Rak se pstrugem.
Invazivni druhy v nasi krajine
Mýval severní, jedna z největších hrozeb pro naši krajinu.
Slunečnice pestrá zavlečená rybáři. Je to ryba příbuzná okounovi, kterou rybáři zavlekli spolu s nepůvodními druhy jako je kapr, amur, tolstolobik, siven, pstruh duhový, karas zlatý a stříbřitý, sumeček černý...
Slunečnice pestrá
Tak ti slíbení raci Signální dnes nachytaní.👌ML.
lesakm:Tak ti slíbení raci Signální dnes nachytaní.👌ML.
Jak chutnali? 😜
Je to kumšt dobře připravit raka, ale pak to stojí za to.👌
Vy to opravdu jíte? 😲 tak to bych si nedal, chutná to jak ryba?
Chutná to úplně stejně jako krevety, s americkými brambory nebo chřestem je to úplně vynikající.
Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.
V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.
Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.
A tradičně vaření:
Lassie:Vy to opravdu jíte? 😲 tak to bych si nedal, chutná to jak ryba?
Ano chutnají jako krevety nebo langusta akorát v menším jestli je tedy jíte 😉ML. Dříve se raci jedli úplně normálně ve starých kuchařkách najdete i recepty na jejich přípravu, já je vařím podle Sandtnerové.
Gastrmol:Jak chutnali? 😜
Je to kumšt dobře připravit raka, ale pak to stojí za to.👌
Bezva vaříme je už pár let když je čas, takový “český krevetky”👍ML.
Anonymní:Chutná to úplně stejně jako krevety, s americkými brambory nebo chřestem je to úplně vynikající.
Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.
V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.
Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.
A tradičně vaření:
Začalo to raky signálními a nakonec vaříte raky říční???👎☹️
Kudlanky jsem viděla v loni u Mělníka, ale fotku nemám.
jara.t:Začalo to raky signálními a nakonec vaříte raky říční???👎☹️
Pouze raky signální. Našich druhů raků se ani nedotknu. Je to jen recept.
Raci signální jdou od těch říčních docela dobře odlišit a pozná je na první pohled i každé dítě 🙂ML.
lesakm:Raci signální jdou od těch říčních docela dobře odlišit a pozná je na první pohled i každé dítě 🙂ML.
Kdo vám řekl, že nevím jak vypadá rak signální???Vždyť jsem sem dal jeho fotky 😠
lesakm:Raci signální jdou od těch říčních docela dobře odlišit a pozná je na první pohled i každé dítě 🙂ML.
Přesně tak, je to snadné odlišit, tak není hrozba záměny.😉👍
Nejlepší je smažené račí maso se zeleninkou, bramborem a sýrem.🤠
To jsem neřekl, ale asi jsem to blbě napsal, chtěl jsem tím říci že signální jsou dobře odlišitelní od říčních takže není žádný důvod aby snad někdo “omylem” vařil ty naše domácí (tedy jestli vůbec někde ještě jsou a nebyli už všude vytlačeni) tak sorry 😉ML.