mym oblibenym kralikem je cesky strakac. Ten se mi livi vzhledove ale docetla sem se ze neni dobry na maso. Nemyslim chutove dobry ale vlastnostma a zmasilosti. Ze je lehci a ne uplne vhodny na maso. Ja musim volit kompromis, chci hezke plemeno a vhodne i na maso. Poradte nejake nebo co ti cesti strakaci?
Odpověď na příspěvek uživatele Arabel Mia z 07.06.2023, 20:27:27
Já mám české strakáče a jsem s nimi naprosto spokojená. Teď jsem byla u známého, co má takové ty obří králíky a pravda, že ti moji strakaci jsou fakt menší, ale nám na maso rozhodně stačí. A narozdíl právě od toho známého se mi bez problémů množí, jemu letos na jaře ani jedna samice neodvodila mladé (z různých důvodů), takže já bych je neměnila. Jsou krásní, bezproblemovi a chutni.
mym oblibenym kralikem je cesky strakac. Ten se mi livi vzhledove ale docetla sem se ze neni dobry na maso. Nemyslim chutove dobry ale vlastnostma a zmasilosti. Ze je lehci a ne uplne vhodny na maso. Ja musim volit kompromis, chci hezke plemeno a vhodne i na maso. Poradte nejake nebo co ti cesti strakaci?
Pokud vám kde o výtěžnost masa,tak nějaké masné plemeno (Bu,ČA,Kuv,Siv,Kal,Ni) nebo hybrid. Podívejte se na ifaunu na atlas plemen a vyberte si.
Chovám francouzské berany a jsem s nimi spokojená. Chovali jsme kdeco, včetně hyl, ale tohle jsou kliďasové, samice snadno zabřeznou, a mají spoustu mladých, které dobře odchovávají. Jem musí mít dost místa a možná trochu víc prožerou.
Na maso jsou v podstatě vhodní všichni králíci i zakrslík,ale rychlost růstu už je rozdílná.Ani při dobrém krmení nevykrmíte na stejnou dobu masné plemeno a třeba ani toho ČS.ale i další. Jen namátkou třeba Mbh,Al, Ha, ČL,TS a další a i to jsou střední plemena.Jako ani při dobrém krmení neuděláte ze zakrslíka obra.