Díky za odkaz. S epilepsií jsem se setkala u choďáků, na fb bylo dost otřesné video malého štěněte v záchvatu... Jsem zvědavá, jestli a jak to bude klub řešit, protože si myslím, že by se na zvířatech s epi nemělo chovat. Ale je otázkou, co sourozenci jedince s epi - taky vyřadit z chovu? Zúží se tím chovná základna...
Za mě jedinou možností je otestovat rodiče i sourozence. Postižené a přenašeče do chovu nepustit. Jinak na tak malé základně přenášeči udělají velký problém. Můj názor....
Ano pro epilepsii může být genetická predispozice, ale víc se většinou ví když se někdo podívá na rodokmen, pro mě osobně jsou typické projevy ideopatické epilepsie když se objeví u psu kolem 3, 4 let u mladších štěňat nebo starších psů by mě to zajímalo komplexněji - jestli se opravdu všechno ostatní vyšetřilo. A tím nechci nějak omlouvat nebo zpochybnit epilepsii, chovat na psech s epilepsii je šílená prasárna.
Jenom příklad toho, že epilepsie jde u některých plemen testovat. Kousl se mi telefon, už mi k tomu nešel vložit popisek. Všichni se tu schodneme na tom, že chovat na zvířatech postiženych epilepsií je hnus. Plemeni to nic nepřinese.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 13.06.2023, 05:07:55
Ten test je jen na jeden typ epilepsie a ještě jen u malého vzorků plemen. Drtivá většina těch idiopatických epek, které mají vysokou dědivost se projeví mezi 1. a 2. rokem života a na ty žádný genetický test není.
Chovám plemeno, jehož dlouhosrsté variety epilepsie mívají + jsou sledovány a ta dědičnost tam prokazatelně hraje roli.
Ten test je jen na jeden typ epilepsie a ještě jen u malého vzorků plemen. Drtivá většina těch idiopatických epek, které mají vysokou dědivost se projeví mezi 1. a 2. rokem života a na ty žádný genetický test není.
Chovám plemeno, jehož dlouhosrsté variety epilepsie mívají + jsou sledovány a ta dědičnost tam prokazatelně hraje roli.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 25.06.2023, 13:33:56
Maliny ty roky nemají tolik (nebo to chovatelé lépe tutlají🤔), ale chlupaté variety to bohužel postihuje. To ale může souviset s dřívějším tajným přikřižováním právě kolií.
Nicméně v databázi se údaje o epilepsiích vedou a skandinávské země jsou v tomto hodně poctivé a zveřejňují seznamy postižených jedinců, že kterých čerpá i naše databáze.
Maliny ty roky nemají tolik (nebo to chovatelé lépe tutlají🤔), ale chlupaté variety to bohužel postihuje. To ale může souviset s dřívějším tajným přikřižováním právě kolií.
Nicméně v databázi se údaje o epilepsiích vedou a skandinávské země jsou v tomto hodně poctivé a zveřejňují seznamy postižených jedinců, že kterých čerpá i naše databáze.