze nic jineho ji od bolesti nepomuze, protoze analgetika apod dlouhodbe nemuze kvuli tomu fenobarbitalu, ktery bere na epilepsii. Takze librela znovu od zacatku, ale opet jsem nevidela zadne vyrazne zlepseni stavu. A to ji prvni davku dala zvysenou (30g an 25 kg vahy). Naopak se opakovane zrejme skripnul nerv nebo neco, protoze najednou zacala brutalne kulhat na levou predni (ta druha, nez kde bylo podezreni na tu artrozu lokte)Ale nebylo to po podani librely. Ale po podani analgetik do tydne zas pohoda. ale za mesic se to opakovalo a pak zase… az jsem si teda rekla dost, ze librela ocividne nic nedela, kdyz ma takove bolesti, takze jsem se s vet po 4 davce domluvila, ze dalsi davku uz nedame, misto toho po doleceni toho posledniho kulhani nasadime trocoxil a postupne vysadime ten fenobarbital (moje rozhodnuti), protoze ona fakt ty zachvaty mivala jen hodne mirne, jen se ji klepaly nohy a nemohla se zvednout a fakt nejkratsi perioda byla pres pul roku. Takze to radsi risknu, ze dostane zachvat, protoze si myslim, ez pradepodobnost je mala, nez aby byla 24/7 v bolestech. Jenze doslo k dalsimu skripnuti a to se ted nedari zalecit, navic k tomu ma i zanet mocaku, ale chodi furt spatne, cim dal hur. resp jen lezi a dojde si jen na zachod. Tak uz me napadlo, ze mozna na ni ta librela prece jen mela nejaky efekt - sice nebehala jako stene, ale mozna preve proto, ze ji mela, tak aspon mohla normalne chodit. A jelikoz uplynulo 10 dni od terminu, kdy mela dostat 5. davku a takhle se zhorsila, tak jsem se rozhodla, ze ji tu 5. dame, cimz definitivne zjistime. jestli na ni pusobi. Bud se nezlepsi a byly to vyhozene penize, ale cert je vem, nebo se ji ulevi. protze ted bere rimadyl a je to, jak kdyby na ni vubec nepusobil. Predtim vzdycky do 3 dnu zafungoval, ted je to 6. den a nic. Navic jsem zjistila, ze ty problemy ma zrejme z nachlazeni te patere. Ty lysiny v srsti se ji totiz prave udelaly prevazne kolem patere, takze ted ma defacto hola zada, tudiz termoregulace nic moc. spis asi nic. A na doporuceni, aby nechodila po schodech, jsem ji teda prestala brat s sebou na chalupe o vikendech spat do podkrovi, ale spim s ni v prizemi, kde je chlad (stary kamenny barak). Taky jsem odstranila postel, na ktere tam lehavala a misto toho ji dala jen matraci na zem, protoze uz by tam samozrejme nevyskocila. Ale ze by to mohla byt pricina mi bohuzel doslo az ted, kdy minuly tyden, kdyz hlasili 33 stupnum, jsem ji chtela ulevit, protoze jako severske plemeno nesnasi horko, takze jsem prave odvezla z rozpaleneho mesta na chalupu do chladku, cimz jsem ji asi paradoxne ublizila nejvic, protoze tam prave asi prochladla (vevnitr je 20st, kdyz se netopi, vlhko a chlad na hola zada asi to nejhorsi, ale to mi bohuzel nedoslo), doslo k dalsimu bloku, zas zacala kulhat a do toho ten zanet mocaku. Ted je to v podstate tyden a lepsi neni. Vcera dostala tu 5. davku librely (+ pokracovaci atb na ten mocak, protoze to jeste neni uplne cisty, ale jinak je v tomhle ohledu o stopro lepsi, na zachod chodi sporadicky, chutna ji jist), ale ten pohyb je porad katastrofa. v podstate je lezak. ani nechce jit na zahradu, kam mam pristup hned z byvaku, ale na ulici jit chce, asi aby si mohla zacuchat. ale jdeme jen kousek za roh bloku, aby pak mela silu dojit zpatky, max 100m. Tak ted cekam, jestli ta librela opravdu k necemu byla. Do stredy ma ten rimadyl a atb na mocak a pak na veterinu, kde se uvidi. Je mi z toho hrozne, nechci jit trapit, ale zaroven za ni nechci rozhodnout nejaky finalni reseni, kdyz vidim, ze ji chutna, ze by chtela chodit ven… vim, ze je stara, ze se ji to krati, ale chtela bych zkusit cokoliv, co ji jeste umozni treba normalni kratkou prochazku v lese, ne par metru v bolestech po chodniku. (jinak tu sebaceozni adenitidu nijak nelecime, jen samponujeme a olejujeme postizena mista. ji to nijak netrapi, ale rvat do ni cyklosporin s hroznymi vedlejsimi ucinky jsem odmitla). Uz takhle toho ma dost, za posledni rok si toho “uzila” az kam. Zatraceny kliste! Vsechny problemy zacly s nim.
Pardon za dlouhy prispevek, ale chtela jsem dat uceleny obraz nasi situace.