Mají na to právo....
Omlouvám se za komplikace s vkládáním příspěvků a odhlašováním. Dělám na diskuzi momentálně změny a občas to asi způsobí nějaké problémy. Ale připravuji nové nahrávání fotek a pak se pustím i do lepšího editoru textu.
Omlouvám se za komplikace s vkládáním příspěvků a odhlašováním. Dělám na diskuzi momentálně změny a občas to asi způsobí nějaké problémy. Ale připravuji nové nahrávání fotek a pak se pustím i do lepšího editoru textu.
nemůžu teda souhlasit s tím, že cena štěněte je irelevantní, protože ten pes pak stojí víc. protože to jsou postupné výdaje, které člověk nějak zpracuje do svého měsíčního rozpočtu, případně průšvihy, které se hasí z rezervy. Že Nora sežrala za pět let sušenky tak za 100 tisíc a má novej vnitřek za třicet, to je prostě něco, co k psovi patří. Ale nový štěně se nekupuje z rezervy, na něj se odkládá a je potřeba vědět, kolik odložit. Smutně závidím všem, co klidně vytáhnou těch padesát a nikde by nechybělo, ale většina lidí to asi tak nemá.
No a je blbý vést dlouhé hovory s chovatelem o věcech, co už dávno víte, protože všechno ostatní je veřejné na netu a na konci se dozvědět, že na to štěně budete šetřit asi půl roku a tím pádem teď to fakt nehrozí.
Bodlinka:nemůžu teda souhlasit s tím, že cena štěněte je irelevantní, protože ten pes pak stojí víc. protože to jsou postupné výdaje, které člověk nějak zpracuje do svého měsíčního rozpočtu, případně průšvihy, které se hasí z rezervy. Že Nora sežrala za pět let sušenky tak za 100 tisíc a má novej vnitřek za třicet, to je prostě něco, co k psovi patří. Ale nový štěně se nekupuje z rezervy, na něj se odkládá a je potřeba vědět, kolik odložit. Smutně závidím všem, co klidně vytáhnou těch padesát a nikde by nechybělo, ale většina lidí to asi tak nemá.
No a je blbý vést dlouhé hovory s chovatelem o věcech, co už dávno víte, protože všechno ostatní je veřejné na netu a na konci se dozvědět, že na to štěně budete šetřit asi půl roku a tím pádem teď to fakt nehrozí.
No já to mám podobně...cena štěněte je jednorázová částka...provozní náklady jsou pak rozmělněny. Co se veteriny týče, tak člověk si je tak nějak vědom, že může nastat situace, kdy ty účty za veterináře můžou pěkně naskákat, ale tak nějak doufá (alespoň tedy já), že se to nestane...nicméně i tohle se během života psa může trefit do období, kdy prostě žádný finanční rezervy člověk nemá. Nebo zase naopak můžeme mít kliku a pes se na veterinu podívá jen kvůli očkování.
Zmiňovala jsem to hlavně proto, že se takové argumentace v diskuzích objevovaly. A že z určitého úhlu pohledu je to prostě pravda, že cena štěněte je zlomek ceny toho co za psa za celý jeho život vydáme.
"cena štěněte je zlomek ceny toho co za psa za celý jeho život vydáme."
jsem tento argument nějak nikdy nepobrala......
náklady na život psa s pořizovací cenou nesouvisí
a např. 25000 je polovina z 50000, tedy mám 25000 k dobru, třeba právě na ty náklady......to je prostá matematika
Mají na to právo....
Ač do určité míry rozumím argumentům proč to chovky tají, z hlediska potencionálního zájemce o plemeno a možného kupce štěněte mi to přijde zatraceně otravné. Aktuálně štěně nesháním, ale až tu nebude současná fena (což bude bohužel asi v řádu měsíců ) asi bez psa opět nevydržím. Ráda bych tušila jak se teď normálně pohybují ceny, ale třeba na bazoši jsou jen tři inzeráty s cenou, z toho dva zahraniční. Takže tak malý vzorek, že nemám šanci zjistit jestli je to cena obvyklá (2,5x tolik co před 13 lety 🙄), nebo moc vysoká / nízká. A obvolávat chovky s tím, že štěně nesháním, jen si dělám představu kolik teď normálně stojí, by bylo asi podivné.
No vidíte a já bych měla pocit, že mi tu cenu nechtějí říct, protože mě chtějí děsně natáhnout, abych si pak nezjistila, že tahle rasa opravdu běžně nestojí 60 tisíc, ale třeba třicet. Já třeba ještě rasu nikdy nekupovala a líbí se mi kanadský retrívr, což není běžné plemeno a vůbec bych nevěděla, jak dlouho si mám na něj šetřit, protože opravdu netuším, co právě takové plemeno může stát.
Já jsem zažila, že ceny chovatelka nepsala, protože když psala, tak jí lidi z klubu psali, že jim kazí ceny. Což jsem slyšela, že se děje dodnes. Nebo jim lidi píšou, že jsou jen množky, protože za ty peníze poletí do Karibiku a oni chtějí pro dceru štěňátko a nemají peníze, tak když budou mít tolik peněz za ostatní štěňata, tak by jim jako mohli jedno nechat zadarmo (četla jsem opravdu podobnou zprávu, která došla chovatelce malého společenského plemene).
Na druhou stranu souhlasím, že cena je důležitá. Z toho důvodu jsem ráda za FB. Tam se člověk může zeptat a sice se najdou rypny, co píšou, že když se musí ptát, tak na psa nemá, ale hodně lidí odpoví. Tím pádem člověk získá rozptyl cen a ví, co mu chovatel může cca nabídnout.
Protože bych zase neodsuzovala někoho, že nechce dát osmdesát tisíc za psa - pomíci například. Ten rozptyl je obří. Viděla jsem štěně ČSV za pět tisíc s PP a ještě k tomu fenku vs pomíka za 120 tisíc a to byl snad pes (zahraniční krytí, super rodiče, je to nějaká doba teda už).
Já se tedy nikdy neptala jen na cenu. Hodila jsem dotaz na rodiče, testy, prostředí, na konkrétního jedince a dole dotaz na cenu. Jinak, co jsem se bavila s chovateli, tak na dotazy na cenu odpovídají, pokud jim nedojde jen dotaz "Cena?" bez pozdravu či čehokoliv dalšího. Na takovou zprávu bych zřejmě neodpovídala taky.
Já jsem zažila, že ceny chovatelka nepsala, protože když psala, tak jí lidi z klubu psali, že jim kazí ceny.
Jo, tohleto mně hodně chovatelů říkalo, že se to děje a proto ceny neuvádějí. Mně je to šumák, já měla ceny uvedené a ať si chovatelé, kterým to vadí, stěžují třeba na lampárně. Ale je pravda, že když vám napíše někdo bez pozdravu, nic o sobě nenapíše a jen Cena?, tak na to se vám ani odpovídat nechce. Mně hodně záleželo na tom, kam moje štěňata půjdou. Měli porodní váhu cca 320 g, piplala jsem je ve dne v noci a pak je mám prodat někomu, koho nic jinýho nezajímá, jen za kolik budou? Nemusí mně nikdo posílat týdenní hlášení, ani fotky každý měsíc, ale prostě mě záleží na tom, kde bude pes bydlet a jak o něj bude postaráno. A ne, nemusí být nutně v baráku, pokud má na zahradě psího kámoše. Mám třeba jednoho majitele, kterej mně napíše jen stručně věcně na WatsApp, že začali chodit k výcvikáři, že právě udělali OVVR atd., občas fotka psa z výletu. OK, v pohodě, víc nepotřebuju a věřím tomu, že pes se má dobře.
Orientační ceny by měly být uvedeny na stránkách svazu chovatelů daného plemena, aby si kupující udělal jasnou představu - po bych považovala za férové jednání. Ne tím, že bude obvolávat chovatele a chovatel pokud přestřelí cenu tak ji akceptuje, a pokud podstřelí tak teprve se dozví skutečnou cenu. Nemyslím, že by chovatel prodal štěně levněji jen proto, že by mělo skvělé podmínky.
Ps. ale jinak s Vámi souhlasím, osobně chci, aby chovatelka věděla, jak se kluci mají a každý měsíc ji posílám krátký report, u mě se kluci skutečně mají jako prasátka v žitě (cenové náklady za kluky už několikrát překonaly pořizovací cenu.)