Tak to kvôli predošlému ustajneniu nebude, možno, ak sa tam diali aj iné veci, než vyháňanie do výbehu povykom, tak teoreticky...
Ale mala som podobný problém s kobylou, tú ale zdevastovali ľudia a jazdecká škola, keďže som ju poznala aj pred tým, než ju do ruky dostala pani trénerka, ktorá ju nenávidela, v tom čase kobyla nebola moja.
Po kúpe som jej dala čas, nech sa rozkuká, potom prechádzky na ruke s iným koňom, keď sme išli dve, zo zeme, či v sedle kobyla bola nervózna, ľakala sa bežných vecí, skrátka nebola vôbec v pohode a čo predvádzala na lonži, to bolo desivé. Predtým bežne na lonži vozila deti, bol to bezproblémový kôň, čo zviezol aj vrece zemiakov.
Zmenili sme ustajnenie, už bola vo väčšej skupine koní a dostali sme sa do štádia, kedy som s ňou nevyšla ani z dvora. Ak náhodou áno, zbesilo sa na mňa tlačila a neustále bola nervózna, vôbec ma nevnímala, nechcela sa ani pásť, iba sa vrátiť do stajne. Ona je veľká mohutná furioska, to keď sa na mňa natlačilo plecom, nebolo mi všetko jedno.
Dala som jej voľno a tak nejak sa zmierila s tým, že kôň je poničený a ja na jeho nápravu nemám sily, ani chuti.
O nejaký čas začala kamarátka domŕzať, že chce ísť ku koňom a že horsemanship a blabla, ja ako odporca týchto praktík som nechcela kobylu vystaviť ničomu takému, no nakoniec som jej ju zverila, keď mi predtým ukázala na inej kobyle, čo bude robiť.
Kobyla na lonži vykopávala tak, že som si iba zakrývala oči, no na konci bola fakt kľudnejšia. Kamoška mi ešte poradila, že ak ja zastanem, musí aj kôň a keď sa bude na mňa tlačiť, alebo ignorovať, aby som zastala a že ju mám zacúvať, kým nebude stáť, to sa zdalo, že kobyla chápala a rešpektovala to pomerne skoro.
Potom sme šli na kávu a tam sme sa bavili o mojej starej kobyle, ktorá uhynula a s ktorou zomrelo kus mňa...no a spýtala sa ma, či mám tú moju kobylu vôbec rada....a ja som musela po pravde odpovedať, že nie, že stále smútim za tou starou...No a kamoška mi povedala, že tá kobyla to vie. A že musím najprv niečo dať, aby som dostala. Toto bolo myslené v emočnej rovine a veru som si aj poplakala, predstavila som si, ako tá chudera kobyla išla prišla z miesta, kde ju neznášali a skoro ju predali na mäso na nové miesto, kde ju síce ľudia netrápia, ale ani ju nemajú radi...Vtedy som mala taký zvláštny vhľad do tej situácie a niečo vo mne sa prestavilo.
Na druhý deň som s kobylou mierne robila to zastavenie a cúvanie a na tretí deň som mala úplne iného koňa.
Odišla od koní, nelepila sa na mňa, dokonca klusala na lonži a odvtedy je to zase to spoľahlivé vozítko, ktoré chodí na ohlávke a je skutočne oázou pokoja, púšťala som ju aj na voľno sa pásť v teréne a tak ďalej. Už je staručká, dožije v pokoji u mňa :)
Takže, celý ten prirodzený rešpekt sa rodí v ľudskej hlave, ak sa tam neprestaví niečo, tak ťažká pomoc.
Ale to sú veci, o ktorých sa ťažko píše.