A jinak já v sobotu hodila na morgáně zase tu bezkostru, o který mi vloni říkala, že ne-e a světe div se, tentokrát prej jo-o… 😀 Daly jsme lehce jízdárnu, jen chvilku a protože byla zlatá, tak jsem jí nechala být.
No a včera jsem na ní to sedlo hodila znova a šly jsme do terénu. Podruhý byla pod sedlem sama bez koně v terénu a byla skvělá. Ona si tak rozvážne jde, rozhlíží se po okolí (a tím pádem zakopává, protože nekouká pod nohy 🙂 ), ale je hrozně hodná. I jsme zaklusaly, taky no problem. Sedla si vůbec nevšímala a nijak nedala najevo jakýkoliv diskomfort. Ale já prostě i tak cítím, že to není ono. Mj. mi sedlo při chůzi do kopce sjíždí trochu dozadu.
Já bych teda poprsák (jakože zádržný) na bezkostru nedávala… To už spíš protiskluzovou podložku, ale je otázka, jak by se na ni cíťa tvářila 🙂 No a když ani efe to sedlo není po chuti, není třeba to nějak patlat dokupy, ať si pořídí něco, co bude vyhovovat oběma. Dneska je tolik možností…
Přesně tak, v plánu mám pořídit jiné sedlo, jen už přes dva měsíce čekám na sedlářku 🙂
A jinak protiskluzová dečka byla zatím to nejhorší, co jsem jí, dle jejího názoru, dala na záda. To byla permanentně všema čtyřma ve vzduchu a vypadala jako mustang na rodeu, co se snaží zbavit jezdce…
Doufám , že osobně nechcete obsedat a pak jezdit…. určitě tušíte, nebudu rozmazávat, ….jj, chlapy mají taky hodně , ale určitě ne tolik, nebo se něco změnilo? důvod: osifikace páteře, udělala by jste si na koni lavor.
jdu sem s dotazem - někde někdy někdo (Efe?? Buggyra??) diskutoval o bederním prohřívacím pásu (infra odrazivost ??) pro lidi. Prosím, dejte mi odkaz. Nejde sice o moje záda, ale potřebovala bych doporučit osvědčený výrobek
Efe, díky za vysvětlení! Pro mě byla koupě koně daného plemene s předpoklady k PSSM celkem horor, vždycky se snažím dávat si pozor, všecko řešit, ale nikdo není neomylný, včetně mě…A co naplat, když plemena, která se ausgerechnet líbí mě, jsou k tomuhle náchylná snad všechna👎! No, i když…S prvním projevem PSSM “na živo” jsem se paradoxně setkala u kamarádky, poměrně nedávno, u její koby plemene ČT, 5 let, 180 KVH, prostě přesně tam, kde bych to vůbec nečekala. U ní to začalo kolikovými bolestmi, tže se řešila kolika a na myopatii se poprvé vůbec nepřišlo. Asi po roce měla druhou ataku, taky to napřed vypadalo, že bude zase kolika, ale nakonec ne, a zatuhl jí celý zadek, udělaly se testy a bylo jasno. Člověk si fakt nevybere, co se týče plemene. Já sice mám koně ve výběhu, kde je tráva, ale dávkuju jim i pastvu (v sezoně), nyní jim dávkuju seno a snažím se dodržovat hladové pauzy 3, max.4 hodiny, protože vím, že déle je to blbě. Postavit je k balíku sena nonstop, tak už je po nich. Mám totiž politickej úkol, než přijede v květnu paní zubařka, musí být obě důry na kondici šest (na stupnici 1-10 dle vet), na podzim byly obě na sedmičce, teď mě ty jejich zimní chlupy dost matou, ale myslím, že na šestku útočíme😛!
A velká gratulka k morganí spolupráci! Je to kočena, ty ošiška, ten nosánek😊. Já sem aktuální foto mojí můry dát nemůžu, vypadá jako plemenný kozel, má bradku a knírek😄.
Doufám , že osobně nechcete obsedat a pak jezdit…. určitě tušíte, nebudu rozmazávat, ….jj, chlapy mají taky hodně , ale určitě ne tolik, nebo se něco změnilo? důvod: osifikace páteře, udělala by jste si na koni lavor.
PS: není nasedlaný moc vepředu? 🙄
Souhlas.
Možná nelichotivé fotky z blbého úhlu, ale na té první vidím placičku - myšleno žádná prsa (jako svaly) a na druhé je sedlo moc vepředu.
jdu sem s dotazem - někde někdy někdo (Efe?? Buggyra??) diskutoval o bederním prohřívacím pásu (infra odrazivost ??) pro lidi. Prosím, dejte mi odkaz. Nejde sice o moje záda, ale potřebovala bych doporučit osvědčený výrobek
To asi záleží na tom, který bederní pás si vyberete, je jich několik typů. Já mám ten z odkazu nahoře a přidělala jsem si k němu podprdelní pás, tj. když si to zapnu, tak mi bederák hezky drží na místě a neomezuje mě a můžu v něm normálně pracovat nebo jezdit na koni. Samozřejmě na spaní taky dobrý 🙂
na té první vidím placičku - myšleno žádná prsa (jako svaly)
šák je to mládě, kde by to vzalo svaly, chodí to po výběhu od sena k přístřešku… 🙂
Jasně, že top chovatelé mají hříbata v jiné kondici, ale 🙂
Jen takový podotek, nebudu to vztahovat k této situaci, ale špatně utvářený hrudník - úzký , ať už vlivem odchovu nebo čímkoliv, se pak promítne do pasování sedla, sedlo klouže většinou dopředu- klínovitý hrudník, dozadu rozšiřující , prostě ho ničím na místě neudržíte a zasekne se vždy o lopatku -leda podocasák, sedlo na míru…
Jako, nevzpomínám, jak je to hříbě staré, jestli dva nebo tři roky nebo jak, ale ze zkušenosti vím, že hrudník může projít vážně bouřlivým vývojem později. Jinak souhlas, u hotového atyp hřbetu je sedlo na míru asi jasná volba.