Já teda musím říct, že jsem si cukrovku u zvířat představovala, jak Hurvínek válku. Asi tím, že moje zvíře to nikdy nemělo a ani žádné mých známých, tak jsem se o to nikdy nezajímala. Nějak najivně jsem si myslela, že se z krve udělá diagnóza, nasadí se inzulín a dodržujeme nějakou dietku. Jakože nic příjemnýho, ale nic tak složitýho, co jsem načetla v tomhle vlákně.
Jako holky to teda klobouk dolu. Vůbec si neumím představit, jak bych to dělala s Ginou, ani tak ne ty injekce, ale spíš teda tím bodcem.. myslím, že by mě s tím Gina za chvíli poslala do zadele…..a u Maťulky… co by si chudák myslel, když bych ho několikrát denně píchla.
Opravdu respekt.
Bambule držím palečky, ať se to co nejdříve povede vychytat.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 01.04.2024, 17:56:56
Děkuju mnohokrát všem za podporu, moc si toho vážím. Zatím to snad vypadá lehce pozitivně. Uvidíme co tomu řekne zítra doktorka, určitě bude nějaké upravení dávky, ale snad už se blýská na lepší časy👍
Měli jsme ráno s veterinářkou konzultaci po telefonu. Volala jsem s ní ve čtvrtek před Velikonoci s tím, že pokud bude problém, budu volat na její osobní telefon i přes svátky, pokud problém nebude, tak se ozvu až po Velikonocích. Takže od středy minulého týdne máme nový inzulín Pro zinc a píchám jednou denně rano. Zatím máme docela pozitivní odezvu, ráno jsou sice hodnoty větší (20-24) ale po dvanácti hodinách se hodnoty drží velice slušně (7-13). Takže to zřejmě chce jen doladit dávkování. Tento týden necháme Bambuli být, ať si trochu oddechne od neustálých odběru a příští týden v pondělí se znovu spojíme a projdeme si možnou změnu dávkování. Určitě je to pozitivní krok kupředu. Také je na ní vidět, že tento preparát ji sedí líp. Na odpolední vycházce s ní šíji čerti. Bohužel jsem se zapomněla zeptat na ten snímač, takže si to radši napíšu do diáře a poptám se příští týden.
Lucie a Odberryho: Nechcete stran diabetu vašich kočičích miláčků spíše přispívat sem? Ve vlákně Odberryho je ten název zameřen na cytostatickou terapii.
Jo, a Fido se po krátké dekompenzaci zase zkompenzoval!👍
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 19.04.2024, 16:35:32
Teď jsem psala do vlákna Odberryho. Tak u nás dnes na vet naměřeno 14,6 mmol/l, posledně 8,1 mmol/l. Přidáno půl jednotky ProZincu na dávce, tak uvidím, jestli to bude stačit. No to je zas den dneska.
My se držíme. Dávkování Pro zincu ponecháno na 4 jednotkach ráno. Teď měříme spíš informativně. Sem tam ráno nebo večer. Na konci měsíce budu opět volat vetce na konzultaci, ale myslím, že momentálně nic měnit nebudeme. Ideální to není, ale lepší jak drátem do oka … Jinak Bambule ochutnala poprvé v životě pyré z dýně a těžce na něm ujíždí. Takže jsem ji nakoupila v Dm drogerii dětské přesnídávky (moje první lžička) a dopřávám ji k masu pěkně dětskou výživu 😉 dýně je nejenom ohromě zdravá, ale také snižuje hladinu krevního cukru a spolu se skořicí je právě doporučována pro diabetiky( načteno z amerického webu).
Možná někteří víte, že jsem teď byla celkem dost nemocná…a bohužel jsem nezvládla Fidovi pravidelně píchat injekce. Byla jsem ráda, že jsem se doslova doplazila na WC.
Fido byl dlouhodobě na Lantusu á 48 hodin a měl stabilní glykémii - kolem 7,0 (nejméně rok měl tyto hodnoty a neměl příznaky diabetu). Když jsem konečně byla schopna najet teď na náš režim, měl Fido hodnoty kolem 22,0!!! Tedy skoro tolik, co na začátku nemoci. Kontaktovala jsem ihned naši vetku a ta navrhla nejdříve zkrátit interval na á 24 hodin. Blejsklo se na lepší časy a najednou jsem naměřila 7,0. Bohužel to už je pár dní… No a před chvílí jsem mu naměřila opět přes 17,0!!! Navíc zase víc močí. Došly mi papírky do glukometru - ty dnes koupím… S vetkou jsem v kontaktu, ale teď přes víkend nee.
Tak mě napadlo se zeptat a svěřit tady. Kdyby sem nakoukla třeba Bodlinka a napsala její názor…?🙏
No a píše se mi těžce, ptž Fido jako by porozuměl, že jsem z něj špatná a řeším teď jej, tak mi právě vylezl na prsa a přede a přede a mazlí se. Tudíž celkově špatný není…ale ty hodnoty jsou zlé. Jo, ještě doplňuji: Byli jsme tedy na Lantusu 6 U.I. á 48 hodin, nyní á 24 hodin. Ještě by mě zajímalo, jak je to s trvanlivostí inzulínu. Mám pocit, že informace moje a Odberryho se rozcházely. Mám Lantus nahoře v lednici, před aplikací nechám kontejner ohřát. Je možná i varianta, že by se snížila účinnost inzulínu? Vím, měla bych to vědět především já, ale opravdu si nejsem jistá…😟
Ještě doplňuji, že vetka před pár dny říkala, že pokud zkrácení intervalu nepomůže, půjdeme nahoru s dávkou. A to velmi pozvolna - nejdříve na 7 U.I. Jenže já se dívala a to je tak nepřesné! Mám stříkačky “stovky” po dvou dílcích. Nabrat přesně 7 U.I. je téměř nemožné. A ať dělám co dělám, při aspiraci inzulínu z kontejneru ve stříkačce vždy zůstane malá vzduchová bublina.
Tak ke skladování, já mám inzulín v malé vysouvací přihrádce v lednici, nic neohřívám, vytáhnu, natáhnu do stříkačky a opět ukládám do lednice. V lednici mám teploměr, aspoň jednou denně při návštěvě ledničky na něj kouknu. Mám Prozinc takže ideál teplota mezi 8 - 2 stupni. Udržujeme 6 stupňů. Stříkačky máme Braun omnican 40 natahuji 5 jednotek jednou denně, bublinu v nich určitě nemám. Víc neporadím, my dávku před měsícem také zvedali o 1 jednotku. Ranní hodnoty nám pořád skáčou včera 12,5, dnes 21. Ale beru to tak nějak v klidu (před třemi měsíci bych šílela), prostě dělám co je v mých silách a víc toho asi neovlivním.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 20.10.2024, 14:57:45
Já mám, Bambule, vždy minibublinu (to je tak max. mm v průměru!), ale je tam, i když vždy odstříknu než Fidovi aplikuji.
Jinak děkuji za reakci.
Edit: Bambule, ohřátí inzulínu (myšleno na pokoj. teplotu) je vždy doporučováno; aplikace studeného inz. bolí (jsou v něm krystalky). A mám to i vyzkoušeno - na studený inzulín Fido reagoval bolestivě; na ohřátý na pokoj. teplotu jak kdy, někdy si ani nevšimne, že jsem mu píchla injekci.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 20.10.2024, 18:53:10
Jinak nám se ten diabetes taky pořád nějak tak vyvíjí, i když máme pořád stejný denní rozvrh, krmíme pořád stejně apod. Vstávam každý den ve čtyři ráno, procházka, krmení, inzulín odchod do práce. Odpo procházka, krmení, odpočinek, večerní procházka…. Každý den stejný a stejně nám to nějak tak divné skáče. Asi podle toho jak se milostivá vyspí 😋😋
Jo jinak abych si nehrála na úplně dokonalou, tak před pár dny jsem si úplně náhodou uvědomila, že ji píchám inzulín úplně špatně. Špatně ve smyslu do špatného místa, nevím proč posunula jsem se s aplikací příliš vysoko nad lopatky vlastně až na krk. Nechápu proč, člověk to dělá úplně automaticky a náhodou jsem na Pinterestu narazila na obrázek o správné aplikaci a při tom mi došlo, že jí to nějaký čas píchám špatně. No takže jsem z toho měla takový hodně špatný pocit, ale snad se nestalo nic tak hrozného. Už zase aplikuju za lopatky. Musím si na to dávat pozor.
Takže dnes máme za sebou kontrolu na veterině u naší doktorky na cukrovku (jsem tak bohatá, že si držím dva nezávislé vety pro jednoho psa😃) a výsledky jsou velmi dobré. Krev ok, jen trochu zvýšené jaterní hodnoty, ale ty jsme řešili, už před půl rokem, takže nasadíme ostropestřec a uvidíme za tři měsíce při další kontrole. Opět jsme dostali pochvalu a i přes obrovský stres měla Bambule cukr jen 13. Takže v reálu by měla mnohem menší hodnotu. Jsem ráda, spadl mi velký kámen ze srdce. Snad se nám bude takhle dařit i dál. Jinak podle doktorky jsme její jediní pacienti s diabetem, kteří drží takhle dlouho s tak dobrými výsledky. Takže i ona měla velkou radost😃