Možná špatný nápad, ale co Fidýtkovi naordnovat vitamíny skupiny B? Protože jestli je příčinou slábnutí zadních nohou neuropatie, mohlo by to trochu pomoct. Samozřejmě primární je zkrotit glykémii…
Diabetes
Irma19:Možná špatný nápad, ale co Fidýtkovi naordnovat vitamíny skupiny B? Protože jestli je příčinou slábnutí zadních nohou neuropatie, mohlo by to trochu pomoct. Samozřejmě primární je zkrotit glykémii…
Milá Irmo, myslíš třeba pivovarské kvasnice nebo tak něco?
Zkusit to samozřejmě můžu. Jenže jak to do něj dostanu? Ono “násilím” mu dávat něco ještě perorálně se mi úplně nechce, když jej několikrát za den “trápím” injekcemi a propichováním uší (bohužel obvykle skrz celý boltec).
Jinak ale je to zvláštní příznak. On má totiž dobrou náladu!!! A jinak vypadá OK. Třeba teď jak jsem přišla domů, tak “napadl” Elsu, ale hravě. Mně se úplně vaří mozek, co by to mohlo být. Včera jsem to ještě konzultovala se sestřenicí - árařkou - a ta mi řekla, že se jí to nějak nezdá, že při velkém rozvratu by byl celkově unavený, skleslý (ale tak se nejeví). Plus, že ABR lze jednoduše stanovit. Jestli to dělá ta moje vetka, nevím. Dnes nebrala telefon. Přišla jsem opravdu pozdě domů a Fido samozřejmě ležel. Sestřenice ještě psala o CMP nebo úrazu páteře (jestli jej někdo venku nepraštil do zad), ale to vylučuji. Když chce/potřebuje, tak nejen, že může chodit, ale může i běžet (a nikterak bolestně u toho nereaguje). Nicméně kdykoli to nutné není, hned si lehne. No a ta moje dr. mi OPĚT včera řekla, že polyneuropatie je u koček raritní. On ani “neuropaticky” nechodí. Spíš klape víc drápy, jak jsem někde psala - že když jde po vinylu, tak je slyšet zvuk drápů. Jak psala Megi, je možné, že ty zadní nohy “šourá” po zemi.
Dr. ještě navrhuje naslepo nasadit analgetika (v podstatě jako diagnostickou metodu, zda po nich nezačne víc chodit)…ale popravdě to se mi úplně nelíbí.
Jo a jestli by někoho něco napadlo - teď jej vídám ležet spíš “sfingoidně” - jako na břiše, přední packy natažené dopředu. Ale samozřejmě ty polohy mění, takže občas i na boku. Před tím jsem byla varovaná - před laterální polohou, ale bylo mi jasně řečeno, že kdyby byl třeba v hyperglykemickém těžkém stavu, tak by ani nijak nereagoval. Ale on přede, mazlí se, čistí se, jí, pije, reaguje…
A nemůže to být prostě artróza ?
Doron:A nemůže to být prostě artróza ?
No asi ano, nevylučuji téměř nic.
Ale přijde mi, že to přišlo poměrně narychlo a myslím, že bych na něm poznala jakékoli trápení - a nějakou bolestivost prostě u něj nevnímám.
Víš, mně to přijde fakt jak nějaká paréza, ve smyslu slabosti v zadních končetinách.
Bez dalšího vyšetření se dál nehneme, to je jasné.
A možná u toho vyšetření by bylo fajn, aby mu několik hodin zas kapala infúze a doplnily se ionty. Posledně dostal u té naší dr. Duphalyte.
Bohužel dnes už ionťák pít nechce…a to jsem objednala hned několik dalších (Orolade).
…tak teď lovil kobylku…teda jen velmi laxně…ale to by snad při totálním rozvratu ABR nedělal…
A lovil i Elsu…🙂.
Škoda, že sem nemůžu vložit video, možná, až přijde kámoška. Té jeho chůze. Teď jsem mu ohmatávala tlapky, žádná reakce.
Tak opravdu se nabízí, že je to diabetická neuropatie, bylo by to asi takový nejlogičtější..
Jak píše Irma, dávala bych béčka, rozdrtila do mletého masa třeba..Ty ovšem zase zvyšují chuť k jídlu.
Nezměnila jsi krmení? Dáváš syrové maso? Jestli mu neschází kyselina lipoová.. A ještě něco se na tu neuropatii dává, ale já to zapomněla, zkusím vygooglit.
Nejlepší by bylo najít chytrýho, analyticky uvažujícího a opravdu vzdělanýho veterináře.
Mně takhle zachránili Guču u Herčíka na klinice , bylo to tak tak.
Je hodně povolaných, ale holt málo vyvolených..
Doron:Tak opravdu se nabízí, že je to diabetická neuropatie, bylo by to asi takový nejlogičtější..
Jak píše Irma, dávala bych béčka, rozdrtila do mletého masa třeba..Ty ovšem zase zvyšují chuť k jídlu.
Nezměnila jsi krmení? Dáváš syrové maso? Jestli mu neschází kyselina lipoová.. A ještě něco se na tu neuropatii dává, ale já to zapomněla, zkusím vygooglit.
Nejlepší by bylo najít chytrýho, analyticky uvažujícího a opravdu vzdělanýho veterináře.
Mně takhle zachránili Guču u Herčíka na klinice , bylo to tak tak.
Je hodně povolaných, ale holt málo vyvolených..
Ono se mu tu zadní nohy jako by rozjíždějí, všimla jsem si toho na kluzké podlaze. A trošku, trošičku, když jde, tak to zezadu vypadá jako by měl ty nohy do X. Moc to neumím popsat.
Vyšetření to jistí, no…
Každopádně v noci glykémie 15.9, což není až takový průšvih. Já už jsem vděčná i za takovéto hodnoty.😟
Ještě přemýšlím i nad páteří, což by ovšem znamenalo, že ze mě přijímá fakt snad všechny moje nemoci.😢
Právě můj táta, když měl horší cukr, tak to jako první poznal na nohou. Měl v nich horší citlivost, když měl vysoké hodnoty, tak se na nich neudržel.
Trickyvoo:Právě můj táta, když měl horší cukr, tak to jako první poznal na nohou. Měl v nich horší citlivost, když měl vysoké hodnoty, tak se na nich neudržel.
Narovinu, já to znám na sobě, vím, co je těžká polyneuropatie…
Tak včera v noci glykémie 15.9 a TEĎ 12.6.
Nicméně bojím se už cokoli psát, že to zakřiknu…🤫
Snad jen, že jsme objednaní na další vyšetření, včetně RTG páteře a kyčlí, na odběry, infúze a neurol. vyšetření. A dr. říkala, že ona už by se u takto rezistentního pacienta spokojila i s tou glykémií 15.9. Kdyby nebylo pozdě, tak jí teď písnu, že dnes tedy 12.6.
Jo a srst má tedy lesklejší než zbývající dvě kočky a teď jsem jej nesla v náručí a myslím, že zase přibral (což nevím, zda je úplně plus).
Dr. také říkala, že jako pozitivní vnímá i třeba fakt, že o sebe pečuje a to on jo, čistí si všechny možné partie těla.
Fíkovnice
https://cd1.incdatagate.cz/images/1ed567fb-77ea-66a4-860b-575dc9cded0d/720x405.jpg
Zrzavci, já se nechytám. Na obrázku je fotka ruky…?
Zrzavci:Fíkovnice
https://cd1.incdatagate.cz/images/1ed567fb-77ea-66a4-860b-575dc9cded0d/720x405.jpg
Myslíte tím držení palců? Já jsem hroznej nechápavec.
Jakože to zaťukáme na dřevo, tu současnou situaci. sem myslela jako 🙂
Zrzavci:Jakože to zaťukáme na dřevo, tu současnou situaci. sem myslela jako 🙂
Aháááá.
MOC děkuju!!!💐
Jinak můj odhad je, že je to polyneuropatie…
Dnes byl venku, domů běžel, ve výtahu si zas lehl. Pak jsem jej pozorovala důkladně při chůzi a začíná mi to připadat, že se prostě vyhýbá chůzi po prstech.
Dr. jsem ihned referovala o B vitamínech, že bych je nasadila a zakázala mi to!! Kvůli zvýšení chuti k jídlu, že ona sama má vlastní zkušenost a měla prý úplně vlčí hlad. Tak nevím, no.
Edit: Prý mu při vyšetření jen píchne B12.
Já osobně bych místo kapek zkusila tresčí játra - zkušenosti s kapkami nemám moc dobré většinou pokud jsem zamíchala do jídla mohla jsem jídlo vyhodit.
biaca:Já osobně bych místo kapek zkusila tresčí játra - zkušenosti s kapkami nemám moc dobré většinou pokud jsem zamíchala do jídla mohla jsem jídlo vyhodit.
No ale ty budou dost tučné, ne?
Jinak ionťák pije i prostřední, ale mám nakoupené nové, tak je to OK.
Každopádně na jednom prstu má Fido extrémně dlouhý dráp - prohlížela jsem mu teď důkladně zadní nohy (to bude to jeho klapání po podlaze); nevím, zda je to tím, že si teď drápy neobrušuje chůzí. A nevím ani, zda si já sama troufnu dráp ustřihnout…asi poprosím vetku.
“Dr. jsem ihned referovala o B vitamínech, že bych je nasadila a zakázala mi to!! Kvůli zvýšení chuti k jídlu, že ona sama má vlastní zkušenost a měla prý úplně vlčí hlad. Tak nevím, no.”
to je teda “zdůvodnění”….😲
přímo odborné
tož já mám taky osobní zkušenost a… nic
a zkušenost s kocourem (dostával stříkačkou do pusy) a….nic
žádní otesánci se z nás nestali