Dobrý den,
to je velice složité, možností je však několik:
1) Vypozorovat, která slípka to dělá a vyřadit ji z chovu. Je to asi nejlepší řešení protože to zpravidla dělá jen jeden kus ale časem by se to mohly naučit ostatní.
2) Zkusit mírně nůžkami zastřihnout špičku zobáku všem slepicím, někdy to pomůže.
3) Udělat hnízda tak, aby se po snesení vejce odkutálelo z dosahu slepice, což je ale složitější na provedení.
4) Už jsem slyšel, jak chovatelé tento problém řeší tak, že vezmou pár vajec, vyfouknou je a znovu naplní nějakým hořkým, slaným roztokem, který nebude slepici chutnat. To ale asi bude trvat delší dobu než by se to odnaučily.
Jinak jste si jist, že vejce rozbíjí zobákem? Může se také stát, že jej rozšlapou, když mají v hnízdě nevhodnou nebo žádnou podestýlku.
chtěla bych doplnit Zbyňkovu odpověď pod číslem 4.
do vyfouklého vejce nasypte pepř a slepici to vyléčí natolik,že nebude žrát týden nic.Takto jsme to řešili i ze psem.
To je vlastní zkušenost.
Ze zkušenosti vím, že slepice žerou vejce nikoliv z důvodu labužnického, ale z hladu. Stalo se mi, že mi vypadl krmicí automat (který jsem sestrojil abych nemusel vstávat brzo ráno kvůli blbým slepicím), a slepice mi sežrali 1 vejce opakovaně, než jsem to opravil. Pak jako když utne - už se to nestalo, takže jsem je nemusel mít na paprice ....
Dobrý den, měl jsem ten samý problém s požíráním vajec ale pak jsem nalezl na internetu snášedla ACB a od té doby je po problému. Posílají je poštou na dobírku. WWW adresa je www.snasedla-acb.mypage.cz