u papoušků nádherných se mi stalo, že rodiče při krmění poškodili mladým zobáky - vloni měli jedno první mladé a udělali to samé, mládě uhynulo. Myslel jsem, že je to nezkušeností samice.
Letos to udělali znovu, tak jsem mladé odebral a dokrmujeme. Loni i letos to udělali až cca 14 denním mláďatům.
Poškození zobáku je vidět na fotce, oba to mají přibližně stejně. Teď jsou cca měsíc staří.
Odpověď na příspěvek uživatele hosik z 07.06.2023, 07:30:13
S velkou pravděpodobností ty zobáky už nedorostou. Ještě stále dokrmujete? Zrní sami ještě asi nežerou? Zobáky mají pěkně zničené, je otázkou jestli budou schopni sami přijímat potravu v podobě zrní s takovým zobákem. Za mě je jediným řešením takovou páru vyřadit z chovu, nebo neodchovávat. Udělali to 2x, asi to udělají znovu. Ručně dokrmovat v tomto případě nemá význam, odchováte akorát papoušky které nikdo nebude chtít a co s nimi.
My takto měli před 5 lety mládě horského. Cizí samice vlezla do budky a sourozence zabila, jedno mládě přežilo, ale s poškozeným zobákem. Mládě žilo pouze do zimy. To ho rodiče už přestali na dobro dokrmovat a ono si nebylo schopné vyloupat samo zrní.
Hmm tak to vidím špatně, tohle nedopadne dobře. Je to velká škoda ale že by dokázali loupat semena s takovýmto zobákem, to pravda nebude. Pravděpodobně to dělá pouze jeden z rodičů, kdybyste vypozoroval který, stačí vyměnit jednoho z páru.
Odpověď na příspěvek uživatele Kralovak z 08.06.2023, 07:34:50
Nejspíše to dělá samice, samec je starší a už mladé s jinou samicí měl a vše bylo v pořádku. Když jsem si toho letos všiml, samici jsem hned odlovil a dal pryč a nechal samce s mláďaty samotného. Zobáky už ale byly načaté, takže další den se mi to zase zdálo o něco horší, proto jsem mladé odebral.
Ježíš, ti jim teda dali... on zobák doroste, ale bude to trvat dlouho. Jak se píše výše, mláďata se nenaučí ve správnou dobu žrát sama, což bude otázka života a smrti. ☹️