Efe, díky za vysvětlení, už se orientuju! Morgáně si právě pamatuju už z IF, protože jsme tam řešili hodně podobné věci, ale tu starší kobylku jsem zazdila. Mojí cobce bude pět až v červnu, ale postupujeme vlastně stejně. Já mám koně doma, tže bohužel bez jízdárny, kruhovky a dalších vymožeností, co by se mi zvlášť v tomto počasí moc hodily. No, co nadělám, jednou jsem si to tak vymyslela, tak to tak mám. Já jsem jí obsedala normálně v terénu, samotnou, stačilo mi na to jedno odpoledne, napřed moc nechápala, ale pak když přišel ten WOW efekt, tak to byla sranda😀. Pak, když byla možnost, a já sehnala vodiče, brala jsem minísku jako vodícího koně a to šlo samozřejmě mnohem rychleji, velká koby pak mnohem rychleji chápala, co se po ní chce. Holt vodiče nemám každý den, tak si vždycky člověk musí poradit s tím, co má. Chodily jsme výhradně v terénu, taky měla natrénováno na voďáku, koupila jsem jí jako dvouletku, co do té doby neopustila areál, kde žila, tže první vycházky pro ní byly poněkud šokující😄! Ale je vnímavá a za člověkem jde kamkoliv. Na podzim jsme vlastně skončily tím, že umí rozejít, zastavit, naklusat, změnit směr, následovat druhého koně, předejít ho a jít první, oddělit se od něj a jít jinam, jít do vody, jít sama bez koně. Víc jsem nestihla, tak doufám, že na jaře nějak navážu. Tohle je právě moje první bezkostra a zatím nezklamala, tak doufám, že to tak bude i dál!
A ještě bych se zeptala trochu mimo téma, jak se u Vás poprvé projevilo PSSM? Já mám sice kobylu N/N, ale chovám se k ní, jako by byla pozitivní, to už je prostě moje úchylka od předchozích koní, kteří také měli metabolické problémy. Má Vaše Dáma specifický režim/krmení, kvůli myopatii? Já jsem welfare a krmení řešila hodně moc, abych se vyhla těmhle problémům, protože to je prostě strašák, proto mě to zajímá, pokud tedy budete chtít. Děkuji.