Včera přišel veterinář na převaz B nohy, pochválil si, jaké je to pěkné (smrdí to jak bolavá noha, hned se na to slétly mouchy ze tří vesnic v okolí), ale opravdu je to pěkné, není to nateklé, okraje srůstají, žádné potrhané stehy… on B tu nohu moc neohýbá a pohybuje se krok-sun-krok, jak předstírá, že mu ta noha asi brzo upadne, tak aspoň něco 🙂 Taky obvaz nerozebírá, je to dobrý pacient 🙂
Pan veterinář toho hodně nakecá, takže místo čtvrthodinového převazu jsme tam spolu strávili hodinu, on milion historek, já milion historek, půlku koní a stájí známe oba, takže… no kůň byl naše nejmenší starost 😀 Pan veterinář si vzal 800,- a zase jel.
Dal mu volnější obvaz, protože ten otok. A pravil, že by rád, kdyby ten obvaz vydržel do neděle. Já jsem sebevědomě prohlásila, že vydrží, i kdybych ho měla přemotávat - to jsem byla vědma…. Večer jsem si řekla, že už bych mohla otestovat, zda bych mohla slepice nechat zase chodit automatickými dvířky, nové slepice už jsou pěkně zvyklé a večer v devět jsem je našla pěkně nahňácané v kurníku, takže staré je tam velkými dveřmi pustí a mladé tam chodí spát i samy, ne jen když je tam naženem. A protože liška a baterky do dvířek jsou půl roku staré a tak, tak jsem tam ráno zaběhla kouknout, jestli je to vůbec pustilo, a zda nenachytám lišku, abych ji mohla umlátit lopatou…
Co vám budu… cáry vlajky hvězdnatý po celém výběhu (ještě že je to vata, tak to ti koně můžou sežrat, nemusím to běhat sbírat… nějací ptáci to beztak jistě ocení ještě na hnízda) a kůň měl obvazem olemovaný metakarpus…. Naštěstí rána a stehy netknuté, jen oblízané (ve stehách vetknutá stébla trávy…). Rána ale krásně čistá a nesmradlavá (ještě nelítaly mouchy), takže mnohem lepší obrázek než včera. Napadla mě i hříšná myšlenka nechat tak, ale… No vymotala jsem již dávno nesterilní obvazy a vatu koni z nohy, zopakovala si smotávání bandáží, došla pro konopnou mast a nějaký sterilní čtverec. V motolékárničce, která mi první padla do ruky, byl sterilní akorát trojcípý šátek - plácla jsem na něj konopku a už zdobí koňovi karpus. Namotala jsem zpět částečně zrekonstruovanou tlustou vatu, vyšla asi na dvě třetiny původní výšky obvazu, přes ni tenkou obvazovou vatu, ta přestála celkem se ctí, a navrch tři pružné obvazy, které jsem tedy utáhla víc, než pan dochtor, u vědomí, že když bude potřeba, můžu to kdykoli přemotat (kdyby to nějak zase moc natékalo…). Mno a navrch samodržící obvaz (tentokrát má kanárkově žlutý), který se také povedlo narovnat do použitelného stavu. Samodržka na konci špinavá, tak jsem ještě konec zajistila izolepou, a koňa vypustila 😀 Tak taková jsem šikovná, a když jsem odcházela, kolegyně teprva přicházela ke koním, tak myslím, že je ráda, že jsem tam zrovna byla a nemusela to řešit sama 🙂
Jak to tak pozoruju, v neděli si převaz (možná i mnohdy předtím) udělám sama a ušetřím 800,- (a kdo ví, jestli ne i víkendový příplatek) 😂
Tak teď držte akorát palce, aby slepice chodily automatickými dvířky snášet také vejce do kurníku, abych odpoledne neměla vejce po celém výběhu, neřku-li ve volatech u slepic 🙂