Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele, kteří už dokrmovali. Máme mladý pár penantů, postupně během týdne hynula mláďata. Nevydržela jsem to a nejstarší mládě (14 dní staré) jsem jim včera odebrala. Opět poloprázdné vole, samice ho ani už nezahřívala. Zatím krmím směsí vařené vajíčko, vařená mrkev, piškoty a ovesné vločky. Mládě se mi krásně hlásí o krmení. Můj dotaz zní - kdy začít přidávat další složky krmení? Četla jsem o drcené slunečnici, červené řepě, dětských přesnídávkách, apod. ? Jaké máte zkušenosti?
Odpověď na příspěvek uživatele pommovi z 17.06.2023, 07:05:27
Dobrý den, vaší výhodou je, že mláděti je už 14 dnů, takže důležité střevní laktobacily už má od rodičů a nemusíte je řešit bílým jogurtem apod. Zároveň jste se vyhla období po vylihnuti, kdy je nutné dokrmovat každé 2-3 hodiny. Přesto doporučuji koupit dokrmovaci směs co je na obrázku. Je to kompletní krmivo, ke kterému není nutné nic přidávat. Příprava vašeho krmení je časově náročná a nikdy se nevyrovná složení této směsi.
Odpověď na příspěvek uživatele Ogar z 17.06.2023, 07:16:26
Děkuji za odpověď. :) Momentálně ho krmím co 2 hodiny přes den a v noci měl pauzu 7 hodin. Četla jsem si ještě před odběrem info v knížce Umělá inkubace a ruční odchov papoušků - Matthias Reinschmidt. :)
O časovou náročnost při přípravě krmení mi nejde, jsem na rodičovské dovolené, takže ten čas tomu ráda věnuji. A dokrmovací směs bych ráda domácí už z důvodu, abych věděla, čím ho krmím. :) To složení Nutribird 21 mě dle popisu moc neoslovilo. Všem našim papouškům směsi míchám sama. Většinu ovoce a zeleniny jim pěstuji na zahradě, abych věděla původ.
"Vymazlenou" domácí dokrmovací směs měl dle popisu Zappe z ifauny. Ale netuším, zda chodí nyní i sem?
Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele, kteří už dokrmovali. Máme mladý pár penantů, postupně během týdne hynula mláďata. Nevydržela jsem to a nejstarší mládě (14 dní staré) jsem jim včera odebrala. Opět poloprázdné vole, samice ho ani už nezahřívala. Zatím krmím směsí vařené vajíčko, vařená mrkev, piškoty a ovesné vločky. Mládě se mi krásně hlásí o krmení. Můj dotaz zní - kdy začít přidávat další složky krmení? Četla jsem o drcené slunečnici, červené řepě, dětských přesnídávkách, apod. ? Jaké máte zkušenosti?
S dokrmenim neporadím,ale je to zajímavé téma.Nikdy člověk neví, kdy ho to potká mohu se zeptat co jste použila jako tepelný zdroj pro mladé, pokud nejsou vyhřívací inkubátory atd ;) děkuji
S dokrmenim neporadím,ale je to zajímavé téma.Nikdy člověk neví, kdy ho to potká mohu se zeptat co jste použila jako tepelný zdroj pro mladé, pokud nejsou vyhřívací inkubátory atd ;) děkuji
Mám od kuřat a kachňat vyzkoušeno dát mladé do přenosky s lahví teplé vody + celé zastlat tlustší dekou. Nechávám jeden cíp odkrytý, aby tam šlo teplo. Vodu vyměňuji každé krmení.
Dobrý večer, já bych se přimluvila spíše za tu krmnou směs. Je upravená na lepší stravitelnost, má vyvážené složení vitamínů a hlavně enzymů, které normální stravou nedodáte. Do kaše je možné třeba 2x týdně přidat ještě kapičku vit D, trošičku aloe Vera juice či jablečné šťávy... Přirovnám to k dítěti, ve dvou měsících by jste jej nekrmila rozmixovaným masem se zeleninou a bramborem bez mléka, neboť by to nestrávilo, i když by jste věděla, co jste tam dala. Snad jsem to napsala srozumitelně, myslím to v dobrém. Přestávka v noci je potřeba, volátko se musí úplně vyprázdnit, aby tam nekvasily zbytky potravy. Ve třech týdnech krmte asi 8x za den, každý týden se to cca o jedno krmení snižuje. V 10 týdnech snižte postupně na 1x za den. Kolem 6. - 7. týdne přidejte zrní, granule, vodu, senegalské proso v klásku, bude si s tím nějakou dobu jen hrát, než se to naučí jíst. Přeji hodně štěstí a zdraví.
Mám od kuřat a kachňat vyzkoušeno dát mladé do přenosky s lahví teplé vody + celé zastlat tlustší dekou. Nechávám jeden cíp odkrytý, aby tam šlo teplo. Vodu vyměňuji každé krmení.
Odpověď na příspěvek uživatele pommovi z 20.06.2023, 06:47:31
Zdravím, no nemáte zač děkovat, ale jsem potěšen. A popravdě jsem vůbec nevěděl, že tyto stránky existují a kdyby mě neoslovil přímo správce, tak bohužel.